Pages

Search This Blog

main Lego


Salam....


Ini budak walaupun sudah besar, masih mau main sama itu Lego..


I purchased them for Ariff, actually.


But then, being a selfish sister, she usually will take and play with all of Ariff's toys.


Kasihan Ariff.


So now i have to find new toy for Ariff... huhuhu


Tak pa la, at least Lego can help to boost Alia's creativity.


Sometimes she'll create her own version of aeroplane... :)


like this one!


:)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Wordless




Alia sedang belajar ABC...

Ariff pun sama.. Tekun 'membaca' majalah upin :)

Di mana ada jual pyjamas cotton murah-murah?




Salam...


Saya saja nak tanya rakan-rakan di luar sana, if you all know..


mana nak cari pyjamas cotton murah-murah ya..?



kalau pyjamas gini


saya tau lah, cari di Baju Baby aje...


Tapi saya nak cari pyjamas begini..


Rasanya last time beli di AEON Au2..


Tapi last time pergi sana, saiz yang paling besar pun rasanya 3 atau 4 tahun..


untuk lima tahun ke atas tak ada... huhuhu..



Ada sesiapa tahu tak nak cari di mana...?


Kalau tak, saya ingat nak beli aje kain cotton, jahit! (tapi "saya nak menjahit" tu macam sukar je nak jadi realiti sebab si kecik ni asyik nak dijaga aje...) huhuhuhu


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Baju Baby is having A BIG CLEARANCE SALE!!!!

Salam...

What are you waiting for..?

Just go ahead to

http://bajubaby.blogspot.com

right now and enjoy MASSIVE, BIG discounts on rompers, jumpers, busha, shirts, pyjamas, shorts, skirts and so much more!!!!

FREE postage for rm100 above!

Hurry!

While stocks last!!!!



Kalau shopping di IKEA...

... janganlah pada hujung minggu...





Ahahahah...





Sebabnya, kalau tengah hari baru nak menapak ke IKEA, jawabnya, AZAB!





Ok, so sebenarnya semalam saya tergedik-gedik nak ke IKEA.





Hajat di hati nak beli kerusi n meja belajar untuk little Alia.





So ajak en suami, dia dah ada agenda lain. Dia nak ajak tengok wayang cerita Kubur Berasap instead! (erk..)





So saya turned to my younger sis.





Nasib baik si Chika tu nak la melayan kakaknya sorang nih..





So kami ke sana lepas Zohor.





Sampai saja, nak masuk pun tak boleh..





Banyak giler kereta..





Tak ada parking.. huhu..





Saya kesian pada supir..





Last last saya ajar dia taktik yang terhebat di pasaran..





iaitu, ikut orang! (dah jadi macam ala ala stalker ni...)





So bila nampak aje orang keluar (kita assume dia dah shopping and nak balik), so just follow aje bntot mereka.





Bila mereka keluarkan kereta (dan pulang) kita pun masuk lah ke parking space yang kosong itu! :)





So satu pengajaran : jangan pergi IKEA pada lewat tengah hari sebab tak dak parking.





Masuk IKEA. Saya pakai baby carrier, masukkan Ariff di situ. Bawak backpack yang ada pampers dll), Chika (my sis) pula pimpin my Alia.





So satu pengajaran lagi : Kalau ke IKEA, sila bawa baby carrier. sangat bagus sebab senang nak jalan di celah-celah makhluk.. kalau bawa stroller, leceh sebab besar..





So, kira alhamdulillah, sebab bawa carrier :)





Masuk saja IKEA, masya Allah... ramainya ummat...!!!



Kalau setakat nak "tengok-tengok" atau "saja jalan-jalan di IKEA", rasa macam tak yah la..





Orang dalam tu macam sardin!





So kami terus cari area Children (walaupun beberapa kali tersesat di bahagian Kitchen dan Storage) hihihi...





Sampai aje sana, kami blur.





Sebelum ni mana pernah pergi dan ada intention nak BELI. Sebelum ni setakat survey survey... jalan-jalan...





So kami pun tebalkan muka, tanya petugas di IKEA tu..





Dia pun cerita la.. red tag.. bla bla.. yellow tag..





Kesimpulannya, kita tulis barang yang kita nak beli tu (ada tag, just note section mana, rak mana)





Then on our way out, kita akan ke "gudang" dia yang kita akan nampak banyak giler shelves yang ada banyak giler barang.. so just pergi ke section n rak yang kita dah note tadi.. ambil barang..





then kita ke counter dan bayar..





senang.





tapi saya rasa a bit leceh sebab semua kita kena buat sendiri..





huhuhu....





tapi bagusnya bila dah bayar kita boleh bawa the troli sampai la ke parking lot! :) i LIKE!!! :)





Ok, sekian entry ringkas buat kali ini...





last but not least, jom ke IKEA!





(saya tak tahu lah, kalau pergi IKEA, rasa macam nak beli aje SEMUA barang kat sana... huhuhu.. impulse buying yang teramat tinggi... huhuhu)





Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Sayang adik..

Salam...

Alia nampaknya belajar menyayangi ariff seadanya..

Hari tu saya terdengar alia kata:

Ariff, jangan makan habuk!!

Err.. Rupanya ariff tengah merangkak ke arah tangga and ada dust sikit..

Alia suka suap adik dia makan..

Comel..




Share cheese sama sama :)

Bila Jaring down..

Salam...

Jaring down la pula..

So tak boleh nak update blog dengan gambar...

Tak boleh nak buat wordless...

Aduhai..

