Pages

Search This Blog

Siapa pernah makan Cheezels Biskitz?

Salam...

Siapa pernah rasa ini....?????
Sedap tak ya...?

saya semalam beli biskut ni.

geram tengok iklan dia.

ni yang baru nak cuba ni...

Erm.. setelah cuba makan beberapa keping..

Hasil dari pemerhatian dan percubaan merasa dan memakan biskut Cheezels Biskitz..

Saya rasa ok la.

Cuma, sangat tak sesuai untuk org tua2.. sebab banyak sangat garamnya.

In fact saya makan pun dalam 2 keping setiap 10 minit. ahahahah :)

ok la. selamat mencuba!

**dalam diam rasa macam nak makan cendol pula! argh... sedapnya cendol....*

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Siapa suka stroller FREE?

Salam.....
topik hari ini ialah Stroller FREE!

Oleh kerana Alia sudah makin besar, so stroller time dia kecik2 dulu dah tak berapa sesuai dipakai lagi..

Ibu dia pula malas nak beli Buggy.

So, kalau kami ke shopping complex, dan tiba-tiba Alia tertidur di bahu Ibu/Ayah/makcik2 nya, susah hati jadinya!

Nasib baik a few shopping complex di KL ni menawarkan khidmat pinjaman stroller!

First time saya menggunakan stroller FREE adalah di The Gardens :) tapi tak lama lah, sebab tak ada benda pun yang boleh beli di Gardens tu.. :)

Second time adalah di Jaya Jusco Wangsa Maju baru-baru ini :)

Mula-mula tu saspen juga, ada ke stroller free, rupanya ADA! :)

and saya perasan di JJ AU2 banyak buggy dan troli for kids disediakan, tapi tak pernah cuba lagi :)

u all pernah cuba pinjam stroller FREE? :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Dye rambut / mewarnakan rambut hukumnya halal atau haram?

Salam....

Ok, lanjutan dari entry terdahulu bertajuk Rambut seperti Claire Danes,

saya ada terima komen yang menarik dari eva.. ahaha..

dia kata pi la dye rambut di saloon!

oh, ibu Alia pun dah mula berangan warna apa nak dibubuh..


coklat ke... coklat cair (macam mata edward cullen ke..) atau blonde ke.. atau ....

So, saya pun Google la...

Pewarna Rambut Yang Halal

Oh, terjumpa thread forum iluvislam.com


Katanya,

"Berkenaan dengan hukum dye kan rambut ni,para ulama sudah lama bahaskan.Antaranya adalah Imam Nawawi dalam syarah Sahih Muslim.Kata beliau: “Hukum mewarnakan rambut untuk menutup uban adalah Sunnah ,Sunnah mewarnakannya kecuali dengan warna hitam”.( syarah Muslim, 14/266).

Dalilnya: "Ubahlah (warnakanlah) rambut putih ini, dan jauhilah ia dari warna hitam." (Riwayat Muslim)

Pandangan ini disokong dan disahkan oleh Lajnah Fatwa Al-Azhar .Manakala menurut , Prof Hasbi Siddiqie ((Hukum Fiqh Islam) berpendapat bahawa hukum yang paling rajih adalah makruh.


Untuk mewarnakan rambut tu,kena pastikan sama ada dye itu menghalang air atau tidak.Kalau ia menghalang air maka tidak boleh,walaupun bahan itu halal sekalipun.Selalunya perwarna asli seperti inai dan katam tidak menghalang air,so boleh la guna.

Perempuan dye rambut boleh,tapi bagi wanita yang sudah berkahwin semata-mata untuk suaminya.Dan suaminya pon suka..Kebanyakaan majlis fatwa menghukumnya sebagai harus,antaranya lajnah fatwa al-azhar.
"

Oh.. baru saya tahu. Saya ingat boleh suka suki je dye rambut! ahahaha..

So, en suami, boleh dye ka....? :) kita buat try and error... kalau tak suka, kita tak buat dah ler.. hihi :)** saya nak dye rambut macam Bella Swan, boleh..?** :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Rambut seperti Claire Danes!

Salam....

Ok, ini adalah mode perasan. Kepada sesiapa yang nak ter-vomit, sila pergi jauh-jauh.. ahahha :)

Erm.. this morning, selepas saya bangun dari tidur.. tiba-tiba saya perasan sesuatu..

Oh, rambut saya macam Claire Danes la!

Sekali pandang macam Jennifer Anniston, tapi Jen punya rambut rasanya volume dia lebih sikit... and lebih panjang..
So, Claire Danes pun jadi lah ye..

