Pages

Search This Blog

Ariff Ziqry at 6 months old..

Salam..

Next week (7 julai) genap lah usia Ariff 6 bulan..



At this stage, he can hear, response (sengih..)..

And then dah reti meniarap..


Dan dah pandai gelak!

Selalu kakak dia main dengan dia.. Duk ketawa mengekek- ngekek.. :)

Tadi sudah cucuk 3rd dose tripple antigen.

Tak nangis pun! Hebat!!

Mintak mintak tak demam lah ya, sebab esok nak pi perak!! Wedding adik ipar.. :)

Apakah ini...?

Siapa boleh teka, apakah ini?






Klu: filem Charlie and the choc factory.. (yg ada Willy Wonka tu..) :)

Ebm untuk dibuang..

Assalamualaikum..

Dengan berat hati, ebmku (ebm: expressed breast milk) kubuang jua..



Sebabnya, dah expired!

Semua ni bulan Mac punya.

So patutnya sampai Jun.

Since Jun pun da nak ending, so saya buang la..

Ada la dalam 10 pek (roughly 40 oz tu!!)

Anyway, now harus beli breastmilk storage bags lagi!!! :) yippiii!!! Time to shop online!!!

*ada orang buang ebm kat pokok. Saya tak tahu kenapa. Nanti nak buat experimenlah! Nak tengok adakah pokok menjadi subur atau tak da kesan pun :)

Apps yang paling menarik

Bagi saya, application (apps) yang paling menarik untuk ipad/iphone adalah ini....



One utama!

Yup. Bagi sesiapa yang suka shopping di one utama (aka OU), they will love this apps.

Apa yang menarik adalah ada Happenings, so anda boleh tahu apa sale/event yang sedang berlangsung..



Dan.. Ada directory!!



So tak perlulah cari kiosk di sebelah eskelator setiap kali mencari kedai! :)

Nice, kan? :)

How to say no... (to our mom!)

Salam...

My mom loves to go for an outing..

Every time she went for outing/ outstation/ sightseeing, me or my siblings would have to apply leaves in order to take care of our dad..

Being a workaholic, i didn't like to apply for leaves as that would means many office works would be on hold.

So sometimes i do face some dillemas..

My little sister said to me, if i have works to do, than just say 'no'. That's it.

But it is never easy to say 'no' to mothers..

For me, it has become some sort of obligation, and i have to fulfil.

Moreover, maybe my mom needs a time out, once in a while..

As long as it didn't interfere with my works, i will just apply leaves..

Anything for you, my dear mom ;)



Ending Cinta Melody

Salam..

Semalam last episod Cinta Melody..



Saya ada baca review n comments, semua org kata ending dia tak best.

And betul pun.

Memang tak best. Biasalah, we want a happy ever after punya ending..

And kalau boleh, biarlah melody bersama elang..

Tapi endingnya, melody choses raffi..

Hmmph!

Tapi bila pikir2 balik, real life biasanya gitu..

Lepas kahwin, hati akan mula terbuka pada si suami..

So saya rasa okay juga la ending gitu..

Cuma saya tertanya tanya, apa jadi pada poppy bunga (Jelita) dengan ibunya, Hanny?

Last appearance ialah mereka 'kabur' lepas peras ugut elang and they asked for 1 billion, sebagai ganti, they'll inform him nama masjid yang melody akan nikah dgn raffi..

Hmm..

Anyway, nice love story :)

Popeyes Delivery!

Salam..

Popeyes pun ada delivery!!!



Tapi area berdekatan wangsa walk saja ya!



(kalau sungai buloh, x lepas la gamaknya.. Huhuhu)

Ariff khusyuk..

... tengok BabyTv.. Hihihi..



So kesempatan tersebut saya gunakan sepenuhnya untuk membasuh pinggan, baju dan steril peralatan mengepam :)

Tq BabyTv!

Handphone ku digodam!!!

Hihihi... Lawak, kan perkataan tu!

Anyway, semalam Alia telah 'menggodam' handphone saya..

Huhuhu..

Semua benda dia nak snap..

Akhirnya jadi gini...












Kikiki... Kesimpulannya budak ni nak jadi fotographer kot bila besar nanti :)

Wordless wednesday











Baby dah lahir, susu tiada lagi..??

Assalamualaikum..

Saya selalu terbaca di forum2.. Ramai ibu-ibu mengeluh, tatkala dah melahirkan bayi, tapi susu tidak keluar..

