Pages

Search This Blog

Alamak! Ariff selsema pula!!!

Assalamualaikum..

Well, rasanya its the weather.. Musim hujan...
Tu yang Ariff kerap bersin tu..

Yang kasihannya ialah dia bukan ada runny nose, tapi hingus dia stuck di dalam hidung dia yg kecik tu..



Sampai satu masa, hingus tu jadi keras, and that made him unable to sleep at night.. Yup. Blocked nose.

So rasanya hari ini nak suruh Acu pi farmasi..

Cari suction ni....


Dan

Nasal drops..

Itu je la yg ku mampu buat untuk masa ini..

Kalau x berubah juga, then its time we head to the nearest clinic...

*saya tak paham la, dah fully breastfeed pun, masih dilanda penyakit juga.. Huhuhu :(

Wassalam...




- Posted using BlogPress from my iPhone

I miss working..

Salam...

I guess i had been 'grounded' (that's what i call this berpantang phase) too long la.

Rasa macam nak just wake up n go to work! :)

Baru 20 hari cuti... Dah terasa nak kerja.. Hihihi :)

Yes, i think i am a workaholic...

Oh pusat sains... Rindunya....



- Posted using BlogPress from my iPhone

Ariff dan nappy rash..

Salam..

Ariff dilanda masalah nappy rash...



Ayahnya ada ke farmasi and got this...



Tp after a few days of applying the cream to the affected area, didn't seem to work out at all.

It became worse. Dah ada kulit2 mengelupas pula.

So i got mr hubby to buy Johnson's nappy rash..



Alia dulu dgn cream ini, dia ok.. Cepat sembuh..

Tapi baru satu hari cuba, saya x sanggup tunggu lagi..

Sian pada baby Ariff.

So we went to the nearest clinic..

Doctor bagi ini...



I think.. Ada banyak sebab/faktor yg menyumbang pd masalah ini..

1. Penukaran tisu basah

Last time kami pakai Anakku, tp bila dah habis, mr hubby carik, out of stock pula.. So he bought Pureen's instead.



Maybe ni salah satu sebabnya...

2. Penukaran lampin pakai buang

Well, awal2 dulu pakai Mamy Poko sebab ada ruang untuk tali pusat..

After that, change to Huggies..
And then, bila Ariff kerap kencing dan berak, we change to cheaper diapers.. Sebab pakai pun x lama.. Kejap2 tukar..

Mungkin ni salah satu penyebab nappy rash..

So our plan after this are:
-use Anakku wet wipes
-use Huggies diapers

Nanti nak tgk, improve ke tak...

Wish me luck! :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Ariff dan Kuningnya...

Salam...

Oh.. Dalam diam Ariff da berusia 17 hari :) kejap je..



Alhamdulillah. Bila selesai aje 14 hari, saya da lega sikit.. This is because doctors kata first 14 days bagi newborn kena jaga2 sebab babies tend to get jaundice (sakit kuning)...

In fact, pada 9 hb lalu (ariff baru berusia 3 hari) kami dah saspek dia ada kuning...

So bawa ke hospital ampang.. Alhamdulillah, tak la tinggi sangat bacaannya..

Few days after that, nurse datang rumah.. Check ibu (check bp, check rahim dan check stitches) dan check baby (check temperature, tali pusat dll)..

Nurse kata ada kuning sikit.. So depa suh pi klinik kesihatan, check darah...

First time pergi, readingnya 13.3 which was quite high, tapi x la sampai kena masuk wad..

Second time pergi, turun sikit.. 13.0.. Doctor kata ada improvement.. So next appointment was about 4 days after that.

Lepas 4 hari, check lagi, dah turun kpd 6 something.. Alhmdulillah. Off the hook!

Sebab paras berjaga2 adalah 10 ke atas, so bila reading bwh 10, then x payah ke klinik check darah lagi ;)

Rahsianya..?

Well, saya x da minum susu kambing ya :)

Saya cuma breastfeed sekerap yang mungkin.. Even time ariff tido pun saya sua juga.. Hahaha :)

And bila menyusu kerap, baby pun akan kerap kencing n berak.. Thats the only way nak kurangkan kuning...

Saya pernah tanya doktor pakar, ada cara tak nak elakkn baby dari kena kuning..? Is there anything that we can eat during pregnancy..?

Doktor kata tak dak..

