Pages

Search This Blog

The birth of Ariff

Salam..

Seperti yg saya promise, satu post mengenai kronologi bersalinkan Ariff Ziqry.. Hihihi

Anyway, ceritanya pendek aje..

Tanda2 nak bersalin mmg dah ada..

Mcm discharge dll.

Friday morning, ada 'show' (discharge plus blood)..

So i asked my sister, is it time to go to the hospital?

My sister kata tunggu water breaks atau ada contraction..

So saya sempat ke ofis, dan settlekan a few things..

And then, atas nasihat teman ofis, saya pun ke hospital ampang..

Check punya check, baru 1cm.. So saya disuruh pulang.. (lucky dapat MC sebab petangnya saya dah mula tak larat dan baby asyik mengeras...)

Malam hari jumaat..

It was 10.30 pm.. Saya rasa ngantuk sangat.. Saya nak sangat tidur.. Tapi diganggu oleh a few mild contractions..

Saya ingat 'esok pagi kot bersalin.. Sempat lagi tidur nih..'

But i couldn't sleep..

At 11.00, the contractions were once every 10 minutes.. Memang x bole tido..

Geram pun ada, sebab i was way too sleepy..

So atas nasihat ibunda, daku n suami bergegas ke hospital ampang at 11.30 pm.

Sampai saja di sana, kami dihantar ke tingkat 4..

Dan sesi seluk menyeluk lagi..

Kali ini sangat segan sebab doktornya lelaki.. (ketandusan doktor perempuan kot..)

Doc kata "dah 6cm"..

Saya terkejut! 6cm? Biar betul! Compared dengan 6cm time bersalinkan alia, jauh beza! Time alia dulu, at 6cm saya dah tak tahan dah.. Sibuk mintak bius.. Kali ni sakitnya x la sakit sangat.. Alhamdulillah.

Doktor pecahkan ketuban, and the pain started.

Tak lama saja dah 9 cm.. Saya dah mula sakit nak bersalin, tapi masih ada lapse 10 minit.. So lega juga la..

And then bila dah 10cm (agaknya la) saya bgtau nurse, saya nak teran dah ni!

Nurse tu dengan selamba kata 'teranlah!'

So saya pun push la. Alhamdulillah, first push saja kepala bb dah keluar.. At this point baru nurse tadi nak kelam kabut..

And a few pushes after that, keluarlah badan baby dll.

Yup. Mr hubby saw this throughout the whole event. Hihihi... Nasib baik ada org temankan :)

So bb lahir tepat jam 1.52 pagi..

:)

Ariff Ziqry bin Zulkefli

Dan saya telah didischarge dari wad kul 4 ptg :)

Wassalam...


- Posted using BlogPress from my iPhone
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)