Nak buat apa ya?

Makan lobak putih..?

Sebenarnya saya ada dua pengalaman yang berbeza.

Selepas ariff lahir, susu memang tiada lagi.. Mcm mana saya buat? Senang aje..

Saya baring, letak baby di sisi, saya bagi dia hisap.

Dan saya tertidur..

Pagi-pagi je sedar tengok2 dah ada susu.

Key thing is : stimulation.

Bila ada stimulation, brain akan hantar signal utk produce susu.

Pengalaman lagi satu ialah, dengan Alia.

Lepas saya lahirkan Alia, alia di NICU (sebab ada breathing problem), dan saya di wad o&g.

Lagi la susah nak stimulate, sebab baby tiada di sisi..

So apa saya buat, saya pam.

Time tu tak beli lagi pam letrik.

So pakai pam manual je la.. Pam spuloh minit, rehat.. Pam lagi.. Rehat.. Dll

At last ada pun susu!

So bila mlawat alia di NICU, susu dah ada ;) dan dgn senang hati menyusukan dia :)

So ingat ya, stimulation!!!!

:)



Bye bye T-Rex!

So the Dinos Alive exhibition has ended..











Apakah tabiat menyusu anak anda?

Assalamualaikum...

Hihihi... Nak tanya ni, apa tabiat menyusu anak anda..?

Sure ada 'style' menyusu masing-masing..

Macam Alia dulu, dia suka berpangku..

Ariff pula susah sikit berpangku, sebab tak leh nak bf kalau berpangku..

So jawabnya kena kendong sajalah..

Tapi Ariff ni punya pesen, kalau menyusu, dia suka pegang baju/tudung kita.

So kalau menyusu dalam kereta atau di rumah, tak da masalah lah.

Tapi kalau di restoran atau di tempat terbuka, then memang kena berjaga-jaga setiap masa! Pernah sekali saya kononnya cover dengan tudung, sedar-sedar, rupanya Ariff duk main-main dengan tudung tu.. ish ish ish...

So, ia adalah penting untuk mengetahui tabiat menyusu anak kita supaya boleh bersedia all the time.. hahaha :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here


Hazama Juara Akademi Fantasia 9!

Assalamualaikum.....

Semalam saya dan en suami berebut tv.

Saya nak tengok AF, si dia nak tengok Ong Bak. hmm.. elok la tu!

Tapi yang lawaknya, dalam tengah tengok AF, boleh pulak saya tertidur! aiseh...

Sedar-sedar saja, sudah tamat konsert! ish ish ish..

So saya tanya en suami, sapa menang?

dia kata HAZAMA!(well, as expected, memang nampak Hazama macam calon favourite.. dan saya pun vote for him! hihihi)

Tapi dalam semua-semua persembahan, saya paling suka kemunculan Lisa Surihani di persembahan pertama Hazama.... dia sangat cun! :)

Well, tahniah Hazama! :)

pic taken from here
Link
Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Kenali pokok herba - tongkat ali










This herb boleh tumbuh sehingga 3 meter (ketinggian)..

Kegunaannya adalah utk melancarkan perjalanan darah :)

Bole guna all parts : daun, batang n akar..

:)

Baju Baby is back!!!!

Assalamualaikum.....


Well, saya masih sayang pada my old sales blog, http://bajubaby.blogspot.com/


and then my sister from http://evashoppe.blogspot.com/ saja nak tumpang selling a few things..


so, jemput menyinggah ke blog Baju baby, ataupun Evashoppe.blogspot ataupun yang latest one, siap ada shopping cart gitu.. evashoppe.com



antara baju/pyjamas/kasut/socks kanak-kanak yang berkualiti, branded dan berkualiti yang anda boleh beli di sini....

Semua murah-murah!!! So, jemputlah ke Evashoppe.com atau BajuBaby ya! See you there!!!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

It's splashing time!!!!

-sori, gambar kecik coz had to zoom from two feets away.. :)










Aishiteru dan Cinta Melody

Assalamualaikum.....

tahukah anda bahawa sinetron Indonesia sangatlah BERHANTU..????

Sekali TERtengok, pasti mahu tengok lagi....

begitulah yang terjadi pada diriku (dan suamiku...)

