Pages

Search This Blog

Cegah sebelum parah!

Assalamualaikum..

Ariff kena batuk-batuk.



Semalam was his third day. Ada wheezing la pulak.

So last night kami bawa ariff ke klinik..

Turned out ariff punya selsema (which had been around for quite some time) telah menyebabkan ariff kena bronchitis..

Huhuhu :(

Saya dah susah hati.. Takut takut ariff kena admit..

So doc sent him for a neb.

Lepas neb, doc dengar lung, alhamdulillah!

It was gone!!

Alhamdulillah.. Nevertheless, we were given cold and cough medicine..

Syukur..

In fact, time breastfeeding pun i keep praying, mudah mudahan susu ibu akan menjadi ubat dan penawar bagi batuk dan selsema yang dihidapi ariff.. Amin..

Baby tv at astro!

Believe it or not, there's a channel called BabyTv on astro!



Go check it out at channel 618.

So far (for me) the channel shows series of musical, colorful thingy. Maybe at early years of childhood they are exploring colors, shapes and music :)

Nice huh?

*so far ariff didn't respond to this channel, but alia quite likes it :)

Masuk pertandingan dan menang iPhone4!!!

Assalamualaikum.

Dah biasa sangat kita disajikan/dijanjikan dengan pelbagai pertandingan dan hadiahnya best-best! Kalau tak iphone, ipad.. Kalau tak ipad, ipad2.. Dan sebagainya.

Some of it boleh percaya la..

Tapi sampai to a certain point kita pun terpikir, iye ke menang ni dapat iphone? :)

Hihihihi. Ye, saya seorang yg realistik.

So kalau stakat makan biskut rm2 boleh menang iphone yang berharga rm2,000, memang saya tak percaya la.



Tapi kadang2 saja suka try luck, kan?

:)

Hihihihihi.....

Pameran Dinos Alive di Pusat Sains Negara sehingga 12 Jun ini! Dan program cuti sekolah School Snacks with Dino!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekadar makluman, pameran Dinos Alive yang telah pun berada di pusat sains negara semenjak enam bulan yang lalu akan dilanjutkan sehingga 12 jun ini.

Sepatutnya pameran ini tamat pada 31 mei.



Namun memandangkan cuti sekolah yang menjelang tiba, so pameran tersebut telah dilanjutkan sehingga 12 jun ini (sehingga tamat cuti sekolah..)

Di samping pameran dinos alive, psn ada menyediakan beberapa aktiviti pada cuti sekolah ini. Namanya School Snacks with Dinos..untuk maklumat lanjut, sila layari laman web psn (www.psn.gov.my) :)

Taska for alia

Just a quick update..

Ayah Alia nak survey taska at Intan for our Alia. Ok kot. Cheaper! :)

Tapi start next year baru nak hantar to taska yang betul-betul sikit.

Now saja hantar sebab dia dah tak suka duduk rumah babysitter..

Hai.. Apa saja lah anak aku sorang nih :)



Tragedi tanah runtuh di Rumah Anak Yatim At-Taqwa Hulu Langat dan Akademi Fantasia

Assalamualaikum...

Kita telah dikejutkan dengan berita pemergian adik-adik kita di Rumah Anak Yatim At-Taqwa Hulu Langat dek tanah runtuh Sabtu lalu.

Sedih la, sebab kanak-kanak ni dah la anak yatim..

Tak pa la, nak buat macam mana.. dah takdir Allah..

*yang tensionnya bila tengok berita, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Mansor kata:

"dalam TV dah ada banyak kita bagitahu, tanda2 tanah runtuh, so silalah tengok dan jika ada tanda-tanda tersebut, kena lah cepat2 beritahu pihak berkuasa"

Oh well, dia macam blame Rumah Anak Yatim sebab tak aware..

Kalau tanya saya, pun, yang kita tahu ialah air mengalir. kalau air mengalir bawah tanah mana kita nak tau, ye tak?

anyway, setelah Google, ini adalah tanda-tanda tanah nak runtuh (ambil dari sini):

Tanah runtuh berserta banjir lumpur merupakan satu lagi fenomena bencana alam yang kerap berlaku masa kini di Malaysia.

