Pages

Search This Blog

Vvrrooom!!!

Assalamualaikum..

Selalu pi jj Au2 ni yaya akan mintak nak naik ni...



Last week bagi chance la kat dia...



Suka betul!! Actually motor ni dia pernah naik dgn her cousin, Danial..

:)

Now dia ride sorang2 pula :)



Sori.. Kualiti gambar yg hampeh.. Iphone punya kamera x cun compared to my previous N95..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Selain dari botol, boleh menyusu pakai apa?

Assalamualaikum...

Well, jika anda di luar sana tak tahu, saya bukannya seorang yang cepat give up.. Nehi!!!!

But... When it comes to training ariff to bottlefeed, for me, enuff is enuff.

I won't go to an extend to hear him crying out loud while i'm struggling to get him to suck the bottle in my hand.

Saya tak sampai hati..

So cukup la setakat ini saja. Saya dah invest dalam pembelian botol Avent, and botol NUK. dah x larat dan x mau cuba botol lain seperti MAM dan Tommy Tippee.. Daku x brapa ada duit nih.. Hihihi..

Anyway, saya rasa kalau saya cuba pun no point sbb saya lewat introduce botol to ariff. Mcm alia dulu saya dalam pantang lagi dah ajar minum dalam botol. So mmg x da masalah nak train bottle feed, TAPI wujud masalah lain pula. Iaitu nipple confuse. And in the end dia tak nak direct breastfeed dah.. That caused my milk to diminish.

So bila pikir balik, saya bersyukur sangat ariff masih fully breastfeed dan tak mahu botol.

It isn't the end of the world.

Kalau x nak botol, kita cuba pula cup feeding atau syringe feeding.

Cup saya tak cuba lagi.. Maybe esok. Cup ada, saya beli botol Moms Little Ones hari tu ada diberi dua cup..





So boleh pakai la..

Syringe saya baru beli tadi. Jenuh cari satu kedai. Saya beli medicine syringe. Tp bhg depan dia lembut, kalau kena gusi x sakit. Brand The First Years.. Dah cuba tadi, alhamdulillah dalam satu ke satu setengah oz ariff nak la telan. Tapi since that yg memberinya adalah saya, so dia mengamuk la sebab nak yang ori..


Tapi cara bagi ni salah ye, ni just for fotograph purpose. Cara bagi yg betul ialah kna dudukkn baby.. And bagi sikit demi sikit.. Kalau baringkn dia, confirm tersedak..

So saya dah lega sikit.. At least babysitter ada dua choice. Cup n syringe. Pilih la yg mana berkenan di hati :)

Ada kawan tanya, tak leceh ke nanti..?

Saya tak peduli. Saya bayar mahal, what! Bayangkan untuk alia dan ariff, setiap sorang rm250, so total sebulan i had to fork out rm500!! Kalau hire maid sorang pun lepas.. So saya rasa takpe kot, bagi kerja sikit kat makcik babysitter ;) hihihi



Anyway, sok nak cuba cup pula.

Wish me luck! :)

Wassalam..

KPI semasa cuti bersalin..

Assalamualaikum..

Ye, semasa kerja ada kpi. So semasa cuti pun harus ada kpi lah kan..?



There are a lot of KPIs to achieve during maternity leaves..

Antaranya, berpantang dengan jayanya.. Alhamdulillah..

Breastfeed dengan jayanya.. Tu pun tercapai setakat ni.. Alhamdulillah..

Buat stok susu banyak2.. Alhamdulillah, selain stok yang sudah dihantar ke sg buloh (yang ini


-sila refer to previous entry)

So semenjak dari hari tu sampai ke hari ini, stok ada lagi sebanyak ini :



Alhmdulillah..

KPI lg, ajar ariff minum botol.


Haaa... Yang tu saya masih struggling lg. I thought 3 weeks before going to work cukup.. Rupanya kena introduce time tgh pantang lg.. Huhuhu.. I guess i am too late! Tapi tu la, ada kawan cadang, kena suruh org lain yg bagi botol n i wasnt suppose to be around.. Nak suruh siapa? Atuk sibuk uruskn wan.. Ayahnya sibuk kerja.. Huhuhu :(
Insya allah next week start hantar alia n ariff to babysitter. Saya belum start kerja lagi.. So i'll b at home, stand by kot2 makcik babysitter calling suruh datang, nyusukan ariff..
Hmmm....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Bagaimana mengajar bayi anda menyusu dari botol (bottle feed)

Assalamualaikum.

Meskipun saya fully breastfeed, namun saya still kena ajar ariff to bottle feed. Kenapa?

Sebab:
1. Memudahkan babysitter untuk memberi susu
2. Memudahkan orang sekitar saya (suami, atuk n wan) untuk beri ariff susu.

Kalau x nak introduce botol, boleh guna apa..?

Well, banyak alternatif lain, seperti guna cawan (cup kecik -yang kita dapat free time beli botol isi breastmilk), pakai shringe pun bole dan pakai sudu.

Of course, all the above requires patience..

So, kami dah cuba a few times introduce botol pd ariff. With me, memang TAK PERNAH jadi.. Sampai ke sudah dia x minum pun.. Duk sengih2...



Tapi dengan orang lain seperti suami saya dan mak saya, dah berjaya..

Ada satu ketika tu i have to drive, tp bawa expressed milk siap2.. So bila Ariff menangis, my mom pun beri la susu botol tu. At first memang dia reject, tapi in the end, dia terima juga.. Sampai tertidur dia minum susu botol tu!

Alhamdulillah.

