Pages

Search This Blog

Kyros Kebab

Assalamualaikum.

Sabtu lepas kami ke Sogo.

Sebelum shopping, brunch dulu.. Bak kata Fadzillah Kamsah, isi perut sblum shopping, nnt tak la shopping benda ngarut2..

Erm.. Makan di kyros kebab.

Acu kata sedap. Tu yang nak cuba tu..

Ok la.. Sedap juga.. :)

Tada!

Ibu dan dua org anaknya :D



- Posted using BlogPress from my iPhone

Macam mana nak menyusukan bayi di khalayak umum?

Assalamualaikum....

Saya sedang memikirkan solution untuk breastfeed Ariff di khalayak umum... :)

Kalau pergi shopping compleks yang besar-besar macam OU, ada baby room, so tak ada masalah la kan..?

Tapi kalau ke gerai makan... macam mana..?

setakat ni, saya menyusukan aje si Ariff tu.

Cuma segan sikit la part nak menyelak-nyelak tu...


Alhamdulillah, wearing tudung helps a lot!

Tapi tu lah, kalau ada nursing poncho macam ini...

senang sikit (KOT!)


atau yang ini...

**cuma saya takut nanti bila dah ada poncho, tak pakai sebab:
-baby rimas
-ibu yang rimas

anyway, alhamdulillah my sis ada beli poncho, so jimat sikit duit.. tak yah beli dah! :)

a couple of my friends suggest wearing a cardigan might helps :)

so, time tu hunt for a cardigan... or a selendang! :)

hihihihi :)

*pics courtesy of enjoybreastfeed.com and momsbestgifts.com

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Dua beradik

:)



Hihihi.. Semenjak cuti bersalin ni, saya mmg x da idea nak update.. Balik2 gambar budak2... Hihihi


- Posted using BlogPress from my iPhone

A new journey ahead of me!

Assalamualaikum...

Well, saya ada terima satu feedback berdasarkan entry yang ini.

hmm... Sentap juga la...

Rakan saya tu tegur, why did i put up my EBM pics on my blog coz maybe some of the readers out there might have other perceptions.

(aiseh.. tetiba keluar bahasa mat saleh pula..)

anyway, saya hargai pendapat dan pandangan my friend itu...

dan kalau ada sesiapa di luar sana yang berfikiran begitu, saya tak nafikan, perkara itu boleh berlaku..

but, i'd like us to see it this way..

i want you to be in my shoes..

Kepada rakan-rakan yang tidak mengetahui (ataupun dah tahu), saya telah kecundang dalam my breastfeeding journey dengan my little Alia..

it was a really sad and painful story.

Serious. Sebabnya, can u imagine, i bought a breastpump, i ate the Mama Angel tea, i drank the smelly white vege (apa nama sayur putih tu...? lobak putih ke...?) and a lot of other things just to get a few drops of milk!

ye, susu saya time tu dah merudum.. and it was really frustrating that you can't do anything to overcome it..

So, saya dah berazam, anak kedua ni saya nak cuba bf sampai mencecah 2 tahun, insya allah.

tu yang bila perah sikit, dapat simpan... plus galakan n dorongan from my sister, my mom, my hubby and my family... tu yang bersemangat nak share di My-Alia.com ini, dan itulah yang menyebabkan wujudnya entry ini...

So, tak apa lah, lepas ni saya duduk diam-diam dengan ebm saya...

Wassalam..


Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

WW

:)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Ariff

Yep. Sudah habis pantang..

Masa untuk berjalan- jalan!!!!!

Jom ariff!!!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Susu banyak-banyak tu nak buat apa..?

Salam..

Semalam en suami tanya saya:

Susu yang banyak-banyak tu nak buat apa..?

Saya blank sekejap.. Susu apa..?

Oh... Ini rupanya!!!!



Itulah 'stok' susu saya setakat ini....

Tak banyak pun, sebab satu hari sekali atau dua kali je pam.. Itupun bila rasa dah sarat.. Hihihi

Alhamdulillah, setakat ni susu banyak...

Kalau lepas ariff nyusu, pam tak dapat byk sangat..

Tapi kalau dah 'gap' dua tiga jam, sekali perah tu bole la dapat dlm 2 ke 3 oz...

And this morning, sampai 4 oz! Alhamdulillah...



Saya stakat ni duk simpan susu dalam plastik.. Sebab botol amek space..



Mak saya marah.. Hihihi

So plastik pun da nak abeh...

Nak kena shopping online lagi la gamaknya ni... :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

41 days and counting...

Salam..

Dlm diam today saya dah 41 hari!!! :)

Yes!!!

So sekarang ni tinggal tunggu lagi 3 hari saja :)

Ini adalah budak yang berumur 41 hari :


- Posted using BlogPress from my iPhone

Budak yang berpantang...

Salam..

Saya berpantang, budak ini pun berpantang jugak...

Saya mkn oat, dia mkn oat..

