Pages

Search This Blog

Ariff

Salam..

Lately ariff tak berapa sihat. Start dengan sakit mata hari tu, followed by selsema and now dah start batuk-batuk..

Kasihan dia..

Nak tidur malam pun asyik terjaga saja..

(kasihan ibu..)




- Posted using BlogPress from my iPad

Deepavali deco :)




Deepavali deco at jj au2.




Deepavali deco at psn..

Hiihihihi.. Tak tau apa nama deco atas lantai ni..

Tapi yg pasti esok saya cuti!!!!

Bestnya :)

Penyakit tahi mata di kalangan kanak-kanak

Salam....



oh.. Jumaat lepas saya perasan Alia da start gosok-gosok mata.



but i thought that was normal.



The day after that, dah mula develop tahi mata.. tapi tak banyak. once in a while saja.



Masalahnya Ariff pun dah kena.



Tapi saya perasan si Ariff ni bila kita menyusu (badan), dia berkurangan.. and then bila dia tidur.. bertambah pula.



Masalah dengan budak-budak ini ialah at nights, they can't sleep.



So yang jadi mangsa, tidak lain tidak bukan, ibu dan ayah mereka. huhuhu




Macam ariff tu, merengek-rengek, tapi mata pejam, jenuh la dukung la.. kelek la.. sampai rasa macam nak tidur sambil duduk.. :(



pagi tadi dah ke klinik. ambil ubat mata..



semalam dah ke farmasi. dia just bagi normal saline. tak berkesan.



So klinik bagi ubat eyedrop yang ada antibiotik. hopefully it will go away...



Saya tanya doktor, kalau letak susu badan, boleh hilang tak..? hihihi



Doktor kata kalau time awal-awal kena tu, boleh la letak.. tapi kalau dah lama-lama, tak jalan juga.. hmm.. gitu.. kalau tau, awal-awal lagi da titik! :)


*gambar hiasan.. :)






Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Antara achievement yang telah kucapai setakat ini



Salam...



Well, achievements ke..? hmm.. boleh la kot..



Anyway, apabila dibandingkan antara Alia dan Ariff, ada a few mistakes yang saya pernah lalui semasa membesarkan Alia and saya harap ia tidak berulang ketika membesarkan Ariff.



Achievement #1



Puting/pacifier



Alhamdulillah. setakat ni Ariff tak hisap puting. memang tk nak ajar. Alia dulu jenuh nak bagi pisahkan dari puting.



Achievement #2



Breastfeeding



Oh, yang ni alhamdulillah. walaupun dah lagi bagus dari track record yang lama (Alia hanya mampu 2 bulan saja), namun KPI 2 tahun. so still long way to go..



Achievement #3



Tahap kesihatan



Alhamdulillah, maybe berkat minum susu ibu, Ariff memang jarang sakit. demam dan batuk kadang2. tapi kalau kena memang cepat sembuh. Setakat ni belum pernah kena tahan wad. Alhamdulillah. Alia dulu, at this stage dah 3 kali berkampung di Ampang Puteri. Huhuhu...



Not so achievement pun ada juga.



Yang ni benda yg kami tak tercapai..



#1 Walker.



Ye, nurse kata jangan pakai walker. bahaya. tapi kami tak larat la. Zul nak study. Saya nak buat kerja-kerja di dapur. Sapa nak tengok-tengokkan Ariff? Yaya? hihihi...



And ada a few lagi (tapi tak teringat la pula....) hmm...




Ok la, bila saya teringat kita sambung lagi! :)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Budak selsema..

Musim..

:(





9 bulan sudah...

Salam...



Well, Alhamdulillah.. pejam celik dah hampir 9 bulan setengah Ariff menyusu badan.




Hopefully boleh lah bertahan sehingga dua tahun..



Insya allah...



Stok? erm..



dah tak banyak dah..



tapi masih boleh survive la.



Tapi kalau ditakdirkan kena keluar outstation, memang tak cukup la nampaknya.. huhu :(



Oh, saya harus rajin membuat stok ni!



Dulu rajin, bangun tengah malam, pam..



