Pages

Search This Blog

Penyakit tahi mata di kalangan kanak-kanak

Salam....



oh.. Jumaat lepas saya perasan Alia da start gosok-gosok mata.



but i thought that was normal.



The day after that, dah mula develop tahi mata.. tapi tak banyak. once in a while saja.



Masalahnya Ariff pun dah kena.



Tapi saya perasan si Ariff ni bila kita menyusu (badan), dia berkurangan.. and then bila dia tidur.. bertambah pula.



Masalah dengan budak-budak ini ialah at nights, they can't sleep.



So yang jadi mangsa, tidak lain tidak bukan, ibu dan ayah mereka. huhuhu




Macam ariff tu, merengek-rengek, tapi mata pejam, jenuh la dukung la.. kelek la.. sampai rasa macam nak tidur sambil duduk.. :(



pagi tadi dah ke klinik. ambil ubat mata..



semalam dah ke farmasi. dia just bagi normal saline. tak berkesan.



So klinik bagi ubat eyedrop yang ada antibiotik. hopefully it will go away...



Saya tanya doktor, kalau letak susu badan, boleh hilang tak..? hihihi



Doktor kata kalau time awal-awal kena tu, boleh la letak.. tapi kalau dah lama-lama, tak jalan juga.. hmm.. gitu.. kalau tau, awal-awal lagi da titik! :)


*gambar hiasan.. :)






Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

5 comments:

Ietams said...

selalu orang kata kalau bebudak mata bertahi ni sebab panas badan kan..

Ummi to NAJLA,EMRAN AND RAFEEQ said...

assalam..

ur kids dah kena conjuktivitis..hati2 yeks dia senang berjangkit dan cepat betul jangkitannya...my kids,my husband pun kena,,my self pun kena including my newborn..my kids sampai kena admit kt hospital sbb tak sembuh wpun 1 week pakai ubat..

mIszcWeEt said...

anak sy pagi td kul 5.30am terjaga then menangis cz mata die penuh taik mata smpai ssh nak buka...tp bile dilap2 dgn tisu basah, matanya xmerah..tau x kenape??ade pengalaman x leh kongsi..kebiasaannye kenapa ek??mlm smlm ade kua tp siit2 ijau2 kale nye...

Zuhaini said...

mlszcWeEt:

saya rasa tu pun penyakit tahi mata..
tak pe, just titik eye drop (normal saline), bole cari di farmasi. Tapi kalau tak surut juga, pi klinik, nnt doctor bagi eyedrop yg ada antibiotik. semoga baby u cepat sembuh ya!

mIszcWeEt said...

ooyeke??so far berjangkit x pd budak lain lau mcmtu??cz ank sy htr ke taska hari ni...bahaya x lau nk tggu ptg ni??amin...hrp2 cpt la sembuh..riso...huhuhuh
tq ye

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)