Now setiap hari at least dua kali kena ajar pakai botol. Pagi sekali, malam sekali :) once the bottle in no longer an alien to him, i bet he won't refuse bottle feeding..

Sekian, wassalam :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Penatnya berjalan....

Assalamualaikum..

Semalam kami ke tangkak.. Join wan pi berubat.. Pergi pagi, balik tengah hari.. So petang semalam dalam pukul 5 kami sampai rumah..

Oh.. Dalam semua orang, cuba teka siapa yang paling penat...?

Tada!!!!



Hahaha... Oh ya, kakaknya pun nak enterprem juga :)


:)

Naik basikal di taman tasik titiwangsa

Assalamualaikum...

Semalam kami ke taman tasik titiwangsa :)

Bawa basikal sekali.. So bolehlah alia kayuh laju-laju!! Kalau main dlm rumah agak terhad..

So, enjoy!!!! :)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Alamak!!! Botol susu Alia ada BPA la!!!

Assalamualaikum...

As we all know, starting next year, botol susu yang ada BPA akan diharamkan.. (due to the risks to the infants/toddlers)..

So how to know botol susu anak anda ada BPA ke tak..? Senang aja.

1. They are clear.
2. Ada nombor 7

So bila periksa punya periksa, alia punya botol tak lepas.. Ada nombor 7.. Huhuhu :(

Tada!!!



So we had to go to jaya jusco to buy her a new BPA free bottle.

Beli yang ini lah. Terang2 dia kata BPA free :)



Tapi biasanya botol BPA Free ni mahal sikit la.. Dalam rm20 above.. Ni harga botol yaya.



Ye, bila bayar hendaklah pejam mata :) hihihihi




- Posted using BlogPress from my iPhone

Bila Alia bershopping...

Tada!!!!



Hihihi... Comel je troli tesco nih... (maaf la ye, i jarang pi tesco.. Tu yg jarang jumpa troli kecik nih.. Hihihi...)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wordless wednesday

:) sweet....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Stok ebmku telah dipindahkan...

Assalamualaikum.

Oh.. Ahad lepas stok ebm saya telah selamat dipindahkan dari fridge rumah mak saya ke fridge rumah saya :)

Inilah dia.. Dah tunggang langgang macam kena serang garuda!



Oh.. Dan ini method penyimpanan sekarang.. Saya ikut blog sereneity.blogspot punya cara :) jimat space..



Dan selamat di dalam baldi ( box coleman x dak.. So baldi pun jadi lah)



On the way ke rumah saya, singgah beli ais :)

Alhamdulillah, nasib baik perjalanan hanya 30 minit.. So ebm x sempat cair pun..

Sekian saja cerita ebm di pagi selasa :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Restoran Popeyes (the sailorman!!)

Assalamualaikum...

Just the other day kami ke wangsa walk.. And we had our lunch there.

Niat di hati nak makan A&W tapi seat dia sikit sangat.. So my sis cadang mkn di Popeye instead. (saya x sure ejaan kedai ni.. Popeye atau popeyes atau popeye's) sorry ya kalau silap..


Saya mkn burger ayam. Adek sy mkn fish apatah. Dia kata ada kelainan sikit sbb ada seafood di sini.. Hmm..






The rest mcm restoran lain. Ada ayam goreng dll.

Overall, ok la. Sedap la juga..

Tp sambil mkn duk teringat kat popeye saja.. Hihihi





- Posted using BlogPress from my iPhone

Ok.. Now what...?

Assalamualaikum...

Lagi sebulan saya start keje..

So now is the time i train ariff to bottle feed so that senang nak pass to babysitter nanti..

I was thinking buying bottles yang puting dia macam real tits.. Like Avent or Mam.

Tapi tu la.. Tak cuba lagi.. So jgn la tanya how it goes..

Erm.. Milk storage masih mcm dulu.. Cuma i think i have to giatkan lagi sesi mengepam coz takut x cukup.. Huhuhu...

Ok la. Sekian saja. Tq :)

*nak mandikan ariff ni...




- Posted using BlogPress from my iPhone

Majlis cukur jambul Ariff

Assalamualaikum..

Well, majlis ni kami buat di perak.. Belah suami.

Nape x buat di kl? Banyak reasons...

1. Sbb ujung tahun nk buat kenduri lg..
2. Sbb org kl x mkn kambing.. Ye ke..? Hihihi
3. Sbb nk sedekah kat org kampung :)

So, as planned, kami pun buat hari khamis lalu.. 3 mac 2011.

Jemputan ingatkn x ramai.. (sbb hari bekerja..) rupanya ramai la juga yg datang..

Siap buat khemah utk tetamu lelaki n tetamu perempuan mkn dlm rumah dan di bhg luar rumah..



2 ekor kambing n 14 ekor ayam.. Banyak giler mknan!

Masak gotong royong pulak tu! Wah.. Hebat la komuniti di sana.. Saya rasa di kl susah nak dpt sebegitu punya komitmen..

Anyway, majlisnya sempoi aje.. Tetamu datang.. Baca doa.. Makan.. Tetamu balik! Cukur..?

Lepas tetamu balik baru cukur.. Siapa lagi kalau bukan ayah Ariff yg membotakkannya! Alia dulu pun ayahnya yg cukurkan..

Ok la.. Enjoy the photos..






:) sempoi je alia, pakai baju upin ipin.. Hihihi...







Ariff..?

Tada!!!



-sebelum....


-selepas.....



:)

- Posted using BlogPress from my iPhone

I'm bald!







More stories after this... ;)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)