Esok kita tengok, macam siapa pula..

Mana tau, kot2 jadi Nicole Kidman pula! ahahahah :)
*all images are googled*

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

and that's what sisters are for...

Salam.....

Entry ini berkisar tentang sesuatu yang telah berlaku for the past few days. Tidak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah tiada.

Well, to cut things short, walau apa jua yang berlaku, in the end, sisters will stick together.

No matter what.

Betul lah kata orang tua2, air dicincang tidak akan putus.

Alhamdulillah, kerana saya dikurniakan adik-beradik yang sporting dan satu kepala.. hehe :)

ok la, to my elder sister, keep up the good work. Biarlah apa orang nak kata.. :) yang penting kita ikut peraturan dan prosedur yang sepatutnya.

:) take care

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Oh, En Google.

Salam....

seperti yang kita sedia maklum, heheh... 7 Julai ni Eclipse nak masuk wayang!

Saya sebenarnya dah tak ingat dah macam mana cerita dia.

So saya pun pergi la ke you tube..

tengok Trailer dia..

uiks. lagi tak paham!

last-last...

saya dapat satu idea!

daripada saya terpaksa spend a few days menghadap novel ini...

lagi elok saya google!

ahahahahah

dan dalam 5 minit saja, saya dah tahu cerita dia! :)

**ala.. yang depa camping dalam kesejukan tu, and Bella sejuk sangat, in the end Jacob wrap his arm around her, dan Edward tengok dengan penuh jealous.. hihihi...

ok, so saya dah ingat..

:) jimat masa betul la!

tq en Google! :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

sarapan saya pagi ini...

Salam...

Sarapan saya simple je..

Ini

dan disapu pada roti :)

Yummy!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ribena ada alkohol...?

Salam.....

Saya ada terima email mengatakan Ribena tak halal sebab mengandungi alkohol.

Benarkah?

Risau juga sebab si Alia ni suka sangat minum Ribena..

Please advise.

Tq :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Baby Alia...?


Salam.....

Ye, anak saya buat lawak lagi.

Semalam saya kata kat dia,

"Dalam ni ada baby" (sambil tunjuk pada perut saya yang tak berapa nak besar pun lagi tu)

"Baby siapa ni, alia?"

tau dia jawab apa..?

"Baby Alia!"

hehehe...

Saya kata baby ibu la.. adik Alia...

dan dia tak terima fakta tersebut.

hmm... tak pa lah :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ibu.. nak Aqif!

Salam....

Alhamdulillah.. pada umur 2 tahun 6 bulan ini Alia telah berjaya memanggil saya IBU!

YES!

Kalau tak, Abu... Abu...

anyway, few nights ago, sedang kami bermalas-malasan di sofa, tiba-tiba Alia berkata pada saya:

IBU, NAK AQIF!
-sambil tersengih-sengih...-

Erm... saya tergamam sebentar.

dua tahun setengah dah pandai bercinta ke...?

hehehe.. advancenya budak-budak zaman sekarang ni ya..

**Aqif adalah salah seorang budak yang turut dijaga oleh babysitter Alia, berumur 2 tahun 8 bulan.. hehehe

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Eclipse is coming to town!

Salam.....

Wah..

Tadi on the way to office saya ada ternampak iklan...

Eclipse is coming to cinema...

7th July 2010!

Wah.. sudah dekat ni...

harus bookmark di kalendar.. :)

(hmm... kena baca balik la Eclipse nampaknya. sudah lupa la apa ceritanya..)
**Jom TWILIGHT FANS! kita gegarkan panggung! :) heheheh...
-pic googled-

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Alia yang bertuah


Salam....

Ye, budak itu sungguh bertuah.

Malam tadi dia tak tidur satu malam.

Duk nangis-nangis..

Entah la apa penyebab.

Ibu dia pun tak dapat kesan.

Yang pasti, ibu dia bangun pagi tadi dengan satu kepala yang pening sangat... dan rasa macam nak demam.. huhu :(

Anyway, budak ini memang la bertuah.

Wassalam.

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

BLISS yang comel!

Salam...

Saya baru terjumpa ini.

BLISS!

dalam botol kecik-kecik..

macam Vitagen tu.. sepaket 5 botol..

oh, sangat cute kan..? :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

sangat letih dan tidak bermaya...

Salam....

Sori.

dah lama tak update.
Rabu lepas kami telah menerima satu bad news.

Atuk Pangkor telah pulang ke Rahmatullah.

So kami bergegas ke sana.