Bangun pukul 4 atau 5 pagi, pam..



now..? suda ngantuk dan tak larat.. huhu :(



Ok la, jom kita buat stok banyak2!!! :)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Apa nak buat kalau termengandung anak luar nikah

Salam..

Aduhai. Satu demi satu berita sedih saya baca. Bayi itu.. Bayi ini.. Semuanya tidak bernyawa lagi.. Masya Allah.

Tidak kasihankah mereka pada bayi yang lahir itu? Mana sifat peri kemanusiaan seorang insan yang bergelar ibu?

Hmm.. Dah. Tak nak berleter panjang2. Hakikatnya kita memang dah nak memasuki tempoh akhir zaman.. Manusia pun dah tak reti nak berfikir. Belajar tinggi tinggi, lepas tu buang bayi. Aduhai..

Ok. Senang aje.

Kalau anda (yang membaca ni) atau rakan anda telah termengandung anak luar nikah, here's what to do:

1. Insaf dan menyesali perbuatan lampau yang terkutuk tu. Sesungguhnya Allah SWT menerima taubat umatnya sehinggalah ajal menjemput kita.

2. Sekiranya masih hamil, jaga kandungan anda. Makan makanan berkhasiat, jauhi rokok dan benda2 yg haram (cth arak dll). Ingat, anak tersebut tidak bersalah walau sebesar zarah pun. Yang bersalah adalah anda dan pasangan anda. Jagalah anak dalam kandungan dengan penuh kasih sayang. Insya Allah, rahmat dan keredhaan Allah akan sentiasa bersamaNya.

3. Jangan sekali kali terfikir untuk membuang/membunuh/menggugurkan anak tersebut. Kenapa? Sebab ia adalah berdosa. Kalau nak duduk dalam Neraka Jahanam, silakan.

4. Cuba fikirkan orang lain. Cuba bayangkan, ada banyak pasangan di luar sana yang tidak dikurniakan anak. Alangkah bertuahnya anda kerana telah menjadi insan terpilih oleh Allah untuk merasai pengalaman mengandung dan seterusnya bakal menjadi ibu. Tidakkah anda bangga?

Ok, so macam ni lah. Fasa seterusnya ialah melahirkan anak.

Selepas itu apa?

Di sini saya nak bagi beberapa cadangan.

Ada di pahang tak silap namanya baby hatch. Refer here (http://www.orphancare.org.my/index.php/baby-hatches/)..

Ataupun kalau x mau pahang (sebab jauh kot..), di area PJ pun ada. Ni alamatnya:
6, SS1/24A, Kampung Tunku

Baby hatch ni pun dikendalikan oleh orphancare.

So saya nampak itu je la kot penyelesaian bagi masalah melahirkan anak luar nikah. Kalau nak jaga baby tu lagi elok la. Boleh breastfeed sekali :)

Anyway, baby hatch tu lagi elok la dari membuang anak tepi longkang.. Dlm tong sampah.. Dan lagi sedih kalau tergamak membunuh bayi malang yang tidak berdosa itu..

Ok la. Tamat di sini bebelan saya di malam hari.. Kalau ada sebarang pertanyaan bolehlah email ke sitizuhaini@gmail.com ya..

:)

*takda ke org nk sedekah baby..? Saya ada a few member yg nak anak!! So pikir pikirkan lah ya, sebelum bertindak..

Wassalam..

Gambar hiasan.. : Ariff Ziqry :)




Note: hargailah anak anda..

Wordless wednesday..




Yaya ber face time with my sister n her cousin&nephew..

Aktiviti masa lapang.. :)

Dua beradik..

Salam...

Hari ini hari Selasa, tapi mcm x da perkataan je nak karang...

Anyway, so far dua beradik ni akrab..

Walaupun kadang2 alia x faham kenapa ariff suka gigit mainan alia...

Dia akan tegur :

Arep!!!

Hihihi..... :) comel...



Tadika mana yang bagus...?

Salam....




Well, tahun depan Alia akan berumur lima tahun.






So kami akan menghantarnya 'bersekolah'..




Of course, dia bila ditanyakan nak sekolah di mana, kejap-kejap dia akan jawab nak sekolah di rumah Mak Long (sebab ada Danial), kadang2 akan jawab nak bersekolah di rumah Atuk..




