Pages

Search This Blog

Macam mana nak menyusukan bayi di khalayak umum?

Assalamualaikum....

Saya sedang memikirkan solution untuk breastfeed Ariff di khalayak umum... :)

Kalau pergi shopping compleks yang besar-besar macam OU, ada baby room, so tak ada masalah la kan..?

Tapi kalau ke gerai makan... macam mana..?

setakat ni, saya menyusukan aje si Ariff tu.

Cuma segan sikit la part nak menyelak-nyelak tu...


Alhamdulillah, wearing tudung helps a lot!

Tapi tu lah, kalau ada nursing poncho macam ini...

senang sikit (KOT!)


atau yang ini...

**cuma saya takut nanti bila dah ada poncho, tak pakai sebab:
-baby rimas
-ibu yang rimas

anyway, alhamdulillah my sis ada beli poncho, so jimat sikit duit.. tak yah beli dah! :)

a couple of my friends suggest wearing a cardigan might helps :)

so, time tu hunt for a cardigan... or a selendang! :)

hihihihi :)

*pics courtesy of enjoybreastfeed.com and momsbestgifts.com

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

4 comments:

Danial Dash dan Eva said...

err... bukan poncho...nursing cover saja...nanti orang bawak balik....

PidaSanglang said...

like this post...
pakai tudung labuh ...senang & x merimaskan anak & ibu sekali gus kita menutup aurat sebagaimana yg disarankan oleh Islam

iena hamdi said...

tak pam ke yang wat stok EBM...

tak pun ada jual kan baju nursering kat bling2 si along tuh... hihihi

LeeN said...

kalau utk leen, pakai tudung labuh mmg senang. x perlu cover2 lain. lagi satu, teknik leen susukan anak kat public bergantung pada time tu mcm mana. kalau grocery shopping, pakai sling sambil tolak troli. dah habis, letak lam troli/stroller balik. kalau tgh jalan2 kat shopping complex, x perlu bergantung pada bb room sgt. kalau ada bb room ok, g sana. kalau tak ada, cari spot yg x ramai org n boleh duduk pastu stat bf bb. cari surau pun ok sbb surau dlm shoping complex kan byk. depends la. then, leen kalau duduk kat kosi org jual kasut pun pernah. husband buat2 la nak pilih kasut. sementara tu kita susukan bb. pastu, erm.. kalau kat meja makan pun, leen xde masalah nk enemkan. kat meja makan tu je sambil pandai2 cover. pokoknya, muka kita tu biar sardin je sambil jaga aurat. kekekekekekekeke. kalau nursing cover tu mmg leen x penah pakai. salu bawak lam beg je, tp x penah pakai. apa2 pun, sume ni sebenarnya pengalaman kita sendiri. kita kena tempuh sendiri. then, baru kita tahu nak adjust macam mana ikut kesesuaian kita. selamat public-breastfeeding.. hee.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)