Kawasan tanah runtuh boleh berlaku:
• di kawasan dimana tanah runtuh sudah berlaku, sama ada baru atau lama
• di kaki atau permukaan atas cerun
• di kaki atau permukaan atas cerun timbun yang lama
• di kaki atau permukaan atas cerun potong yang menegak

Kawasan yang selamat daripada tanah runtuh :
• di kawasan keras, batu-batan tidak bersambung dan tiada pergerakan pada masa lampau
• di kawasan datar jauh daripada cerun dan sungai

Tanda-tanda sebelum berlakunya tanah runtuh :
• Penjelmaan mata air atau tanah basah yang melampau yang tidak pernah terdapat atau terjadi
• Retakan baru serta pembengkakan tanah, jalan atau kaki lima
• Ketandusan tanah pada "foundation" sesuatu pembinaan
• Struktur sampingan seperti kaki lima atau ruang lain senget / bergerak daripada struktur utama rumah
• Keretakan ketara dan mendadak pada lantai konkrit
• Kepecahan serta kebocoran pada paip air
• Kecondongan pada tiang telefon/letrik, pokok, dinding penahan atau pagar
• Garisan lurus pagar menjadi bengkang-bengkok
• Pemendapan ketara permukaan jalan
• Pintu serta tingkap rumah tidak boleh ditutup dengan rapat seperti biasa

**oleh sebab Pak Nil kata duit AFUNDI malam Sabtu lalu akan disumbangkan ke Rumah Anak Yatim ini, maka daku buat pertama kalinya meng AFUNDI... Sampai salah-salah taip.. (saya AFUNDI Hazama tu!) :) hihihi....

Wassalam...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Pusat Sains Negara Cawangan WIlayah Utara dan Ice Age Exhibition!

Assalamualaikum....


Buat pengetahuan semua, Pusat Sains Negara yang terletak di Bukit Kiara, KL ini kini mempunyai satu cawangan. The one and only cawangan buat masa ini, iaitu:


PUSAT SAINS NEGARA CAWANGAN WILAYAH UTARA (PSNCWU)


yang tertelak di Gunung Kriang, Alor setar, Kedah.


Betul-betul bersebelahan dengan Muzium Padi.

PSNCWU telah dirasmikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Dr. Maximus Johnity Ongkili pada 1 Mac 2010.


Buat masa ini tiada sebarang caj masuk yang dikenakan.

Terdapat beberapa galeri pameran :



Fascinating Tunnel

3D Theatre


Disaster Area (galeri bencana Alam)


Science Mall Setiap hari ada Science Show. Dan sekiranya berminat untuk menyertai Program, silalah menempah terlebih dahulu sebelum lawatan.



Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:



Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara


Telefon: 04-7353373


Faks: 04-7353386

:)

Oh ya, coming up is an ICE AGE EXHIBITION! di PSNCWU!
Tarikh sebenar saya tak pasti... tapi u all boleh go and check it out!


**Khidmat masyarakat ini ditaja oleh my-alia.com

Creativity - at no cost!!

Taken from The Star..




Behind a successful man, there's a woman?

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, congratts dear hubbs.

Tapi hakikatnya, i think, it is everyone's victory...

I feel proud of your achievement, because tak sia-sia lah at nights i take care of our children...

Jaga Alia bukannya mudah..

Nampak saja dah besar..

Kejap-kejap nak susu.

bila dah ke dapur, buat susu, naik je tingkat atas..

lepas tu dia nak kencing pula...

lepas tu panas la pulak, bukak baju..

lepas tu gatal badan pulak, garukan la pulak..

lepas tu Ariff nak susu,

so, while breastfeeding, i was scratching Alia's back.. huhuhu...

Bila anak2 dah tidur, barulah buat kerja-kerja rumah...

barulah boleh kemas beg anak2 untuk dihantar ke rumah babysitter keesokan harinya..

barulah boleh nak basuh n steril breastfeeding bottles dan corong...

So, sebenarnya anak-anak pun berkorban in a way..

mereka dah kurang nak bermanja dengan ayah sebab ayah sibuk study...

