Pages

Search This Blog

Selain dari botol, boleh menyusu pakai apa?

Assalamualaikum...

Well, jika anda di luar sana tak tahu, saya bukannya seorang yang cepat give up.. Nehi!!!!

But... When it comes to training ariff to bottlefeed, for me, enuff is enuff.

I won't go to an extend to hear him crying out loud while i'm struggling to get him to suck the bottle in my hand.

Saya tak sampai hati..

So cukup la setakat ini saja. Saya dah invest dalam pembelian botol Avent, and botol NUK. dah x larat dan x mau cuba botol lain seperti MAM dan Tommy Tippee.. Daku x brapa ada duit nih.. Hihihi..

Anyway, saya rasa kalau saya cuba pun no point sbb saya lewat introduce botol to ariff. Mcm alia dulu saya dalam pantang lagi dah ajar minum dalam botol. So mmg x da masalah nak train bottle feed, TAPI wujud masalah lain pula. Iaitu nipple confuse. And in the end dia tak nak direct breastfeed dah.. That caused my milk to diminish.

So bila pikir balik, saya bersyukur sangat ariff masih fully breastfeed dan tak mahu botol.

It isn't the end of the world.

Kalau x nak botol, kita cuba pula cup feeding atau syringe feeding.

Cup saya tak cuba lagi.. Maybe esok. Cup ada, saya beli botol Moms Little Ones hari tu ada diberi dua cup..





So boleh pakai la..

Syringe saya baru beli tadi. Jenuh cari satu kedai. Saya beli medicine syringe. Tp bhg depan dia lembut, kalau kena gusi x sakit. Brand The First Years.. Dah cuba tadi, alhamdulillah dalam satu ke satu setengah oz ariff nak la telan. Tapi since that yg memberinya adalah saya, so dia mengamuk la sebab nak yang ori..


Tapi cara bagi ni salah ye, ni just for fotograph purpose. Cara bagi yg betul ialah kna dudukkn baby.. And bagi sikit demi sikit.. Kalau baringkn dia, confirm tersedak..

So saya dah lega sikit.. At least babysitter ada dua choice. Cup n syringe. Pilih la yg mana berkenan di hati :)

Ada kawan tanya, tak leceh ke nanti..?

Saya tak peduli. Saya bayar mahal, what! Bayangkan untuk alia dan ariff, setiap sorang rm250, so total sebulan i had to fork out rm500!! Kalau hire maid sorang pun lepas.. So saya rasa takpe kot, bagi kerja sikit kat makcik babysitter ;) hihihi



Anyway, sok nak cuba cup pula.

Wish me luck! :)

Wassalam..
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)