Pages

Search This Blog

Berpantang : masalah sembelit!!

Salam...

Salah satu masalah yang biasa dialami oleh org2 yg sedang berpantang ialah.. Sembelit!

Sembelit terjadi bila makanan yg dimakan tiada / kurang serat.. Mcm saya, mak saya kata time berpantang ni hanya boleh mkn susu, oat, nasi, ayam dan ikan. Sayur..? A big no-no.. Buah..? Pun sama..

So u can imagine betapa susah hatinya saya dgn diet pantang ini..

So far i've tried a few ways..

Macam mkn lactulose..

Mkn prunes..

Dan a few mknan tambahan/suplement..

Tp among all, saya rasa yg paling bagus ialah...

.
.
.
Alpha lipid..

It is milk.. Yang rasa vanilla.. Yummy!

Sangat best! (padan la dengan harganya yg agak pricey itu)..

So, there u have it!

Penyelesaian kepada mslh sembelit :)

*lagi seminggu saya nak habis pantang!!! Yippie!!!! :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

eT said...

Me dulu time pantang xder sembelit..Alhamdulillah.
Dah nk abes pantang yer.sure xsabar nk belasah mkn kn.hehe.

Anonymous said...

minum air secukuponya dan makan sayuran seperti sawi dan kailan serta makan epal hijau...itu amalan saya la

Anonymous said...

I makan buah oren setiap hari after meals and it really helped on the sembelit. Also minum air byk2.

aCu said...

lagi 3 hari? mak aih. ni kene sorok sume makanan kat umah ni.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)