(tapi kasihan pada ibu la, sebab kena melayan semua kerenah anak2... huhuhu)

Anyway, i see it as OUR VICTORY!

Keep it up, bebeh!

Malam ni kita makan besar ya! :D

Wassalam...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here


Jaguh Kampung versus Masterchef Malaysia


Assalamualaikum...



Well, first time dengar tajuk cerita di TV Jaguh Kampung, saya quickly teringat pada Upin Ipin..



Sebabnya, ada satu siri Upin Ipin bertajuk Juara Kampung.... hihihi


Anyway, saya ada tengok, beberapa siri Jaguh Kampung ni..


Best juga la..



Pertandingan memasak, satu team ada 3 orang, dari kampung/kawasan yang sama..


siap ada penyokong lagi...



host Ogy Ahmad Daud..



Juri Jaafar Onn, Ogy dan seorang pemilik restoran..



Tapi satu yang saya rasa kurang sikit ialah;



1. tak ada grand prize / finale, so kita tak tahu pemenang setiap episod tu dia menang apa/adakah dia akan masuk finale ke..?



2. kita tak dimaklumkan pemenang setiap episod tu apa hadiah yang dimenanginya (takkan tak ada hadiah.. ye tak..?)



3. kita tak dimaklumkan macam mana nak sertai rancangan ini



anyway, saya masih tertunggu-tunggu cerita MASTERCHEF MALAYSIA!!!


Tak sabar nya la hai...



Kalau buat Junior Masterchef Malaysia pun bagus juga..



Sure best tengok budak-budak comel memasak :)



*All pics googled


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Selamat Hari Guru!!!

Assalamualaikum..

Selamat hari guru saya ucapkn kepada semua warga pendidik di malaysia!

Khasnya utk adinda Siti Zuhaili, pakcik makcik (cik ijam, mak usu, ata, acik..), rakan rakan (intanjameel, iza, dan guru2 di sk putrajaya 1 presint 8.. :)

Semoga allah swt memberkati usaha murnimu mendidik para pelajar :) amin..



Playschool manakah yang bagus?

Alia akan menginjak umur 4 tahun this year..



Dia dah besar.. Dah pandai bagitahu dia nak bersekolah.. Tak mahu lagi ke rumah makcik babysitter.



She said she rather follow us to psn and takes care of the dinosaurs..

So kami dah streamline all the choices.

Yang murah ada dua, tadika kemas dan tadika Intan (dekat je dgn psn ni)..

Tapi kalau hantar tadika, kena apply untuk day care juga sbb tadika biasanya setengah hari saja..

Playschool yg mahal mcm montessori dan little caliph pun menjadi antara pilihan kami. Sebabnya, pembelajaran lebih structured dan saya nak tadika yg guna english sbagai main language..

So kami masih pikir2 lagi ni..

Ada cadangan...?

Jom undi Pusat Sains Negara (National Science Centre) untuk menggondol KL Mayor Tourism Awards 2011

Assalamualaikum...


It is my pleasure to inform you that Pusat Sains Negara / National Science Centre telah tercalon untuk KL Mayor Tourism Awards 2011!


So kalau anda ke website Kuala Lumpur Mayor's Tourism Award, sila ke Public Voting.


Di situ ada pelbagai kategori contohnya hotel 5 bintang, shopping mall dan lain-lain.


Sila ke Tourist Attraction / Product


di sini, sila cari National Science Centre!

ya, dan jangan lupa untuk klik VOTE!


thank you very much!


:)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Oh macarons!

Assalamualaikum...



Oh macaron...



comel gila!


saya pernah rasa dua kali...


sekali tu, time mak saya pergi cukur jambul jiran... dia bagi macaron hazelnut... rasa ok ok la.. sebab saya tak gemar hazelnut.. hihihihi...


kali kedua adalah time adek saya cuba buat macaron...


sedap aje saya rasa :)


bila la saya nak jadi kaya...


boleh beli dan makan hari-hari!


:)

*pic googled


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

I need your links!!!

Assalamualaikum...

Well, saya tak pasti u all perasan atau tidak, saya tak ada blog list! huhuhu...