Anyway, saya sudah survey a few kindergartens area rumah kami tu..




ada tadika yang ternama macam Montessori..




Ada juga Little Caliph




Ada juga tadika kemas..




So kami ingat nak hantar ke tadika swasta tapi ada elemen islamic sikit...




Little Caliph tu ok, cuma persekolahan adalah belah pagi. belah petangnya anak kita akan duduk di situ dan dikira sebagai 'daycare'. Masalah dengan Little Caliph ialah daycare dia bukan di situ, they are going to send her to some nurseries instead.




So saya rasa macam leceh aje..




So saya survey lagi..




Ada satu tadika ni, dia boleh ajar in the morning and jaga as a daycare in the evening..

And then before kita ambil the kids, they will ajar solat, mengaji and so on..


Insya allah..


29 Oktober ni ada open day.. ingat nak pergi tengok tempat and if ok, then terus book her place.. :)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

PANAS!!!! Graduan termuda UKM dalam sejarah!

Salam....



Sangat berbangga kerana dapat menjadi ibu kepada graduan termuda UKM dalam sejarah...



in fact, termuda dalam dunia kot!




:)



hihihi.....



Semoga menjadi anak yang soleh, beriman, bertaqwa dan berguna kepada agama dan bangsa :)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Penyakit Tangan, Kuku dan Mulut (HFM Disease)

Salam...

Saya telah ditanya oleh member pejabat..

Apa tu Penyakit Tangan, kuku dan mulut...

So saya pun google lah..

dan ini dapatannya: (sumber dari sini)

Apakah Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFM) itu?

Sebagaimana namanya, penyakit HFM melibatkan tangan, kaki dan mulut seseorang pesakit. Ianya disebabkan oleh jangkitan virus dari kumpulan enterovirus yang boleh menjangkiti sesiapa sahaja terutamanya kanak-kanak berumur 2 minggu hingga 5 tahun.

Virus ini merebak melalui kontak secara lansung (direct contact) dengan titisan atau lelehan yang dikeluarkan dari mulut / hidung / najis pesakit (fecal-oral route). Jangkitan juga boleh berlaku melalui sentuhan lansung dengan lepuh kulit (blister) pesakit.

Seseorang yang dijangkiti virus ini akan merasa sakit selepas 3 hingga 5 hari selepas terdedah kepada jangkitan virus ini. Kebanyakan pesakit akan sembuh sepenuhnya dalam tempoh beberapa hari.

Apakah tanda dan gejala penyakit ini ?

Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti mengalami demam selsema dengan ruam.

Diantara tanda-tanda jangkitan ini ialah :

demam
sakit kerongkong
sakit kepala
hilang selera makan
ulser di tekak dan mulut
ruam dengan lepuh (blister)
di tapak tangan
kaki dan
kawasan lampin.

Apakah komplikasinya ?

Seseorang yang dijangkiti virus ini akan merasai kesakitan selepas 3 hingga 5 hari setelah terdedah kepada virus ini. Kebanyakan pesakit akan sebuh sepenuhnya dalam masa beberapa hari. Tetapi di kalangan segelintir pesakit, penyakit ini boleh membawa maut setelah keadaan menjadi teruk di mana pesakit menjadi lemah, susah bernafas dan sentiasa kesejukan. Ini adalah akibat komplikasi. Jangkitan ini mungkin seperti sakit otot (miositis), bengkak hati dan inflamasi jantung (myocarditis) yang boleh menyebabkan maut terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Bagaimana virus ini merebak ?

Cara utama penyebarakan virus ini ialah pengambilan makanan dan minuman yang dicemar oleh najis pesakit (fecal-oral route). Pencemaran ini boleh terjadi melalui sentuhan tangan yang memindahkan virus dari najis kepada makanan dan minuman. Virus ini juga boleh disebarkan melalui titisan udara / lelehan yang dikeluarkan dari mulut atau hidung pesakit apabial mereka batuk, bersin atau bercakap. Jangkitan boleh berlaku jika titisan udara yang mengandungi virus disedut oleh orang lain. Selain daripada itu, virus boleh tersebar melalui air liur pesakit dan sentuhan pada lepuh kulit pesakit.

