Pages

Search This Blog

Beraya di mana tahun ni??

Salam.. Kami beraya di perak tahun ni.. Well, after all, memang dah setiap weekend balik rumah mak saya di keramat..

So this time around bagi chance pada en suami untuk beraya di kampungnya..

Jalan smooth..



Tapi ada jam sikit di area Slim River sebab highway tu dari 3 lorong jadi 2 lorong..

Hari ni rasanya ibu mertuaku nak masak lemang :)

Daku seperti biasa jadi pemerhati PBB saja.. Sebab ada anak kecik :)



Ok la. Nak pergi tengok apa dah jadi...

*posted using Blogpress for iPhone

Jom install "MyDistress" Apps

Salam....

Saya terbaca tadi..

Oh.. sangat menarik!!!

PDRM ada buat satu apps. MyDistress nama nya..

Senang aje.

Apa yang kita perlu buat, install je Apps ni.

Saya dah!

And tak silap anda kena isi details sikit di bahagian Profile tu..

Apa Apps ni buat ialah, bila kita rasa kita dalam "saat genting", just buka saja Apps ni dan tekan butang HELP di skrin.

**di Iphone dan Android - "HELP", di Blackberry dan Java user - "ON SOS"

So, apa lagi.. Jom install!!!

**ehem.. satu peringatan.. Apps ini HANYA berfungsi di sekitar SELANGOR ye.. harap maklum..

For more info:

here

and

here.

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Menyambut ketibaan Syawal 1432H


Salam.....



Alhamdulillah, tahun ini beraya kami berempat.. last time beraya bertiga... (rasanya Ariff dalam perut..)



Erm.. seperti tahun-tahun yang lalu.. baju raya anak-anak sangat lah banyak.



(ok, tak la banyak macam satu crate, tu melampau lah kan..?)



Tapi bagi saya kalau lebih dari satu pasang, tu dah kira banyak la.. :)



Tak silap alia siap ada baju kurung, skirt, tshirt dan slacks!




Ariff kasihan sikit, sebab saiz dia masih kecil (8 bulan), so baju pun romper (ha.. saya beli romper Ferrari dari evashoppe.com.. cantik! kaler merah!!!) and ada la beberapa helai lagi buat pakai di kampung belah mertua nanti...




Baju raya saya? oh.. baru beli semalam.. murah saja.. RM52.40 :) and it's a nursing blouse! So senang nak menyusu Ariff nanti...



Kuih raya? seperti tahun-tahun lepas, daku tak buat kuih raya. alasan : tak ada oven! ahahaha....

nak buat macam mana, time buat kitchen cabinet, company tu bagi hood dan dapur memasak tu saja.. tang oven tak teringat la pulak...


So saya beli kuih tart - dari rakan sekerja yang jadi ejen Leno (sebab Tat nenas Leno sangat lembut dan sedap..)


Dan beberapa kuih lagi.. saja ja buat kunyah-kunyah bila berbuka puasa.



Rasanya raya kali ini kami cukup besederhana.. belanja ala-ala saja (tapi duit habis juga! hish!!!)



And of course, thanks to Mr Najib, alhamdulillah... kalau tak, rasanya tahun ni Alia dan Ariff masing-masing sepasang saja kot baju raya.. hihihi



Well, hari ini hari TERAKHIR daku kerja...



Alhamdulillah... mood raya memang dirasai..



Namun kerja masih perlu disetelkan...



:)



Till then, Adios!



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Kami sudah raya! Anda sudah...?



Salam.....


Oh.. ini budak sungguh suka main bunga api!


Pukul 12 tengah hari pun dia ajak kita main bunga api!! jenuh bagitahu kat dia, kata kalau nak main, tunggu malam....


So, bila malam menjelang....


Apa lagi!


Alia dipantau oleh ayahnya..


Ariff dijaga oleh Acu..


Ibu menjadi camwhore sekali lagi! hihihihi :)




Chewah... happynya dia..


.



Sampai dua tu!




Tak sampai sepuluh minit, bunga api pun habis.. hihihi


Sekian...



