Pages

Search This Blog

Ariff dan Kuningnya...

Salam...

Oh.. Dalam diam Ariff da berusia 17 hari :) kejap je..



Alhamdulillah. Bila selesai aje 14 hari, saya da lega sikit.. This is because doctors kata first 14 days bagi newborn kena jaga2 sebab babies tend to get jaundice (sakit kuning)...

In fact, pada 9 hb lalu (ariff baru berusia 3 hari) kami dah saspek dia ada kuning...

So bawa ke hospital ampang.. Alhamdulillah, tak la tinggi sangat bacaannya..

Few days after that, nurse datang rumah.. Check ibu (check bp, check rahim dan check stitches) dan check baby (check temperature, tali pusat dll)..

Nurse kata ada kuning sikit.. So depa suh pi klinik kesihatan, check darah...

First time pergi, readingnya 13.3 which was quite high, tapi x la sampai kena masuk wad..

Second time pergi, turun sikit.. 13.0.. Doctor kata ada improvement.. So next appointment was about 4 days after that.

Lepas 4 hari, check lagi, dah turun kpd 6 something.. Alhmdulillah. Off the hook!

Sebab paras berjaga2 adalah 10 ke atas, so bila reading bwh 10, then x payah ke klinik check darah lagi ;)

Rahsianya..?

Well, saya x da minum susu kambing ya :)

Saya cuma breastfeed sekerap yang mungkin.. Even time ariff tido pun saya sua juga.. Hahaha :)

And bila menyusu kerap, baby pun akan kerap kencing n berak.. Thats the only way nak kurangkan kuning...

Saya pernah tanya doktor pakar, ada cara tak nak elakkn baby dari kena kuning..? Is there anything that we can eat during pregnancy..?

Doktor kata tak dak..

So itulah cerita ariff dan jaundice nya.... :)


- Posted using BlogPress from my iPhone
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)