Saya lunch, dia pun nak disuapkan.. Hihi

So in the end, dia pun turut sama berpantang dengan saya :)




~alia.. Suka benar mkn oat!!!~


- Posted using BlogPress from my iPhone

Berpantang : masalah sembelit!!

Salam...

Salah satu masalah yang biasa dialami oleh org2 yg sedang berpantang ialah.. Sembelit!

Sembelit terjadi bila makanan yg dimakan tiada / kurang serat.. Mcm saya, mak saya kata time berpantang ni hanya boleh mkn susu, oat, nasi, ayam dan ikan. Sayur..? A big no-no.. Buah..? Pun sama..

So u can imagine betapa susah hatinya saya dgn diet pantang ini..

So far i've tried a few ways..

Macam mkn lactulose..

Mkn prunes..

Dan a few mknan tambahan/suplement..

Tp among all, saya rasa yg paling bagus ialah...

.
.
.
Alpha lipid..

It is milk.. Yang rasa vanilla.. Yummy!

Sangat best! (padan la dengan harganya yg agak pricey itu)..

So, there u have it!

Penyelesaian kepada mslh sembelit :)

*lagi seminggu saya nak habis pantang!!! Yippie!!!! :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Berpantang : 40 hari atau 44 hari..?

Salam...

Yes. I'm counting the days!

Sekarang ni dah 33 hari..

Sikit je lagi nak sampai ke finish line!

Cuma nak tanya, u all biasa pantang berapa hari..?

I heard ada yg 40 hari saja..

But my mom kata 44...

Hmmm... X pa la, 4 hari je bezanya.. Bukannya 4 tahun! Hihihi


- Posted using BlogPress from my phone

Wordless Wednesday




Alia @ klinik tanglin, waiting patiently for my turn (for the pregnancy checkup) few months ago..



- Posted using BlogPress from my phone

Kenapa saya suka baju BabyGap pyjamas..?

Salam...

Saya suka la baju pyjamas BabyGap ni...

Tada!



Oh, and here's another one!



Saya suka sebab warna dia bright..

Corak cantik..

Comfy...

Dan the best part is.. Murah! :)

Rm 20 aje!

Hmm.. I am so into this pyjamas...

Oh ya, kalau u all nak beli, just head to Evashoppe

:)

- Posted using BlogPress from my phone

Seing double..?

Salam..

Ada iras tak..?

-alia-




-Ariff-



- Posted using BlogPress from my phone

Bedung berbedung

Salam..

Satu perkara leceh yang saya tak suka bila baby baru lahir ialah...

Bedung!

Ye.. Sangat leceh ya.. Time nak tukar pampers nanti kena buka bedung.. Buka seluar.. Leceh la..

Tapi bagusnya baby tidur lena kalau berbedung.. Betul juga..

Ariff sedang tidur (dalam keadaan ber bedung)...



Kain bedung yang dah siap dilipat...



Tapi saya perasan zaman sekarang ni sesetengah orang dah x amalkan bedung ni...

Hmm.. Saya kena tunggu ariff besar sikit je lagi.. Mak kata, kalau bb dah besar, bedung dah x muat, x payah pakai dah! Yes!


- Posted using BlogPress from my phone

Junior Masterchef Australia

Salam...

Yup.. Daku sangat suka tengok Junior Masterchef Australia.. Di channel 711 ini..



Sebab nya, budak2 yg masuk dlm cooking competition ini adalah kecik (8-12 tahun).. So u can imagine sangat la cute menengok budak2 kecik memasak :)



And the meals look delicious!

Hmm.. Bila lah daku nk abih pantang ni.. Nk cuba memasak ala western :)


- Posted using BlogPress from my phone

Breastfeeding questions..-help is needed!


Salam..

Ok, daku ada banyak soalan mengenai breastfeeding. Tapi tak kritikal la.. Cuma ada a few yg saya nak tanya, tapi asyik terlupa tanya je... In the end, mmg sampai sekarang saya tatau apa jawapannya.

Anyway, tada!



My first pumping session. Ada la dlm 10 minit punya pam. Tak larat nak duduk lama2.. Kebas kaki..

Ok, soalan pertama:

As u can see, susu dlm botol tu separuh dan separuh.. Can i just combine and make it one bottle and barulah label dan simpan dlm fridge...?

Soalan kedua:

Katakan la saya nak hantar baby ke rumah pengasuh, so saya perlu hantar ke rumah bbsitter tu botol yang ada susu beku atau susu yg tak beku, tapi sejuk (susu tu duduk kat tmpt simpan di bhg bwh peti ais)???

And saya perlu bagi warmer sekali kah?



So that bbsitter boleh reheat the susu and give it to baby..?

Ok, next question:

Macam mana bbsitter nak bagi bb minum susu..?

Di botol perahan tu kena attach puting ke..?

Ataupun bagi susu pakai shringe aje..?

Ok la. Tu je soalan yg berlegar di fikiranku buat masa ini..

Tolong jawab ye, saya budak baru belajar.. Hihihi..

Thanks a lot!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)