Pages

Search This Blog

Misi mencari iPhone4

Salam....

Yes, Seperti yang anda sedia maklum (sebab saya dah selalu sangat war-warkan di FB), saya mempunyai satu misi, iaitu membeli iPhone4.

Saya dimaklumkan untuk menggunakan phone tersebut, kita perlu membelinya sekali dengan line.

so syarikat telekomunikasi yang menawarkan iphone + line adalah Digi dan Maxis..

Saya memang seorang pengguna tegar Maxis.

Namun, plan yang ditawarkan agak mahal (bagi saya).. sebagai contoh, penggunaan internet sekiranya melebihi had, akan dicaj.

So i turn to Digi.

First day dalam pencarian, kami ke Low yatt (kami tu : Saya, En. Suami dan Alia) :)

Saya ada ternampak iklan ini...


So, saya beranggapan dengan hanya RM58 sebulan (saya assume ia adalah Easy Payment / Installment) saya dah boleh beli..

Rupanya tekaan saya meleset..

untuk memiliki phone ini ada 2 cara:

-bayar terus cash/credit card
-bayar secara ansuran (installment)

Saya mula-mula berhajat nak ambil installment saja. dia panggil Easy Payment Plan.

Tiap-tiap bulan hanya perlu bayar dalam RM seratus lebih.. dan ada dua choice, sama ada nak bayar 2 tahun atau 3 tahun.. seratus lebih tu adalah harga phone termasuk line tiap2 bulan.

Tapi in the long run, sebenarnya kita bayar berkali-kali ganda.

Tak silap saya, hari tu saya berkenan 16GB, installment tiap2 bulan RM 153.24 (untuk 24 bulan) dan RM102.16 (untuk 36 bulan)..

*sila refer to this page ya..**

tapi, bila tengok jumlah yang dibayar, tak silap ia adalah 3 ribu lebih. (hampir ke 4 ribu juga lah).

And then, satu yang tak bestnya, walaupun tiap2 bulan bayar seratus lebih saja, tapi once dia nak swipe kad kredit, dia nak swipe 4 ribu terus. aiseh..

that made us balik rumah and rethink.

so, saya kata pada en hubby, baik beli phone pakai kad / cash, and tiap2 bulan bayar je bil.

kami ambil plan iDigi88. buat masa sekarang ini, promotion selama 2 tahun, tiap2 bulan hanya perlu bayar RM63. Kalau autobilling (tak silap, bayar pakai kad kredit) hanya RM58 saja.

Tapi lepas 2 tahun, rm63 tu akan jadi rm88.

So kelmarin kami pun mulalah mencari iPhone idamanku...

dah siap print all the Digi Centre yang ada jual phone ni..

1st stop : kami ke Digital Mall.

can u believe, that iPhone 4 dah HABIS STOK! (both, yang 16 GB dan juga 32GB!)

ok, so kami ke Low Yatt pula..

unfortunately, parking tiada!

then, kami ke KL Sentral pula.

Pun dah habis!

last sekali, kami ke Solaris Mont Kiara..

Memang tawakkal giler. rasanya kalau dah habis, memang balik rumah la jawabnya :D

Nasib baik ada lagi.. tapi yg 32 GB la.. yg 16 GB dah habis hari Jumaat lepas lagi..

anyway, itulah cerita saya bertajuk Misi mencari iPhone 4 :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)