Pages

Search This Blog

Bagaimana mengajar bayi anda menyusu dari botol (bottle feed)

Assalamualaikum.

Meskipun saya fully breastfeed, namun saya still kena ajar ariff to bottle feed. Kenapa?

Sebab:
1. Memudahkan babysitter untuk memberi susu
2. Memudahkan orang sekitar saya (suami, atuk n wan) untuk beri ariff susu.

Kalau x nak introduce botol, boleh guna apa..?

Well, banyak alternatif lain, seperti guna cawan (cup kecik -yang kita dapat free time beli botol isi breastmilk), pakai shringe pun bole dan pakai sudu.

Of course, all the above requires patience..

So, kami dah cuba a few times introduce botol pd ariff. With me, memang TAK PERNAH jadi.. Sampai ke sudah dia x minum pun.. Duk sengih2...



Tapi dengan orang lain seperti suami saya dan mak saya, dah berjaya..

Ada satu ketika tu i have to drive, tp bawa expressed milk siap2.. So bila Ariff menangis, my mom pun beri la susu botol tu. At first memang dia reject, tapi in the end, dia terima juga.. Sampai tertidur dia minum susu botol tu!

Alhamdulillah.

Now setiap hari at least dua kali kena ajar pakai botol. Pagi sekali, malam sekali :) once the bottle in no longer an alien to him, i bet he won't refuse bottle feeding..

Sekian, wassalam :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

Danial Dash dan Eva said...

Alhamdulillah ! kalau dia nak minum botol, kurang kurang bile kerja nanti tak risau ariff tak nak minum susu ke.tak semua babysitter nak pakai syringe/cup/ sudu,leceh, diorang pun nak buat banyak kerja lain...

babies ni boleh cium bau mak dia tau, sebab tu kalau mak dia dekat dia tak nak susu botol, nanti kalau dah tidur malam, dia tahu kalau mak dia pergi tempat lain heheheh....

Danial Dash dan Eva said...

danial kata, ariff macam muka eva ....comellll.....

Zuhaini said...

Hmm.. Tu la. Bukan stakat bau aje, dia siap tenung n angkat kening kat ani.. Mcm dia ckp : ape ni..? X main la botol susu.. Hihihi..
Tp tu la, still struggling.. Lom berjaya lg nih.. Huhu..
Mcm eva eh..? Hihihi... Smlm kami tgk wall e, yaya tgk tekun skali sbb wall e duk panggil eva.. Eva.. Suka benar dia :)

mOmmy of Triplets plus One said...

i pun mmg dari awal dh intro bottle to uWais, mase first week dah start. mmg mase tu no prob kasi bottle, tp ntah kenapa early this week tetiba die reject, walhal everyday i akn kasi in bottle at least once a day.
so now i tgh paksa gak die minum gune bottle, mmg kena pekak kan telinga beli die nangis awal2 tu..lame gak lah die nangis. dh try pakai syringe and cawan die refused gak.
today alhamdulillah after much battle die bejaya minum 3oz
nmpaknye kena increase frequency bottle, twice a day instead of once a day

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)