Pages

Search This Blog

Misi mencari iPhone4

Salam....

Yes, Seperti yang anda sedia maklum (sebab saya dah selalu sangat war-warkan di FB), saya mempunyai satu misi, iaitu membeli iPhone4.

Saya dimaklumkan untuk menggunakan phone tersebut, kita perlu membelinya sekali dengan line.

so syarikat telekomunikasi yang menawarkan iphone + line adalah Digi dan Maxis..

Saya memang seorang pengguna tegar Maxis.

Namun, plan yang ditawarkan agak mahal (bagi saya).. sebagai contoh, penggunaan internet sekiranya melebihi had, akan dicaj.

So i turn to Digi.

First day dalam pencarian, kami ke Low yatt (kami tu : Saya, En. Suami dan Alia) :)

Saya ada ternampak iklan ini...


So, saya beranggapan dengan hanya RM58 sebulan (saya assume ia adalah Easy Payment / Installment) saya dah boleh beli..

Rupanya tekaan saya meleset..

untuk memiliki phone ini ada 2 cara:

-bayar terus cash/credit card
-bayar secara ansuran (installment)

Saya mula-mula berhajat nak ambil installment saja. dia panggil Easy Payment Plan.

Tiap-tiap bulan hanya perlu bayar dalam RM seratus lebih.. dan ada dua choice, sama ada nak bayar 2 tahun atau 3 tahun.. seratus lebih tu adalah harga phone termasuk line tiap2 bulan.

Tapi in the long run, sebenarnya kita bayar berkali-kali ganda.

Tak silap saya, hari tu saya berkenan 16GB, installment tiap2 bulan RM 153.24 (untuk 24 bulan) dan RM102.16 (untuk 36 bulan)..

*sila refer to this page ya..**

tapi, bila tengok jumlah yang dibayar, tak silap ia adalah 3 ribu lebih. (hampir ke 4 ribu juga lah).

And then, satu yang tak bestnya, walaupun tiap2 bulan bayar seratus lebih saja, tapi once dia nak swipe kad kredit, dia nak swipe 4 ribu terus. aiseh..

that made us balik rumah and rethink.

so, saya kata pada en hubby, baik beli phone pakai kad / cash, and tiap2 bulan bayar je bil.

kami ambil plan iDigi88. buat masa sekarang ini, promotion selama 2 tahun, tiap2 bulan hanya perlu bayar RM63. Kalau autobilling (tak silap, bayar pakai kad kredit) hanya RM58 saja.

Tapi lepas 2 tahun, rm63 tu akan jadi rm88.

So kelmarin kami pun mulalah mencari iPhone idamanku...

dah siap print all the Digi Centre yang ada jual phone ni..

1st stop : kami ke Digital Mall.

can u believe, that iPhone 4 dah HABIS STOK! (both, yang 16 GB dan juga 32GB!)

ok, so kami ke Low Yatt pula..

unfortunately, parking tiada!

then, kami ke KL Sentral pula.

Pun dah habis!

last sekali, kami ke Solaris Mont Kiara..

Memang tawakkal giler. rasanya kalau dah habis, memang balik rumah la jawabnya :D

Nasib baik ada lagi.. tapi yg 32 GB la.. yg 16 GB dah habis hari Jumaat lepas lagi..

anyway, itulah cerita saya bertajuk Misi mencari iPhone 4 :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Sindrom "Malas Blogging" : Punca dan cara atasi

Salam...

Hari ini adalah salah satu hari yang agak 'senggang' bagi saya.

Sedang saya jenguk menjenguk blog teman-teman, saya baru terperasan sesuatu fakta yang agak memeranjatkan!...

Sepanjang bulan Oktober ini, saya hanya berupaya meng-update blog saya sebanyak 9 kali sahaja!!!!! aiseh...

itu adalah satu rekod yang tak berapa cantik (sekiranya anda seorang yang mementingkan Page Rank dan lain2).

anyway, saya blame pada hormon pregnancy yang macam roller coaster dan juga "Sindrom Malas Blogging".

