Pages

Search This Blog

Ariff & Alia

Salam...



Esok alia start duduk taska. Reason being is that nak bagi dia familiar dgn taska tu coz tahun depan dia akan bersekolah di situ..

Ariff dah pandai duduk. Gigi pun dah banyak.. :)



Sekian :D

Aaargh!!!

Hihihi... Ini budak dah ada ENAM batang gigi :)



Ada apa dengan Robotic Festival 2011 Pusat Sains Negara?

Salam..

Here are the activities during Robotic Festival 2011 at Pusat Sains Negara.






Showcase (ada dari Uniten, UPM, Astana Digital dan EpTec).







Robot performance on stage!


Robodance!


Robots! Assemble!! Activity



Roboclay activity



Transformers cosplay!!!
(only on saturday n sunday, 10 am-10.45 am)

:)

Come n join us!!!!

Idea menghias macaron (lagi)

Sorry.

Mmg byk google hari tu so mmg ada byk sgt idea mcm mana nk hias macaron.






















All pictures are googled :)

Dapat duit free!!!!!!!!

Salam...

Harini ramai member ofis tak datang kerja/masuk ofis lambat.

Ambil duit kata mereka...

Duit apa?

Ala.... Duit bantuan persekolahan anak-anak.. Tak silap seorang anak (yang bersekolah) adalah rm100 :)

Apa nak buat dengan duit itu ya?

Well, saya rasa sebenarnya rm100 tak la banyak mana kalau nak compare dengan baju sekolah anak, beg sekolah, buku tulis, dan macam macam lagi perbelanjaan yang harus ditanggung oleh ibu bapa..

Anyway, alhamdulillah. At least ada juga...

Anyway, kami tak dapat la, sebab alia kecik lagi.. :)

Tahun depan baru nak start tadika.. Hihihih

:)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Wordless



:)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here






Macarons sebagai hantaran kahwin..


Salam..



Adindaku nak kahwin...



banyak pulak tu dulang yang perlu dibalas..



so kami adik beradik pakat la..



seorang sponsor satu dulang..


oleh sebab saya suka macarons, so saya pun tergedik-gedik nak beli macarons untuk dijadikan hantaran kahwin..


bahannya:


macarons (yang ini boleh dari cikmin.com atau Coklatmanis2u)

Saya ada google beberapa cara nak hias..



So ini adalah beberapa cadangan. (taken directly from google.)


comel kan..?


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Budak ini

Budak ini pantang nmpk benda alah mcm ni.

Pasti mahu!

Ish...



11.11.11

Salam...



Ye. Saya tak update lagi.



Dah petang tapi masih tak ada idea nak update apa..



Pagi tadi dengar di radio mengenai hari ini iaitu 11.11.11 yang mana tarikh ong! So khabarnya ramai nikah hari ini...



:)



Come to think of it, kenapa la adikku tak nikah hari ini? boleh buat kenduri esok.



(instead of 26 hb, yang mana time tu daku sibuk dengan robotic festival.. huhuhu)



anyway, pikir punya pikir... baru teringat!



hari ini birthday kakak saya!!!!!!!!!!!!



Happy birthday, Kek Na!!!!!!!!!!!!!!!



Semoga panjang umur and murah rezeki....



p/s: kalau nak makan sedap-sedap, jangan dilupai orang di sini... hihihi :)





Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Oh Couscous!

Salam...



Hmm...



Hari tu saya pergi kedai dekat dengan rumah, tak ada couscous, yang ada cuma kaskas aje..



hihihi...

So baru-baru ni balik rumah mak, pi cari couscous di JJ pula..



ADA!



So saya siap borong, satu paket couscous, satu paket millet. memang ada di kawasan organic/pasta...



bila balik rumah.. cuba la dengan ariff...



saya tambah puri carrot..



hari tu saya cuba dengan Heinz epal pula...



Dia TAK NAK! aduhai...



dia siap luek (camni ke eja..?) and then dia korek mulut dengan jari jemari dia...



and buat mimik muka "saya tak suka.. makanan apa ni..?"




hmm...



So nampaknya saya kena google la, nak masak apa dengan couscous ni..



kami la kena makan jawabnya... huhuhuh



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Maternity and Children Expo

Salam...



Just to let u know...



:)







Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

I Need A BREAK!!!

Salam...



Ok, rasa macam banyak giler kerja buat..



rasa macam nak a little time out...



hmm...



ingat lepas habis



-training Science Theatre and Science Busking...