Apakah cara untuk mengelakan dari jangkitan ini ?

Setakat ini, tiada rawatan khusus untuk merawat jangkitan virus ini. Oleh itu, pencegahan adalah amat penting. Jangkitan ini boleh dicegah dengan cara berikut:

Selalu mengamalkan kebersihan diri seperti mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas menukar lampin dan selepas mencuci najis kanak-kanak
Menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin.
Mencuci alat mainan kanak-kanak dan permukaan (surface) meja / kerusi / lantai dan sebagainya yang telah dicemari air liur.
Kanak-kanan yang mempunyai tanda-tanda jangkitan ini harus ditegah dari menghadiri tadika, tabika, sekolah dan rumah pengasuh ("baby sitter") dan perlu dibawa ke klinik / hospital dengan segera.
Ibu bapa dinasihatkan supaya jangan membawa anak-anak kecil mereka ke tempat awam yang sesak seperti pusat membeli-belah, pawagam, kolam renang, pasar, stesyen bas dan sebagainya.
Ibu bapa juga dinasihatkan supaya mandi dan menukar pakaian sebaik saja balik dari luar / kerja sebelum bermesra dengan bayi dan anak-anak mereka.
Bawa anak-anak ke hospital / klinik berhampiran dengan segera jika terdapat tanda-tanda jangkitan virus ini.
Jaga kebersihan rumah dan persekitarannya untuk mengelak jangkitan virus melalui lalat, lipas dan tikus.
Elakan dari berkongsi berus gigi, cawan sudu, garpu, cadar, sarong bantal, lampin serta sapu tangan dari anak yang dijangkiti oleh penyakit tangan, mulut dan kaki (HFMD).

Maklumat lain boleh diperolehi dari :
http://healthcentral.com/mhc/top/000965.cfm
http://www.findarticles.com/cf_0/m0833/9183_354/55929102/p1/article.jhtml
http://drgreene.com/970623.html
http://www.env.gov.sg/info/press/index.html

Maklumat Tambahan / Pertanyaan, Sila Berhubung Dengan:
Dr Hasan Abd Rahman, Timbalan Pengarah Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia
Dr Devan Kurup, Ketua Penolong Pengarah, Cawangan Penyakit Berjangkit, Kementerian Kesihatan Malaysia
Dr Fuad Hashim, Penolong Pengarah, Cawangan Penyakit Berjangkit, Kementerian Kesihatan Malaysia
Dr Azmi Abd Rahim, Penolong Pengarah, Cawangan Penyakit Berjangkit, Kementerian Kesihatan Malaysia

**takut kan...? marilah kita sama-sama berdoa agar kita dan keluarga kita selamat dalam lindunganNya.. Amin...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

WW: Bila la agaknya..



... nak dapat duduk hotel lagi...



Bestnya kalau dapat cuti-cuti malaysia.... :)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Cepat Besar ya, nak....

Salam...



Cepat besar, ya Yang Ariff!!!




Ibu dah tak larat nak masak bubur malam-malam....



Nak menunggu nasik tu untuk jadi bubur tu yang tak larat tu!



Tambah air...



Kering..



Tambah air lagi...



Cepat besar ya, nak....



Muah! :)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

9 months old

Salam....



Kejap saja masa berlalu..



dah 9 bulan dah budak kecik ni...



Semalam check up..



Alhamdulillah, so far so good..



cuma nurse ada tanya : Ariff dah boleh duduk?



Saya jawab: ha.. dah!



chewah...



padahal tak steady pun lagi... hihihihi....



:)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Dot com

Salam..

Semalam lalu satu deret kedai baru..

I said : oh ada kedai komputer..

And i was reading the name of the kedai...

"adrini..."

And then alia sambung..

"dot com"

Terus en suami terkejut...

Mana belajar ni...? :)

Hihihi

Ke mana tumpahnya kuah klau x ke nasi....





Adikku konvo suda...

Salam.....



ye.. Adinda ku yang paling kecik itu sudah konvo..




Alhamdulillah...






Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)