Mari kita tengok apa punca-puncanya:

1. Kerja hakiki berlambak-lambak

(ye, bagi orang yang makan gaji macam saya, berharap pada 'waktu senggang' untuk update blog, so bila kerja hakiki menimbun, datanglah sindrom itu.... automatik rasa macam malas nak update.. nak update tapi tak ada idea dan sebagainya)

2. Masalah (peribadi / keluarga / kerja etc)

Oh. biasalah, bila dilanda masalah, tak kiralah masalah peribadi / keluarga / kerja, biasanya seseorang (macam saya) tak suka sangat share di blog / facebook. so jalan terbaik ialah cool down sorang-sorang.. tapi bila dah ada masalah, sudah tentu nak update blog pun jadi buntu, ye tak..? sebab emosi tak berapa stabil.. hihihih

3. Tak ada idea

Sebenarnya idea ada di mana-mana, cuma antara kita nak treat as satu 'benda interesting to be shared with blogger friends' ataupun tidak.. ye tak? :)

ok, tu antara punca-punca sindrom malas blogging. mari kita tengok macam mana nak atasi dari berlaku...

1. selalu ingat apa tujuan blogging

yang ini saya selalu lupa. bila dah malas update, tak ada inisiatif pula tu! tapi bila tengok page rank duk tang tu je... and then visitors pun macam ada tak ada je, barulah terasa macam 'nak pulang ke pangkal jalan'.. hehehe...

2. motivasi dari teman/rakan seperjuangan

ok, yang ini pun helps juga. biasanya the other half yang banyak memberi dorongan dan sokongan di balik dunia siber ini... member blogging pun ada juga yang memberi suntikan semangat :)

3. jangan stress sangat

yes. selalu take things easy.. kalau stress, macam mana nak dapat idea yang menarik untuk blogging, ye tak..? :)

and last but not least....

ENJOY!

ye, dalam hidup ini, apa saja yang kita buat, kita harus enjoy! barulah apa yang kita hasilkan itu bermakna :)

Wassalam

**ada nak tambah...? :)


*pic googled*

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Restoran Ani Sup Utara sedapkah?

Salam.....

Nampaknya akan ada satu cawangan Restoran Ani Sup Utara di area Saujana Utama ni :)

erm.. anda biasa makan ke di restoran ini...?
saya sebenarnya pernah sekali je makan di restoran ini...

time tu dalam perjalanan nak menghantar adinda bongsu ke UKM..

so kami singgah la di Ani Sup Utara cawangan Bangi...

well, memang banyak sup!

soto ada, mee sup ada, mee hoon sup ada... dll

tapi kami makan nasi ayam..

sedap juga la.. :)

~Alia dengan Acu di Restoran Ani Sup Utara~

anyway, sekian sahaja review Restoran Ani Sup Utara...

ada sesiapa nak minta saya review restoran mereka pula..? ahahahah :)

**gambar menu Ani Sup Utara diambil dari sini...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bilakah waktunya bersalin...?


Salam...

nak tanya ni...

u all percaya ke pada EDD (Due date...?)

erm.. bagi orang yang dah a few times melahirkan anak, sure dah dapat agak, bila time nak bersalin, kan...?
macam saya, walaupun baru menginjak 7 bulan, tapi dah mula rasa "berat" tummy tu....

and then macam baby dah mula mencari jalan keluar...

(eiii... seram, kan..?)

anyway, lagi seram sebab persiapan satu hapa pun tak buat lagi.. heheheh...

so, macam mana anda tahu bila time anda nak bersalin...?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Antara anak pertama dan anak kedua...

Salam...

Kadang2 bila duduk sorang-sorang, saya selalu terfikir...

Apa bezanya time preggy kali pertama dan kali ini...

Well, sebenarnya banyak bezanya!

dari segi pemakanan... (now that i'm diabetic, menu pun dah berubah giler!)

dari segi waktu rehat.. (tak berapa rehat sangat, sebab penat melayan alia.. hahaha)

and then time preggy Alia tu saya sibuk je subscribe newsletter dengan Baby Center dan a few websites on pregnancy ni... setiap minggu dia akan maklumkan kat kita baby dah besar mana.. apa development dia dll :)
sekarang...?
malas lah... tak kuasa memenuhkan inbox..
hihihihi :)
anyway, i just hope for the best.... semoga selamat bersalin... amin...
**tapi yang SAMA antara preggy pertama dan kedua ialah.... saya mengidam gadget!
Handphone to be exact! time preggy Alia, siap rembat N95 yang baru je ada di pasaran, harga dia RM2,500 :)
Sekarang ini, mengidam iPhone 4 pula... ahahahahah :)

~saya dan kaum kerabat..... ~

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Special Science Day @ PSN

Salam...