-Science Film Festival...



-Largest Robot Tour Around PSN..



and



-Robotic Festival..



Saya nak cuti!!!!!



(tapi rasa macam payah aje.. sebab lepas tu ada Science Festival pula.. huhu)


*gambar arkib...




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bagaimana nak bagi anak berubah dari menyusu botol kepada menyusu badan

Salam...

Saya nak tanya. Ada ke ibu-ibu di luar sana yang time dalam pantang menyusu badan...

And then bila start kerja, telah introduce susu botol..

And then tiba-tiba terasa macam "alangkah bagusnya kalau anak saya menyusu badan kembali"..

So, apa nak buat?

Anda tau apa nak buat?

SO if you are in this position, ada beberapa langkah yang boleh diambil:

-langkah pertama: menambah susu badan
-langkah kedua: mengurangkan attachment baby kepada botol susu dan menambahkan bonding antara baby dengan ibu

untuk langkah pertama, iaitu menambah susu badan kembali,

ada a few things yang boleh anda ambil. Keberkesanannya bergantung kepada individu. Sesetengah individu works! sesetengah mommies x jalan, so cuba sahaja lah ya! :)

-pemakanan: kalau google "cara tambah susu badan", u akan jumpa pelbagai cara untuk menambah susu badan..

Antaranya adalah:

-makan lobak putih, makan coklat (?), minum air longan kering, makan jantung pisang celur, makan daun betik dll. oh ya, ada juga rekemen minum teh milkmaid, fenugreek dll.

Cuba lah ya. yang penting USAHA dan TAWAKKAL.

Langkah kedua,

untuk mengurangkan kebergantungan baby kepada botol dan meningkatkan bonding kepada ibu adalah payah sikit sebenarnya.

Sebab once baby dah selesa minum botol, kita suruh minum susu badan pula (yang time tu dah mula berkurangan), so memang akan ada ibu yang akan give up.

Tapi here are a few langkah yang anda boleh cuba.

puting botol tu cuba tukar kpd saiz yang lebih halus. Kalau sekarang ini pakai L atau M, cuba beli saiz S atau newborn.

Biar baby rasa susu tu susah nak minum dan dia perlu suck in order to drink. di sini slowly kita boleh ajar dia untuk minum susu badan pula.

ada lain-lain cara seperti skin-to-skin contact dll

So, cuba lah ya!

Jom kita jayakan penyusuan badan! :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Program Cuti Sekolah : Robotic Festival 2011 di Pusat Sains Negara



Salam....



Cuti sekolah ni mai la Pusat Sains Negara..



Ada Robotic Festival 2011. Dari 19 Nov sampai 27 November 2011.




antara aktiviti yang boleh disertai :




-Robotic Workshop (yang ini perlu daftar, borang ada di website PSN)



-Showcase/pameran



-Robotic pit stop station



Di pit stop station ada pelbagai aktiviti yang boleh disertai, antaranya:



-Robobrush/robocan/robosponge



-Robocookies!



-Roboclay



-dan sebagainya...



Oh ya, antara attraction yang anda tak boleh miss adalah....



Cosplay TRANSFORMERS!!!!



**cosplay pada 19, 20, 26 dan 27 Nov sahaja...



:)




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Science Film Festival at PSN

Salam...



Ada Science Film Festival di PSN from 9th Nov - 13th Nov 2011.



Tayangan short films ini adalah mengenai FOREST..





:)




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Couscous atau kaskas?

Salam,

Saya ada terbaca blog mysuperkids.net mengenai penyediaan makanan bayi iaitu berkenaan penyediaan makanan bayi iaitu terdiri dari millet dan couscous.

Saya sangat suka benda-benda yang mudah dan tidak rumit..

So semalam dengan semangat yang waja, saya telah ke supermarket berdekatan..

Dan mencari couscous..

Cari punya cari, tak jumpa juga....

Last last jumpa...

Kaskas!....

Saya rembat aje...

And then tiba-tiba en suami tegur...

Nak beli kaskas buat apa....?

Saya kata nak bagi Ariff makan la.. Hihihihi

Dia kata ini restoran mamak slalu la pakai.. Bagi makanan sedap...

Oh...

Kaskas yg buat orang ketagih kah...?

astaghfirullah....

Cepat cepat saya letak...

So now sedang mencari cari lagi...

Kat mana ya, nak cari couscous dan millet....?

- Posted using BlogPress from my iPad

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)