Pages

Search This Blog

Breastfeeding questions..-help is needed!


Salam..

Ok, daku ada banyak soalan mengenai breastfeeding. Tapi tak kritikal la.. Cuma ada a few yg saya nak tanya, tapi asyik terlupa tanya je... In the end, mmg sampai sekarang saya tatau apa jawapannya.

Anyway, tada!



My first pumping session. Ada la dlm 10 minit punya pam. Tak larat nak duduk lama2.. Kebas kaki..

Ok, soalan pertama:

As u can see, susu dlm botol tu separuh dan separuh.. Can i just combine and make it one bottle and barulah label dan simpan dlm fridge...?

Soalan kedua:

Katakan la saya nak hantar baby ke rumah pengasuh, so saya perlu hantar ke rumah bbsitter tu botol yang ada susu beku atau susu yg tak beku, tapi sejuk (susu tu duduk kat tmpt simpan di bhg bwh peti ais)???

And saya perlu bagi warmer sekali kah?



So that bbsitter boleh reheat the susu and give it to baby..?

Ok, next question:

Macam mana bbsitter nak bagi bb minum susu..?

Di botol perahan tu kena attach puting ke..?

Ataupun bagi susu pakai shringe aje..?

Ok la. Tu je soalan yg berlegar di fikiranku buat masa ini..

Tolong jawab ye, saya budak baru belajar.. Hihihi..

Thanks a lot!

- Posted using BlogPress from my iPhone

6 comments:

Nadiah Sidek said...

kite cuba jwb ye..(jwpn kite ni berdasarkan pembacaan kite je ni)

soalan pertama:
boleh dgn syarat suhu susu tu sama

soalan ke-2:
yg ni kalau tak silap kite..susu yg tak beku tapi sejuk

next question:
yup..attach puting kat botol kalau nak bg baby minum guna botol unless baby refuse puting tu, then baru cuba guna syringe

moga dpt membantu. happy breastfeeding :)

Danial Dash dan Eva said...

wah! tahniah! banyak lah gak untuk sesi pertama! kalau lg kerap insya Allah lagi banyak !

1. sama cam nadiah cakap , boleh. in fact katalah ani perah kul 8 am dapat 3 oz, letak kat peti ais ( bukan tempat beku) pas tu perah lagi kul 10 am dapat 3 oz, simpan kat peti ais, kul 12 tghari, boleh combine dua dua.

2. boleh simpan kat bhg biasa peti sejuk 48 jam, lepas tu naikkan ke tempat beku. kalau peti ais mak tu, tahan 3 bulan. katalah nanti ani nak keja, malam tu turunkan 3 botol ke bhg bawah, bagi cair hantar ke bbsitter. biasanya tambah 2 botol lagi susu fresh jadi 5 botol. susu yang dah thaw ( dari freezer ke bawah peti mesti guna dalam 24 jam)

3. dari umur baby 6w ke atas, boleh ajar minum pakai puting. kekna terlambat ajar eva, jadi masa 3-5 bulan dia tak pandai pakai botol. untuk senang bagi kak bbsitter nanti lah.

Danial Dash dan Eva said...

http://www.diyaluna.com/diary/2008/11/05/membuat-stok-semasa-dalam-pantang/

cuba baca artikel ni. very helpful. chayo chayo !

Anonymous said...

salam
ok
1. susu itu boleh dicampur
kalau diperah kiri dan kanan serentak campur terus then simpan
kalau diperah dalam jangkamasa 24 jsm...msks mskesure sama suhu baru campur..idaklah kena check dengan termometer ke apa ya...katakan susu yg perah awal dah sejukkan....maka yang kedua tu sejukkan dl dan baru campur

2, digalakkan memudahkan pengasuh...beri susu yang telah dicairkan ataupun 30-50 sejuk dan beku...
bincang dengan pengasuh...macam mana dia prefer pun boleh juga

3. digalakkan elakkan puting tiruan...
boleh guna feeding cup atau syringe...
ini juga elok juga dibincangkan dengan pengasuh..
seperti mana kita tahu, menggunakan puting tiruan banyak risikonya..antaranya..keliru puting....yg mana boleh membawa kepada kegagalan menyempurnakan penyusuan susu ibu...

dbalkis said...

Setuju dgn semua di atas:
Combine susu within 24 hrs dengan syarat suhu sama.
Better kasil bbsiter susu yg dah cair so cepat sket dia nk panaskan.
Puting kene ikut baby, my baby refuse guna puting botol avent bila dia dh masuk 3 bulan, nuke pun tak mau cuma nak mam saja. Continue pakai mam sampai umur 2 tahun ni

Zuhaini said...

Thank u, Nadiah, ibu Danial, kak Fid dan Balkish....

Really appreciate the answers :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)