So itulah cerita ariff dan jaundice nya.... :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Si comel Alia :)

Salam...

Yep, walaupun alia sangat sayang pada adiknya, tapi saya perasan yang dia ada kalanya macam kurang kasih sayang...

Sikit2 nak merengek.. Aduhai.. Kalah baby!

Anyway, pity juga.. Sebab selama ni org semua layan dia mcm princess, tiba2 org tak brapa nak layan...

So kdg2 tu layan juga la kerenah si alia ni...

My poor daughter....



- Posted using BlogPress from my iPhone

Alia dan Ariff

Salam....

Hihihi... Alhamdulillah. Alia suka dapat adik.. Cuma sometimes dia tak paham sangat yg kita tgh berpantang.. Kejap2 nak kencing.. Kejap2 nak susu dll.. Nasib baik ada Atuk.. :)

Ye, dia sangat sayang pada Ariff. Pantang adik dia bersuara sikit, mesti Alia cakap "ye adik.. Nak apa..?"

Lpas tu mesti dia tanya saya "ibu, adik boleh cakap tak..?"

Hihihi :)

Anyway, i think she'll be a great sister! :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Terima kasih, makcik urut!

Salam...

Alhamdulillah. Dah selesai 3 hari berurut... :)

Selain berurut, makcik esah sediakan mandi herba, bertungku satu badan.. Dan mandikan baby skali...

Pakej tu adalah untuk 3 hari.. Agak murah la juga... RM 220.00 :)

sekian dulu update hari ini....


- Posted using BlogPress from my iPhone

The birth of Ariff

Salam..

Seperti yg saya promise, satu post mengenai kronologi bersalinkan Ariff Ziqry.. Hihihi

Anyway, ceritanya pendek aje..

Tanda2 nak bersalin mmg dah ada..

Mcm discharge dll.

Friday morning, ada 'show' (discharge plus blood)..

So i asked my sister, is it time to go to the hospital?

My sister kata tunggu water breaks atau ada contraction..

So saya sempat ke ofis, dan settlekan a few things..

And then, atas nasihat teman ofis, saya pun ke hospital ampang..

Check punya check, baru 1cm.. So saya disuruh pulang.. (lucky dapat MC sebab petangnya saya dah mula tak larat dan baby asyik mengeras...)

Malam hari jumaat..

It was 10.30 pm.. Saya rasa ngantuk sangat.. Saya nak sangat tidur.. Tapi diganggu oleh a few mild contractions..

Saya ingat 'esok pagi kot bersalin.. Sempat lagi tidur nih..'

But i couldn't sleep..

At 11.00, the contractions were once every 10 minutes.. Memang x bole tido..

Geram pun ada, sebab i was way too sleepy..

So atas nasihat ibunda, daku n suami bergegas ke hospital ampang at 11.30 pm.

Sampai saja di sana, kami dihantar ke tingkat 4..

Dan sesi seluk menyeluk lagi..

Kali ini sangat segan sebab doktornya lelaki.. (ketandusan doktor perempuan kot..)

Doc kata "dah 6cm"..

Saya terkejut! 6cm? Biar betul! Compared dengan 6cm time bersalinkan alia, jauh beza! Time alia dulu, at 6cm saya dah tak tahan dah.. Sibuk mintak bius.. Kali ni sakitnya x la sakit sangat.. Alhamdulillah.

Doktor pecahkan ketuban, and the pain started.

Tak lama saja dah 9 cm.. Saya dah mula sakit nak bersalin, tapi masih ada lapse 10 minit.. So lega juga la..

And then bila dah 10cm (agaknya la) saya bgtau nurse, saya nak teran dah ni!

Nurse tu dengan selamba kata 'teranlah!'

So saya pun push la. Alhamdulillah, first push saja kepala bb dah keluar.. At this point baru nurse tadi nak kelam kabut..

And a few pushes after that, keluarlah badan baby dll.

Yup. Mr hubby saw this throughout the whole event. Hihihi... Nasib baik ada org temankan :)

So bb lahir tepat jam 1.52 pagi..

:)

Ariff Ziqry bin Zulkefli

Dan saya telah didischarge dari wad kul 4 ptg :)

Wassalam...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Welcome to the world, Ariff Ziqry

Salam...

Alhamdulillah.. Saya dah selamat melahirkn Ariff Ziqry Jumaat lalu pada 1.52am di Hospital Ampang..



