Pages

Search This Blog

Ariff dan nappy rash..

Salam..

Ariff dilanda masalah nappy rash...



Ayahnya ada ke farmasi and got this...



Tp after a few days of applying the cream to the affected area, didn't seem to work out at all.

It became worse. Dah ada kulit2 mengelupas pula.

So i got mr hubby to buy Johnson's nappy rash..



Alia dulu dgn cream ini, dia ok.. Cepat sembuh..

Tapi baru satu hari cuba, saya x sanggup tunggu lagi..

Sian pada baby Ariff.

So we went to the nearest clinic..

Doctor bagi ini...



I think.. Ada banyak sebab/faktor yg menyumbang pd masalah ini..

1. Penukaran tisu basah

Last time kami pakai Anakku, tp bila dah habis, mr hubby carik, out of stock pula.. So he bought Pureen's instead.



Maybe ni salah satu sebabnya...

2. Penukaran lampin pakai buang

Well, awal2 dulu pakai Mamy Poko sebab ada ruang untuk tali pusat..

After that, change to Huggies..
And then, bila Ariff kerap kencing dan berak, we change to cheaper diapers.. Sebab pakai pun x lama.. Kejap2 tukar..

Mungkin ni salah satu penyebab nappy rash..

So our plan after this are:
-use Anakku wet wipes
-use Huggies diapers

Nanti nak tgk, improve ke tak...

Wish me luck! :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

6 comments:

aCu said...

yg pegi pakai Giant punya tu asal? pakai lampin sudah. haha. soh mak basuh. hehehe

SHAFIDA said...

salam, saya cadangkan mama alia try pakaikan cd (cloth diapers) banyak telah dijual dipasaran...taip ajer boleh review..yang berjenama skit lunatot....
rasaya akan mengurangkan nappy rash nie..

anak2 saya dulu...disebabkan montel n isi banayk kat bahagian tu...dia jadi nappy rash jugak...saya gunakan cream travercort (ejaannya lupa-selalu kat farmasi ada..klinik xjual)sangat cepat kesannya.sapu mlm, pg esok dh pudar merahnya.tapi jangan sapu banyak (sapuan nipis shj), sebab ia akan lebih cepat sembuh (tapi akan tinggal kesan putih kat kulit...2,3 hari baru akan normal balik kulitnya)

nk tanya jugak kenapa pakai tisu basah? sebenarnya tisu basah tidak elok untuk kulit bayi..kerana ianya ada bahan kimia jugak...elok guna air sahaja....atau kain basah....

Danial Dash dan Eva said...

dear acu, sebenarnya harga pampers sangat mahal . satu hari baby kecik akan guna dalam 12-15 keping setiap hari. huggies dan mamy poko; daku sangat tak mampu. sebab tu paki jenam murah sikit, sebab dalam sejam atau 2 jam kan tukar.

eva dulu pakai dispo juga, sebab CD masa tu besar sangat untuk dia, kami pun beli brand giant je. tapi alhamdulillah okay. bila dah dalam 2-3 bulan, paha dah gemuk sikit baru full CD.

kesian kat mak. jaga bapak lagi , penat nak basuh lampin. tapi ika tau tak, ika kecik kecik kekna la tukang basuh lampinnya !!! haha. nasib baik pakai mesin....

ani,
bintil kecik kecik tu kita panggil sattellite lesions- possible fungal infection. so krim yang candacort tu - antifungal + steroid. candid tu pure anti fungal. kekna rasa boleh bagi try 1 week.

kalau rajin, pakai spray air tu, dan lap (meaning dab dab dab, bukan kesat) ngan towel. berhenti wipes dulu. expose to air lepas nappy change , about 20 minutes ke.

pakar kanak-kanak kekna dulu , anak dia kena rash, dia pakaikan lampin kain macam dulu dulu tu. sebab breathable.

zarrig

Nanak said...

sy dulu ms baby Fredo baru lahir, sgt takut klu ada nappy rash..so, tiap kali tukar pampers(mamypoko)sy akan sapu drapolene tp siiikit jelah..nasib baik takde naik nappy rash..mamypoko mmg mahal tp pasrah je time tu.bila bby dah sebulan,bru pakai cd smpi skng..kdg2 pki pampers juga bila mommy malas..

bnd said...

anak sy dl rashes..mmg truk..smpi terkopek2 kulitnye...sy pkikan bepathen krim....boleh beli kat farmasi...since tat day...mmg dah x de rashes dah...

mak sy pesan..jgn taruk bedak....klu x nak apply any krim...apply minyak gamat.bb oil...coz..minyak ni..prevent air kencing dr terkene kluit bb.... :)

salzahari said...

ye Zu..cuba pula CD/ cloth diapers. Ye, antara sanggup dan idak je!

anak, lain2..mcm Aliah dulu, nappy rash teruk gak sampai 4-5 bln baru 'cantik' punggung dia sbb - byk sbblah,x sesuai diapers, penjaga lmbt tukar bila berak dsb.

mcm Amani skrg,langsung tade..cantik mongel je punggungnye yg montoks itu!! ;) hehee...sgt melegakan! tapi saya pakaikan gak CD on weekend, bagi berangin sikit punggungnya (pengudaraan).

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)