Pages

Search This Blog

Persediaan menimang cahaya mata

Salam...


Hari ke hari kawan saya menunggu hari... ahahahah...


Pada my cubicle jiran, Zaza yang akan menimang cahaya mata pertama, saya ucapkan good luck...


Insya allah...


Banyakkan berdoa, makan kurma banyak2 (rasanya kurma boleh beri tenaga) dan mohon ampun dan maaf dari suami...


sebagai persiapan menimang cahaya mata, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan adalah susu badan.


Jangan khuatir sekiranya susu badan belum diproduce. Insya allah, selepas sahaja melahirkan anak, just sua saja pada baby anda.


Insya allah nanti baby hisap.. and pagi nanti anda lihat, susu pun dah ada... :) mcm magic, kan..?


Ok, so ketika berpantang, susukan bayi dengan susu ibu..


dia merengek je, sua.


merengek je, sua.. kan senang.. :)


Insya allah susu akan banyak.


Tapi bear in mind, bayi banyak tidur.


So kalau dia tidur lebih empat jam je, nurse biasanya suruh kejutkan baby, suruh minum susu.


Tapi kadang2 kita kasihan.. so ibu-ibu PERLU mengepam.


sebab, kalau tak pam, badan (otak) akan ingat susu tidak diperlukan, so penghasilan akan menjadi makin sikit.


So inilah masanya untuk membuat STOK susu.


pemilihan pam bergantung pada bajet anda.


Kalau dalam 2 atau 3 ratus, boleh je beli Spectra 3 (macam saya..)


Kalau bajet seribu lebih, tepuk dada, tanya selera.


Ada pelbagai jenama di pasaran. Avent, Medela, dan yang terbaru, MODU.


Boleh survey harga di online shop macam sarakids.com, momslittleones.com dan sebagainya.


Setengah orang (macam saya), tak suka beli online. especially benda yang harganya beratus. So better ke kedai dan beli.


Macam saya hari tu saya beli di Bebehaus di One Utama.


So, selamat mencari pam...


Nanti saya sambung entri Persediaan menimang cahaya mata Part 2 pula ya! (haruslah ada second part, macam breaking dawn kan...) :)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)