Hari tu kami TERtengok first episod of Cinta Melody..

lepas tu terus dah jadi agenda wajib kami setiap hari Isnin-Jumaat, 6.30 ptg - 7.30 mlm, channel Astro Ria 104.

oh my..

tapi part best dah berlalu. saya suka time Elang nak tackle Melody.. :) sweet sangat..

but now dah sampai part halangan, cubaan dan rintangan.. so saya tak berapa favour part sekarang.

Anyhow, masih tengok juga sebab nak tahu ending cerita ini (walaupun dah baca sinopsis, tapi masih mahu tengok di TV) :)

dan lagu Aishiteru (lagu OST Cinta Melody) yang bermaksud I LOVE YOU adalah sangat sweet :)

layan...






Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Salih Yaakob berkahwin..

Assalamualaikum....



Alhamdulillah, sudah selamat Salih Yakob bernikah lagi satu..





Semoga bahagia ke akhir hayat...



:)



* pic: from mstar.com



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

A pool for alia

Yup. Dia sangat suka berendam / main air..

So i bought her this.



Nak mandi di mana, tu tak sure lagi.. :)

Kalau rumah kami, banyak la space.. Tapi kalau di rumah atuk yaya.. Hmm.. Tak da tempat rasanya..

Will post a pic bila dah dirasmikan :)

Oh.. Selama ini daku telah dapat salah info rupanya!

Assalamualaikum....


Nak cerita sikit ni..


The other day yang saya attend kursus pertolongan cemas anjuran PBSM di PSN, saya baru tahu a few things.. kira dalam erti kata lain.. MISCONCEPTIONS!


salah info pertama:

-kalau kena patuk ular, ikat ketat2 tempat kena gigit ular supaya bisa tak merebak

rupa-rupanya:
-tak boleh ikat ketat2 body parts sebab nanti menyekat pengedaran/pengaliran darah beroksigen, so tak pasal2 nanti ada sel2 yang mati, kena potong pulak anggota badan..

salah info kedua:

-kalau luka (akibat hirisan/tikaman) ikat ketat2

rupa-rupanya:
-just letak kain tebal (untuk bagi pressure), dan lilit di bahagian badan tersebut. Jangan lilit kuat sangat nanti darah tak mengalir..

salah info ketiga:

-kalau lebam akibat bermain sports/ jatuh, sapu minyak panas

rupa-rupanya:
-just tuam saja dengan ais! :)

sekian saja misconceptions daku buat kali ini .... :D

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bagaimana mengelakkan kes tersedak susu di kalangan bayi dan pertolongan cemas sekiranya ia berlaku

Assalamualaikum....



Saya jalan-jalan di blog rakan, ada kes bayi tersedak susu di Ukay Perdana.. dan meninggal! (kasihannya... bayi baru berusia tujuh bulan!)



Anyway, here are a few ways to prevent baby from choking:



-kalau boleh, susu diberi dalam cup

(tapi yang ini biasanya babysitter tak suka. dia akan bagi jugak dalam botol)



-kalau boleh bagi susu badan..

(why susu badan? sebab susu ibu texture dia lagi halus.. so harap-harap baby tak tersedak..)



-jangan bagi makanan (eg nestum) dalam botol

(kalau nak bagi makan, sila bagi dengan sudu..



dan kalau tersedak/tercekik juga, caranya gini.



*usually untuk kes tercekik ya..



terbalikkan baby macam dalam gambar..


kalau boleh, kepala lagi bawah dari badan..



dengan bahagian tapak tangan, (bhg dasar tapak tangan), tolak dari arah bawah ke atas.. buat a few times.






lepas tu terbalikkan baby, check dalam mulut sekiranya benda tercekik itu ada dalam mulut.



kalau ada, use jari paling hujung, korek benda/makanan yang buatkan dia tercekik itu.



kalau tiada, then kena buat chest trust (10 kali)



insya allah keluar bendanya.. :)



**sekian sahaja ilmu yang saya pelajari di Kursus Pertolongan Cemas dua hari yang lalu :)



For more info, visit here and here.



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ouch!

Assalamualaikum.....

Aduhai... dah pandai menggigit si Ariff ni!

Baru berapa bulan!

Semalam, ketika menyusu, apabila Ayah Ariff bersuara, terus dia berpaling, nak tengok Ayah dia.. Tapi mulut masih lagi kemam!..

aduhai...

yang lawaknya bila saya marah ariff / take out benda alah tu (the teat) , dia akan pandang muka kita and senyum..

alahai anak ibu.. :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here


Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)