Pages

Search This Blog

Sindrom "Malas Blogging" : Punca dan cara atasi

Salam...

Hari ini adalah salah satu hari yang agak 'senggang' bagi saya.

Sedang saya jenguk menjenguk blog teman-teman, saya baru terperasan sesuatu fakta yang agak memeranjatkan!...

Sepanjang bulan Oktober ini, saya hanya berupaya meng-update blog saya sebanyak 9 kali sahaja!!!!! aiseh...

itu adalah satu rekod yang tak berapa cantik (sekiranya anda seorang yang mementingkan Page Rank dan lain2).

anyway, saya blame pada hormon pregnancy yang macam roller coaster dan juga "Sindrom Malas Blogging".

Mari kita tengok apa punca-puncanya:

1. Kerja hakiki berlambak-lambak

(ye, bagi orang yang makan gaji macam saya, berharap pada 'waktu senggang' untuk update blog, so bila kerja hakiki menimbun, datanglah sindrom itu.... automatik rasa macam malas nak update.. nak update tapi tak ada idea dan sebagainya)

2. Masalah (peribadi / keluarga / kerja etc)

Oh. biasalah, bila dilanda masalah, tak kiralah masalah peribadi / keluarga / kerja, biasanya seseorang (macam saya) tak suka sangat share di blog / facebook. so jalan terbaik ialah cool down sorang-sorang.. tapi bila dah ada masalah, sudah tentu nak update blog pun jadi buntu, ye tak..? sebab emosi tak berapa stabil.. hihihih

3. Tak ada idea

Sebenarnya idea ada di mana-mana, cuma antara kita nak treat as satu 'benda interesting to be shared with blogger friends' ataupun tidak.. ye tak? :)

ok, tu antara punca-punca sindrom malas blogging. mari kita tengok macam mana nak atasi dari berlaku...

1. selalu ingat apa tujuan blogging

yang ini saya selalu lupa. bila dah malas update, tak ada inisiatif pula tu! tapi bila tengok page rank duk tang tu je... and then visitors pun macam ada tak ada je, barulah terasa macam 'nak pulang ke pangkal jalan'.. hehehe...

2. motivasi dari teman/rakan seperjuangan

ok, yang ini pun helps juga. biasanya the other half yang banyak memberi dorongan dan sokongan di balik dunia siber ini... member blogging pun ada juga yang memberi suntikan semangat :)

3. jangan stress sangat

yes. selalu take things easy.. kalau stress, macam mana nak dapat idea yang menarik untuk blogging, ye tak..? :)

and last but not least....

ENJOY!

ye, dalam hidup ini, apa saja yang kita buat, kita harus enjoy! barulah apa yang kita hasilkan itu bermakna :)

Wassalam

**ada nak tambah...? :)


*pic googled*

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)