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

We have a gym and a pool in the house!!!



Salam.....


hehehe... believe it or not, we have a GYM and a POOL in the house!

Oh well, actually a Playgym and it is inside the pool, to be exact..

these are made so that Ariff didn't kacau us when we break our fast..

But then, the only person who is happy and enjoy with it, is none other than... ALIA..!!!

Hmm... no comment!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

By far..

This is one of the pictures that i like... :) very colorful!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Telur

Salam.....


saya suka makan telur mata kerbau yang telur kuningnya tak berapa masak..


macam ini...




:)


So kadang-kadang bila terhasil nya telur sebagaimana kesukaanku, daku rasa seperti happy giler! (well, i kan jarang masak... hahahah)


Anda pula macam mana...? :)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Metrojaya sale is back!!!!

Salam..

Yup. Ada sale rupanya!!

At Putrajaya International Conference Centre (PICC), Putrajaya.

Cepat lah pergi! Sebelum terlambat...

*tapi saya rasa x worth pergi sebab barang x murah mana...





Last Minute RAYA SALE!!!!

2 MINGGU SAHAJA! DARI 14.8.2011 HINGGA 26.8.2011, JUALAN MURAH BESAR-BESARAN!!!





Eliane et Al Dress - harga asal RM75, kini RM40 sahaja!!!





Lili Gaufrette Dress - harga asal RM55 kini cuma RM38 sahaja!!!









Guess Quarter Pants - harga asal RM45, kini RM35 sahaja!!!!

Pyjamas - harga runtuh RM 20 semuanya!!!




















*no booking, first pay, first get*
*sila ke www.evashoppe.com untuk urusan pembelian yang pantas, pembayaran sebelum pukul 1 petang akan dipos pada hari yang sama*

From camera phone to DSLR




Salam....


Why i love photography?


I like photography. In fact, I LOVE photography. If I have the chance, I’d like to take pictures of anything, everything in this world!




I started to like taking pictures when I was using Motorazr mobile phone. It was my first mobile phone that has camera. The megapixel was just 2 or 3 (i can’t remember). But I had a great time capturing images and then later on transfer them into my computer. I took pictures of everything! People, plants, animals, occasions etc.



Later on, my phone started to break down. So I knew I had to find a replacement. Fast! So I googled, and I came to know that there was a Nokia N95 in town. At that time, N95 was a very hot item! Why did I like N95? Because it is a phone that has a 5-megapixel camera! With that kind of spec, I quickly fell in love and I managed to convince Mr. hubby that I wanted to buy it because of two things: mobile phone and camera. It is a 2 in 1 thing! I wouldn’t have to buy a camera anymore because I already have a phone that can take good pictures! So I saved a bit and managed to buy it at RM2,500. At that time, I was pregnant with my first daughter. So some friends jokingly said I was ‘craving’ (mengidam). I was just laughed at that remark.




After the purchase, I was head over heels. The phone was really remarkable! The pictures were so nice, in fact, you can chose different modes for different occasions. There were sports, close ups, normal, portrait and landscapes. And then, you get to edit the photos by putting some captions or words, and even some clip arts to toy around. Plus, you can transfer the pictures to your computer in no time at all! I was really into blogging at that time, so I feel it was very convenient to have a great phone like N95. I can just snap a few pictures and they can go together with my blog posts. I really enjoy reading blog posts that have pictures to go with the stories. So I presume other people who reads my blog would do too!



And then, after quite some time using my N95, suddenly I started to crave again! Oh no! It was during my pregnancy with my second child, and yes, I fell in love with another new phone in town! At that time my N95 was already four years old, and it makes sense that I am changing or upgrading it to a new phone. I had my eyes on an iPhone4. I was head over heels once again. So once my money is enough, i quickly head to purchase that phone. However, I was quite disappointed with iPhone’s camera. It claimed to be a 5 megapixel camera. But the quality was not as I had expected at all! Other than that, the phone really suits my need. So I was quite depressed, and I told myself, I had to get a camera.



So I googled and lastly I ended up deciding to buy a DSLR! So that’s when i bought a Nikon D5100.



