Pages

Search This Blog

The birth of Ariff

Salam..

Seperti yg saya promise, satu post mengenai kronologi bersalinkan Ariff Ziqry.. Hihihi

Anyway, ceritanya pendek aje..

Tanda2 nak bersalin mmg dah ada..

Mcm discharge dll.

Friday morning, ada 'show' (discharge plus blood)..

So i asked my sister, is it time to go to the hospital?

My sister kata tunggu water breaks atau ada contraction..

So saya sempat ke ofis, dan settlekan a few things..

And then, atas nasihat teman ofis, saya pun ke hospital ampang..

Check punya check, baru 1cm.. So saya disuruh pulang.. (lucky dapat MC sebab petangnya saya dah mula tak larat dan baby asyik mengeras...)

Malam hari jumaat..

It was 10.30 pm.. Saya rasa ngantuk sangat.. Saya nak sangat tidur.. Tapi diganggu oleh a few mild contractions..

Saya ingat 'esok pagi kot bersalin.. Sempat lagi tidur nih..'

But i couldn't sleep..

At 11.00, the contractions were once every 10 minutes.. Memang x bole tido..

Geram pun ada, sebab i was way too sleepy..

So atas nasihat ibunda, daku n suami bergegas ke hospital ampang at 11.30 pm.

Sampai saja di sana, kami dihantar ke tingkat 4..

Dan sesi seluk menyeluk lagi..

Kali ini sangat segan sebab doktornya lelaki.. (ketandusan doktor perempuan kot..)

Doc kata "dah 6cm"..

Saya terkejut! 6cm? Biar betul! Compared dengan 6cm time bersalinkan alia, jauh beza! Time alia dulu, at 6cm saya dah tak tahan dah.. Sibuk mintak bius.. Kali ni sakitnya x la sakit sangat.. Alhamdulillah.

Doktor pecahkan ketuban, and the pain started.

Tak lama saja dah 9 cm.. Saya dah mula sakit nak bersalin, tapi masih ada lapse 10 minit.. So lega juga la..

And then bila dah 10cm (agaknya la) saya bgtau nurse, saya nak teran dah ni!

Nurse tu dengan selamba kata 'teranlah!'

So saya pun push la. Alhamdulillah, first push saja kepala bb dah keluar.. At this point baru nurse tadi nak kelam kabut..

And a few pushes after that, keluarlah badan baby dll.

Yup. Mr hubby saw this throughout the whole event. Hihihi... Nasib baik ada org temankan :)

So bb lahir tepat jam 1.52 pagi..

:)

Ariff Ziqry bin Zulkefli

Dan saya telah didischarge dari wad kul 4 ptg :)

Wassalam...


- Posted using BlogPress from my iPhone
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)