Ye. saya sangat blank.. dan sangat penat.. (oh.. kenapa penat ya..? rasanya kerja di ofis tak lah teruk sangat... maybe di rumah teruk dibuli oleh Alia.. ahahahah)

Anyway, this week PSN is having Special Science Day Programme..

it is a programme for the disable children, slow learners, orphans and OKU children.

Sangat menarik dan meriah, beb!

(oh.. nak upload gambar tak boleh la pula, sebab Blogger tengah maintenance.. huhu)

anyway, antara aktiviti lined up :
-Science Show
-Hot Air Balloon
-Rocket Launcher
dan pertandingan Bowling :)

Sekian sahaja update untuk kali ini :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ibu-ibu mengandung tidak suka make up?

Salam...

Saya perasan kalau time saya pergi check up (sama ada di Klinik Tanglin ataupun di HKL), raaamaaaai ibu mengandung yang.....

TAK ber-MAKE UP!

sungguh!

adakah time preggy ini mereka alah pada bau(?) compact powder/toner etc...?

ataupun mereka malas nak make up...?

ataupun mereka memang suka natural look?

ataupun mereka rasa "ala... tak payah make up, saya dah cun dah!" ?

hehehehe..... ada 1001 alasan kan..?

tapi saya pula, preggy kali ini sangat lah suka make up!

masalahnya saya bukannya reti pun nak ber-make up!

tapi there's an urge to do so.

ahahah...

blame it on the hormone... ;)

so, anda macam mana...? time preggy suka ber-make up atau tidak?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Terjumpa budak dalam stor!

Salam....

Semalam saya bukak lampu "bilik stor" (aka bilik orang gaji) yang mana kami tempatkan few stuffs yang Alia dah tak pakai...

i went to dapur kejap..
and then, bila masuk semula ke dalam bilik stor, i found THIS!

ahahahah...

ada budak dalam stor la! :)

seronok sungguh dia duduk dalam car seat tu...

(i can't imagine nanti bila adik Alia dah keluar, sure dia berebut nak duduk di car seat ni... hahahah....)

aduhai, anakku... ;)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Mana lagi best..? Kerja di kampung ke di bandar..?

Salam....

Sangat letih, kan setiap pagi terpaksa mengharungi jem...

terpaksa keluar seawal pukul 6.25 pagi semata-mata nak beat the jam..

(nasib baik ada driver, bolehla tidur sepanjang perjalanan ke ofis! ahahahah)
anyway, i guess those are the things you have to endure, like it or not.. (melainkan anda kerja sendiri la... ahaha)

di kala ini terasa macam nak kerja di kampung je...

boleh keluar ofis pukul 7.30 pagi...

restoran pun murah2....

tak da trafik jem sangat (sebab orang kampung kebanyakannya kerja di bendang/ladang getah/kebun kelapa sawit etc)

*sigh*...

So, marilah kita kerja di luar bandar! ahahahahaha :D

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Hidupku hambar...

Salam...

ye la... hidupku kini hambar....

sejak di diagnose sebagai seorang yg menghidapi DIABETIC PREGNANCY SYNDROME,

daku kini ala-ala seorang yang diabetic..

tak boleh makan banyak2 kanji...

tak boleh makan manis2...

kalau org offer goreng pisang, hanya boleh tengok sajalah!

oh.. duniaku tak ceria lagi.. huhu :(

macam gambar ini.. hitam putih saja... (nasib baik yang kat tengah2 tu hensem.. ahaks.. oh ya, kalau2 la kenan, dapatlah daku anak sehensem Sheikh Muszaphar.. Amin! hahahahahah)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Apakah perkara yang paling penting yang perlu anda bawa ke pregnancy check up di Klinik Kerajaan?

Salam...

Setelah sekian lama menjadi pengunjung setia klinik kerajaan,

saya rasa saya dapat simpulkan...

ada SATU benda yang sangat penting.. dan kalau tak ada, u'll feel empty.. (chewah!)

nak tahu apa dia....?

jeng.. jeng.. jeng...

.

.

.

.

BAHAN BACAAN!

yes, kadang2 di klinik tu ada disediakan few magazines, but lama-lama nanti u'll get bored.. sebab majalah pun dah koyak rabak..

better if you bring something..

your own majalah ke..

atau novel ke..

macam semalam, saya bawa buku Kembara ke Angkasa (written by our Angkasawan).. Habis few chapters! ahahahah...

So today ada appointment di HKL pula.. so kena bawa buku yang lagi tebal! ahahah....

tengah duk mempertimbangkan nak bawa antara Reader's Digest dengan Breaking Dawn.. mana best..? :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)