The camera is superb! Of course, in order to know how to use it, i spent some time reading the manuals and refer it on the internet. But having a DSLR is really like a dream come true and it really is a MUST for somebody who likes photography, like me! You can do wonders with it. And the quality of the pictures are just wonderful! So now everytime i snap a picture, i would upload it at Flickr first, then to my blog, so that pictures in my blog would be as big as it can be and it really brings satisfaction to me.

Why pictures are important?


I know you must be wondering, why bother taking so much pictures? They’ll just use so many memories in the hard disk and eventually you’ll end up deleting them! Well, if you ask me, I would say, that pictures are treasures! Yes. Believe it or not, try snap a few pictures, say, for example your children.


And after a few years or a few months, just have a look at it. You’ll find yourself in awe because time flew by and you hardly notice! I just had a newborn recently and taking pictures of him is my favourite pastime. When I don’t have anything to do, or simply, when I need some break from work, I just browse through my pictures collection of my baby. I think you should give it a try too! If you don’t have a camera (yet), just use your phone. And do let me know the result!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Homemade dish

Salam.....


Sesungguhnya, home made dish adalah yang... TERBAIIIIK!!!!!!!!!!!!!!




Well, walaupun rupanya tak macam rupa Secret Recipe punya spaghetti...


namun,


it tastes better...


than the one at Bazar Ramadhan...


And we can be sure of each and every ingredient..


and Alhamdulillah...


LICIN! :)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ramadhan 1432 H

Salam.....


Kedengaran lagu raya mula berkumandang.


Daku melihat jam.


Salah.


Daku melihat kalendar.


Baru 16 Ogos.


Maknanya baru enam belas hari berpuasa.


Enam belas hari!


Dah nak raya..?????


Well, kalau daku mengimbas sedekad yang lalu, memanglah daku antara individu yang sangat gembira tatkala melepasi separuh bulan Ramadhan..


Namun..


Untuk tahun ini daku berasa sedih..


Berasa sedih kerana Ramadhan bakal berakhir..


Sedangkan nak tunggu Ramadhan untuk datang memerlukan sebelas bulan lamanya!


Adakah ini Ramadhan ku yang terakhir?


Wallahu'alam..


Adakah daku sudah memanfaaatkan Ramadhan kali ini sebaik-baiknya?


hati kecilku menangis..


tatkala bila terkenangkan tahun ini daku kerap tinggal terawih..


Sebabnya kena jaga Ariff (dan Alia...)


bila terkenangkan daku tidak bertadarus...


tidak khatam quran...


aduhai....


Tak pe..


Ada separuh Ramadhan lagi!


Ayuh! kita harus pergunakan Ramadhan ini sebaik-baiknya!


Waktu rehat nanti jangan tidur! kita isi dengan bacaan ayat Quran.. bertadarus sama-sama..


Semoga mendapat keberkatan dariNya.


Amin...

Alia berbaju raya!!!!




:) mahal weh!!!!

Kami pilih yg cheaper, alia x nak! Huhuhu :(

Apa apa lah anakku...

LI saya




Salam.....


Ini LI saya.


Ain namanya.


Dia sangat rajin.. pasal tu lah saya banyak bagi kerja padanya.


Sebab dia rajin dan efektif.


:) i would be glad to her refferer :D


anyway, untuk Robotic Festival ini daku minta Ain untuk sambung kerja denganku..


sebab daku hanya ada Kak Hanita saja untuk tolong..


Time Special Science Day lagi saya dah snap beberapa keping gambar Ain..


Tapi tak clear. Blur giler..


segan la pulak nak upload..


anyway.


Peace!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

ABC oh ABC...




Salam....


Alhamdulillah Alia dah reti sebut ABC sampai Z...


Namun tak berapa kenal huruf lagi..


ada la a few yang dia cam. macam A, M, W, O ahahahah....


Anyway, harus cepat ajar ni.. nanti tahun depan dia nak masuk taska, karang ketinggalan pula.. huhuhu :(


Rakan-rakan ada cara tak nak ajar anak mengenal huruf..?