Kronologi dia panjang.. Next post la kot ya..

Till then.. Wassalam :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wordless wednesday :)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Double storey house for sale in Klang (Rumah untuk dijual di Klang)

Salam....

I'm helping my friend to sell his house.

So, if you are looking for a house in Klang area, i think you should just buy this one..

big and beautiful house! :)

ok la, let the pictures talk :)

House for sale in Klang.

Address:

No 7, Lrg Kemenyan 1B, Taman Radzi, 41200 Klang

Location:

Behind Panmour Vegetarian Restaurant. Taman Gembira Fly Over

20ft x 90ft land area, build up 20 x 75ft. Peaceful and no traffic disturbance area. Building built 1993. Behind Harbour Place with Giant Supermarket and many stores & Pantai Medical Centre. Ideal neighbourhood for good living.

Double Storey, 3 room + 2 bath/toilet on the 1st Floor, Ground Floor 1 room + 1 bath/toilet

Land: 20ft x 90ft (20ft Land Behind the house)

Tittle: Free Hold Land

Selling Price RM270,000

Owner : Bala Devan A. Roberts - contact 016 888 0722

e-mail: bdevan1@yahoo.com

web: www.permatasibu.com or klanghouse

He have moved to Sibu, Sarawak since January 2002. The house was rented out since then.

So, if you are interested in purchasing the house, please contact him ya! :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Air jagung yang mahal dan sedap...

Salam..

Last weekend kami ke Restoran Mak Tim..

Apa lagi. Menu biasa saya : mee bandung muar..

Minum..?

Tiba2 rasa mcm nk try air jagung..

Tada!



Rupanya air jagung dia mcm ABC rupanya..

Anyway, mmg sedap la.

Padan dgn harga rm3 segelas...

:)
- Posted using BlogPress from my iPhone

Pertandingan Bayi Paling Ceria di Evashoppe!

Salam....

Siapa nak baju free???? :) Evashoppe ada buat pertandingan...

Pertandingan Bayi Paling Ceria...

Details ada di link ini....

Jemput la masuk ya!

(Alia dah besar sangat, tak layak dah.. hahahah.... adek dia pulak, tak keluar2 lagi... )

All the best!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Azam tahun baru...?

Salam....

dalam tak sedar kita sudahpun menjengah ke tahun baru...

tahun 2011..
Selamat tahun baru, kawan-kawan!

seperti biasa, u all ada buat list of things to achieve ke this year...?

Saya...?

Seperti biasa, saya tak ada azam... muahahahah...

just the normal aims and targets in my life..

what to achieve.. how to achieve.. and so on..

anyway, i hope dengan kelahiran adik Alia akan membawa seribu kerahmatan dan insya allah, salah satu azam saya ialah to be a breastfeeding mother, kalau boleh sampai baby genap 2 tahun.. insya allah..

u all kalau ada azam yang menarik, meh la cerita di sini! :)

*pic googled*


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

CHEAP Science Kit for sale!

Hi.

Are you a TEACHER, a PARENT, or a STUDENT?

We are offering science kits for sale and it is CHEAP and SELLING FAST!

These are the topics/kits available:
Magnets:
Magnet Race
Fishing with magnets
Put some hair on me

Sound:
Clucking Chicken
Straw Flute
Singing Glass
Singing Tube

Aviation:
Paper helicopter
Hoopster

Botany:
Photosisthesis and Respiration
Starch in Plants
Leaf Stoma

Chemistry:
Rubber Ball
Rainbow
Acid and Base
Volcano
Self Inflating Balloon
Talking Coin

Egg :
Rubber Egg
Silver Egg
Standing Egg

**more topics coming right up!

HOW MUCH IS ONE KIT?

The price varies from RM25 to RM50 per kit (depending on the activity and the materials). Email me for further detail.

WHY YOU SHOULD BUY?

-Teachers won't have to Google, experimenting, etc. These kits are PROVEN and TESTED. So teachers just need to puchase and use it in their classroom

-Parent - You may use the science kits to teach your child/children about science! Plus, it will help you to look smart, eh?

-Student - You may purchase the kits and experimenting them yourselves!

So, what are you waiting for?

Just browse through, and email at (sciencekit101@gmail.com) which kit that you'd like to purchase!

Have fun browsing!

And let's experimenting!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)