Khamis pula lepak di KL

Jumaat bergegas ke Skudai. En Suami nak sambung belajar :)

So kami duduk 2 malam di Hotel Goodhope.

Nampak dalam website macam hotel lima bintang saja. bilik pun harga mahal.

So kami pun pilih la hotel itu, (memandangkan 6 km je dari UTM)

rupanya dalam 3 bintang saja...

tak pa lah.. dapat juga merasa duduk di hotel.. heheh :)

semalam balik dari Johor ke KL.

And today, kerja pula! :)

oh ya, hari ini saya drive!

kereta en suami wira hitam yang manual itu...

(alhamdulillah, selamat sampai...)

ok la, nak sambung kerja2 tertunggak :)

Adios!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here


cara pengeposan yang paling mudah?

Salam....

Saya ada satu masalah.

Saya amat la tak ada masa nak wrap hadiah.

kalau boleh nak pos je terus.

ada sesiapa tahu tak curier / company pengeposan yang boleh tolong wrap untuk kita..?

tq.


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Facebook membosankan????

Salam...

Aiseh.. saya dah mula bosan dengan Facebook la.

Mula-mula dulu macam best la.. siap main Mafia Wars hari-hari!

sekarang saya hanya jenguk taman Barn Buddy saya... (sebab hanya perlu jenguk sekali sehari)..

status pun dah malas nak letak / update.

hmm... adakah anda pun macam saya...?

Ke saya seorang je...? hihihi...


Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Apa produk yang paling berkesan dalam menghilangkan strech mark?

Salam....

during my last pregnancy saya telah diintroduce oleh my mom dengan satu krim by CNI.

kononnya untuk bagi tiada strech mark.

oh, rupanya tak berkesan la.


and then saya ada terbaca baru-baru ini, kalau nak hilangkan kena pakai cocoa butter.

ye ke?

and macam mana tah saya ada ter google, rupanya Body Shop ada jual cocoa butter rupanya.
-pic googled-

so ni nak tanya rakan-rakan sekalian,

apa produk / brand yang paling berkesan dalam menghilangkan stretch mark?

tq in advance :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Mana destinasi percutian anda sempena cuti sekolah ini...?

Salam...

Saya baru perasan.

Next week start cuti sekolah!

dua minggu tu!

So, anda semua dah plan nak pergi mana....?

kami tak plan apa pun lagi...

entah la.. maybe sebab alia masih kecik lagi kot.

dia tak reti nak demand : Ibu, nak pergi Sunway Lagoon! atau Ibu, nak pergi Cameron!

ahahah...

So, kami duduk diam-diam di KL sajalah :)

Anda...?


Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Susahnya nak dapatkan BUKU MERAH!

Salam...

Alhamdulillah. Semalam saya cuti untuk membuat buku Merah.

Leceh juga la, sebab compared to last time, saya pergi ke Poliklinik Tanglin dan kata:

Saya nak bukak buku Merah.

terus mereka buka! heheh


tapi sekarang ini, saya diberi borang, dan di borang tu saya kena dapatkan cop dari Klinik Kesihatan yang terdekat dengan rumah.

So semalam kami pun menapak di Klinik Kesihatan Sungai Buloh, tup tup dia kata :

Saujana Utama bukan kawasan kami, tu kawasan Klinik Desa Merbau Sempa
k.

So, kami pun ke Klinik Desa Merbau Sempak,

sekali nurse di situ kata:

oh, Saujana Utama bukan di sini, u duduk di bawah kawasan Ijok.

Aaaaa????


Ijok pulak!

tak larat nak ke Ijok, saya suh je nurse tu chop.

and lepas tu baru ke Tanglin.

buat buku merah.
-ini gambar curi dari google-

Buku Merah ini sangat penting kepada sesiapa yang berhasrat nak bersalin di Hospital Kerajaan. heheh.. macam saya la. mana mampu nak bersalin di Swasta :) Insuran tak tanggung :D

Siapa yang bersalin di swasta tak perlu la buat, tapi biasanya kalau ada complication ketika bersalin, mereka akan hantar ke Hospital Kerajaan juga.

So better buat lah kan..? :)

Rupanya buku ini sangat penting sebab sekiranya jatuh ke tangan warga asing, mereka boleh menggunakan buku ini untuk bersalin di hospital kerajaan dan senang lenang mengaku warganegara.

So, kalau buku merah ini hilang, sila report polis ya!

Ok la, cukup lah buat masa ini.

saya sangat letih.

Nak bernafas pun susah...

Wassalam.


Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)