**ada satu huruf missing.. biasalah. Alia..


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ariff




Salam....


Ini budak sangat aktif!! pantang lepa!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Wordless wednesday

Argh!!!!

Pandainya yaya tukar wallpaper handphoneku kepada ini....


Hihihi... Aduhai... :(

*posted using Blogpress

Peel Fresh

Salam.....




Kenapa rasa dia sudah macam tidak seperti dahulu...?



rasa macam manis sikit...



compared to Tropicana Twister dan Minute Pulpy Maid....



hmm....



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bazaar Ramadhan : mahal dan food poisoning?

Salam..

Well, semalam kami ke bazaar ramadhan seperti biasa.

Yaya makan fish ball sampai dua cucuk!

Tengah malam dia buat hal.

At 10 pm, dia gaduh sakit perut.

Saya ingat sakit perut biasa saja..

At 12, saya terdengar bunyi air. Hujankah? Rupanya alia di sebelah sedang muntah! Aiseh..

Kasihan dia..

At 2 am dia muntah lagi..

At 4 pun muntah lagi..

Kasihan...

Nasib baik alia masih nak minum susu. Kalau tak, sure kena tahan wad ni. Dehydrated.

Anyway, keadaan alia telah memaksa daku untuk EL hari ini.. :(

Alia, semoga cepat sembuh!!!

Bazaar ramadhan, dah la mahal, food poisoning pula!!!



*posted using Blogpress for iPhone

Mari potong kuku!

Salam...


Saya taubat! saya TAKKAN potong kuku baby!!!


sebabnya...?


Dulu-dulu, time Alia baru a few months, saya pernah cuba potong... and then, berlaku insiden.. terpotong isi sikit..


berdarah!!!


wah.... saya kasihan sama Alia..


End up, lepas tu, tugasan memotong kuku Alia saya serah pada Ayah Alia..


Ariff pun sama...


Sampai lah sekarang...



Saya masih fobia..


:(

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Alhamdulillah!



Alhamdulillah..


Stok masih macam biasa walaupun bulan Ramadhan... :)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ariff terluka!

Assalamualaikum...


Semalam kami ambil Ariff dan Alia macam biasa.


Ariff happy.. gelak-gelak macam biasa..


Tapi makcik babysitter bagitahu yang Arif terluka sedikit di bahagian bibir.



So i looked at it, and memang ada satu line.


Makcik babysitter kata Ariff sedang merangkak ketika kejadian.


And then dia tunduk-tunduk.. TUP! terkena lantai rupanya..




She thought terkena pada toto.


Anyway, saya tengok tak serious.. Alhamdulillah..


Kalau parah, then kena pi klinik la kot..


Kasihan makcik babysitter. sure dia suspense.


Saya di rumah pun sekarang ni dah selalu berjaga-berjaga. Ligat merayap ni!


Hmm... nak cari pagar lah! ;)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ibu, i want poli poli!!!

Salam..

Yesterday Alia had requested something..

Something that i have never heard before..

"Ibu, nak poli-poli!!!"

i was like.. huh?

luckily she mentioned :

"Ala.. yang ada rumah kecik tu.. pintu tutup tu.."

oh..

MONOPOLY!

hmm... this kid wanna play monopoly!

i should teach her to count first! ;)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ariff sudah besar!

Assalamualaikum...


Wah.. Ariff sudah besar!


sedar-sedar je dah pandai mengesot! :)


semalam bawa dia pergi check up.. cucuk lagi! :(


nasib baik just Hepatitis B (3rd dose).. nurse kata cucuk ni tak demam.


Alhamdulillah, memang tak demam :)


So, overall kami (dan nurse) berpuas hati dengan achievement ariff..

cuma nurse tegur, kenapa berat badan dia tak naik sangat...


hmm... actually maybe sebab bagi makan nestum je.. (plus breastmilk, of course!)


So nurse suruh bagi bubur nasi, blend, and tapis! (wah.. tapis tu!)


anyway, will try after this! :)


:) oh.. babyku sudah besar!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)