TERDELETE bila saya alter layout tempoh hari...

so i really need all your links...

buat masa ini saya akan masukkan yang mana yang saya ingat saja..

kalau your links tak ada di Bloglist saya di sebelah ini ---->>>

sila tulis di bahagian komen ya!

thanks..

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here


Balik-balik cerita hantu/seram!

Assalamualaikum.....

Oh, saya rasa masyarakat Malaysia ni tak berkembang la.

bila cerita hantu menjadi hit, berderu orang buat cerita hantu..

contoh: Dilarang masuk

bila cerita orang main drift hit, lahir lah cerita2 mat rempit/mat drift macam KL Drift, RempitV3 dll.

kenapa perlu buat filem yang terlalu ikut sangat dengan trend masyarakat malaysia sekarang ni..?

Cuba la venture into pelbagai area..

macam seram komedi (macam hantu kak limah)..

romance (macam cerita Over My Dead Body)

action movie n fiction (macam Transformers)

pendek kata, macam-macam lah!

hmm... so, jangan salahkan saya kalau saya tak suka tengok cerita tempatan :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here


The BEST Mother's Day present!

Well, what is the best Mother's Day gift ever???

Gold..?

Money..?

Perfumes..?

For me, having my children in good health and happy! -is very priceless!

Alhamdulillah..

Ariff- has finally learnt how to turn himself on his own (in other word : meniarap)..






Alia- is being a very good, and caring sister..






This evening i caught her playing/meddling with some coins..

When i asked her what the coins are for, she said:

"sian ibu, tak da duit.. Ni yaya bagi ibu duit.."

"nanti ibu nak bagi duit kat orang.."

Sweet kan..? :)

"Orang" that she means were actually refers to cashiers.. Hihihi..

:)

Last but not least, happy mother's day to me,



To my mom..



And to all mothers out there!!!! :)

Who wants WHITE iPhone4?

Assalamualaikum...



I just saw Maxis's ad. It is in conjunction with Mother's Day which is just around the corner!




White iPhone 4!



Nice huh? :)



If i'm not mistaken, iPhone 3gs last time had a discontinuation of white iphone3G. Dunno why.



So, apa lagi! grab one today!



:)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Milo sejuk! Macam lori Milo tu!

Assalamualaikum n salam sejahtera..

Siapa pernah cuba Milo sejuk?

Saya ada terbaca tweet dato' ct nurhaliza last week, katanya baru lepas tgk iklan milo sejuk di tv. Rasanya mcm yang lori Milo selalu datang sekolah tu!

Iye ke tak saya pun x sure.. Yang ini kah?



Tapi memang sedap la.. :)



Oh ya, jangan bubuh air banyak sangat.. Dan kena pakai air sejuk :)

Cubalah!

Meniarap..

Ini budak baru belajar nak meniarap....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Macam mana nak tambah / banyakkan stok susu?

Assalamualaikum.

Stok susu saya dah mula memenuhi ruang freezer saya!!!!

Saya ingat nak tumpang saja peti ais rumah mak, tapi mak dah warning awal2..

Hmm.. Nampak gaya kena cari chest freezer la gamaknya..

Ini rupa stok susu saya buat masa ini..






Alhamdulillah..

Nak tahu tak, rupanya senang je kalau nak buat stok!

Klu dia ialah rajin pam! (atau perah..)

So pam mmg kena selang dua atau tiga jam.. Insya allah. Boleh punya!

Saya punya jadual pam skarang ini ialah at 5 am, 8.30 am, 11.00 am, 2.00 pm dan 4.45 pm.. The rest of the time, menyusu direct.

So far so good. Ariff hanya minum tiga botol saja..

Ok la. Gonna hunt for a cheap chest freezer!!! :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Trip ke Cameron Highlands

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Kami ke Cameron ikut tapah. Jalannya, mak ai!!! Liku liku mcm bukit putus!

Duduk di hotel De La Ferns. Great hotel! (tapi harga pun mahal la..)



Ariff n yaya were doing great!





Nasib baik tak da yang sakit2... Cuma alia mcm batuk-batuk sikit.



Oh, tapi tak sempat nak merasa strawberry ice cream! Lain kali lah..

Stoberi coklat pun home made aje :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)