Pages

Search This Blog

Selain dari botol, boleh menyusu pakai apa?

Assalamualaikum...

Well, jika anda di luar sana tak tahu, saya bukannya seorang yang cepat give up.. Nehi!!!!

But... When it comes to training ariff to bottlefeed, for me, enuff is enuff.

I won't go to an extend to hear him crying out loud while i'm struggling to get him to suck the bottle in my hand.

Saya tak sampai hati..

So cukup la setakat ini saja. Saya dah invest dalam pembelian botol Avent, and botol NUK. dah x larat dan x mau cuba botol lain seperti MAM dan Tommy Tippee.. Daku x brapa ada duit nih.. Hihihi..

Anyway, saya rasa kalau saya cuba pun no point sbb saya lewat introduce botol to ariff. Mcm alia dulu saya dalam pantang lagi dah ajar minum dalam botol. So mmg x da masalah nak train bottle feed, TAPI wujud masalah lain pula. Iaitu nipple confuse. And in the end dia tak nak direct breastfeed dah.. That caused my milk to diminish.

So bila pikir balik, saya bersyukur sangat ariff masih fully breastfeed dan tak mahu botol.

It isn't the end of the world.

Kalau x nak botol, kita cuba pula cup feeding atau syringe feeding.

Cup saya tak cuba lagi.. Maybe esok. Cup ada, saya beli botol Moms Little Ones hari tu ada diberi dua cup..





So boleh pakai la..

Syringe saya baru beli tadi. Jenuh cari satu kedai. Saya beli medicine syringe. Tp bhg depan dia lembut, kalau kena gusi x sakit. Brand The First Years.. Dah cuba tadi, alhamdulillah dalam satu ke satu setengah oz ariff nak la telan. Tapi since that yg memberinya adalah saya, so dia mengamuk la sebab nak yang ori..


Tapi cara bagi ni salah ye, ni just for fotograph purpose. Cara bagi yg betul ialah kna dudukkn baby.. And bagi sikit demi sikit.. Kalau baringkn dia, confirm tersedak..

So saya dah lega sikit.. At least babysitter ada dua choice. Cup n syringe. Pilih la yg mana berkenan di hati :)

Ada kawan tanya, tak leceh ke nanti..?

Saya tak peduli. Saya bayar mahal, what! Bayangkan untuk alia dan ariff, setiap sorang rm250, so total sebulan i had to fork out rm500!! Kalau hire maid sorang pun lepas.. So saya rasa takpe kot, bagi kerja sikit kat makcik babysitter ;) hihihi



Anyway, sok nak cuba cup pula.

Wish me luck! :)

Wassalam..

4 comments:

m@y said...

Bley lg kalo nk ajar guna botol sbb sy dulu 2mggu sblm balik keje baru ajar Hana. Mmg mengamuk sakan & x berjaya lgsg..seminggu kt taska dia minum thru botol tp nk habiskn 5oz dlm 8 jam g keje pun bercinta huhuhu..dia minum utk ilangkan dahaga je pastu yg lain dia luah2 & main gigit2 puting botol tu. Saya guna botol MAM,alhamdulillah xde nipple confusion. Malam mmg dia bergayut je la.Tp lepas seminggu tu dia dh ok..boleh terima botol sampai skrg.

Danial Dash dan Eva said...

hai makngah,
takpe kadang kadang sebab ibu ada, dia tak mau.Rasanya nanti bila bagi kat babysitter, dia nak susu botol. Hari ni orang poskan botol MAM ngan Breastflow, nak ?
(err...botol MAM dah buang kut...sebab geram susah sangat nak cuci...nanti carik jap...)

duduk umah mak lagi ke?

Nina said...

hehe betulla. bagi keje sikit kan kat babysitter...bgs jugak tu..

fusherna said...

hi..saja nak busybody bagi komen gak..sbb kes kita sama..my 2nd tak x nak botol..jd cuba pakai sudu..alhamdulillah pandai pula dia sedut susu dari sudu..dia nak masuk 6 mths dah ni..so cuba la..mana tau :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)