Cepatlah internet kembali ok!!!!

:)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

SBPA: serba sedikit yang saya faham...




Salam....



Jumaat lalu ada taklimat SBPA.. so saya pun terpanggil untuk share di sini, apa yang saya tahu, memandangkan kakak saya pun macam blur-blur lagi pasal hal ini..


At first, saya ingat skim ini akan memberi peluang dan ruang kepada para pembodek untuk mengipas boss dan in return, dapat high skt dan dapat kenaikan gaji.. heheh



Rupanya salah.. aiseh..


Ok, let me cerita sikit SBPA.



secara keseluruhannya bagi saya, this skim is better than SSM.


Kalau nak cerita, sebenarnya it will take 3 hari, 3 malam.


Tapi saya terangkan secara brief saja lah ya.


1. gaji sesama kita tak akan beza banyak. cth: pegawai sains (macam saya), C41.


Selepas ini tak ada lagi dah 41, 44, 48 dll.


dia akan jadi 1-1. (nombo awal tu represent kelayakan: 1 tu for degree, 2 - diploma, 3 - STPM dll)

(nombo kedua tu represent gred, macam 41 tu 1, 44 akan jadi 2 dll)


Tak silap kalau pegawai sains dengan pegawai veterinar, gaji dia hampir sama aje, sebab kelayakan adalah sama... (lebih kurang gitu lah..)


2. gaji minimum dinaikkan (yg ini saya tak ambil port, tapi kalau dulu P1T1 dalam rm600 je, now dia dah raise jadi berapa ringgit tah..)


3. skim gaji sebaris.


oleh kerana PTK dah tak ada (diganti dengan skim lain), so dah tak wujud P2, P3.. so tangga gaji jadi sebaris....


Ada dinding? tetap ada.


4. Cumanya satu yang saya suka tentang skim ini ialah ada a few jawatan yang TIDAK PERLU KEKOSONGAN dan boleh naik pangkat (jika layak). So macam jawatan Pegawai Sains di Pusat Sains Negara ini, kalau nak tunggu C44 kosong baru saya boleh naik, it will take years.... So under skim ni, saya tak perlu tunggu lama. boleh terus naik je (kalau layak) :)


5. Gaji naik!!!


Well, tak banyak mana pun.. tahunan dalam rm220 je. Tapi yang nyata, januari nanti gaji agak meningkat sikit. Cthnya now di T7.


So gaji anda (dan saya) Januari nanti - dia akan ambil gaji T8, lepas tu dia akan check, di tangga gaji sebaris SBPA tu, yang mana nilai yang sama atau lebih tinggi. So gaji pada bulan Jan adalah : 3000 lebih instead of rm2000..


6. yang mana pekerja yang slow/tak produktif akan dibuang kerja (atau bahasa enak sikit, exit policy)


Eloklah gitu.. kita selalu dengar orang kata kakitangan kerajaan ni tak produktif la.. curi tulang la.. this is the time kita betul-betul get rid all those people.. :)


7. Kena pencen 60 tahun?


Oh.. kita yang sedia ada dalam service ni akan diberi pilihan.


sama ada 56/58/60 tahun. Dahulu kita dah pilih pencen umur berapa? saya rasa saya pilih umur 56. So skim ni dia bagi chance kita pilih 56 ATAU 60 tahun. kalau baru masuk service pada 2012 onwards, mereka WAJIB pencen umur 60 tahun.. gitulah.


Tapi kan, walaupun kita pencen 56 tahun, kalau tetiba nak pencen umur 55, dibolehkan, graduiti dapat. tapi pencen bulanan hanya akan berkuatkuasa pada umur 56 tahun.



Itu saja kot..



So.. kalau ada soalan, sila tanya. Kalau saya silap, ampun dan maaf ya.



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

iPhone4s ada di pasaran sekarang!!!!!





Salam...



Wah.. semalam saya tengok TV, rupanya Maxis baru start jual iPhone4s (bersekali dengan pelan Maxis) semalam!



Tak silap kalau tak suka Maxis, u can choose DiGi or Celcom instead.



So, bila orang tanya, apa bestnya iPhone4s?


Sebenarnya tak jauh beza dengan iPhone4 yang saya duk guna sekarang..


Cuma of course, ada a few things yang diupgrade.


1. Dual-core A5 chip


(dalam erti kata lain iPhone4s pakai processor yang lagi laju... so bila processor laju, kita boleh play movie and the pics smooth dan sharp.


2. 8 mega pixel camera


(actually iPhone4 punya camera 5 megapixel aje, tapi gambar bagi saya ok la.. so bila ip4s ni 8 mega pixel, so expect it to be lagi cantik la..)


3. 1080p HD video


(ok, in short, u can record HD video! so expect it to be sharper)


4. iCloud


(ok, ada iCloud ini sangat bagus because u boleh transfer file -gambar dll- to ipad, mac book dll hanya pakai wi fi. tak payah pakai cable!)


So, kesimpulannya, kalau gila gadjget, sila lah dapatkan satu!


Tapi saya tak terliur pun..


Cuma sekarang ni saya tengah TERminat pada Mac Book Air!


Aiseh... macam mana ni.... tolong!!!!!



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ada lagi ke yg guna disket..?

Salam..

Saya terima ini.



Eh, ada lg org guna disket..?

Saya rasa macam dah lama giler x pakai floppy disc.

In fact, i checked, ada tak drive utk disket di pc saya..

Hahahaha...

Anyway...

Rasa mcm back to the past pula.. ;)

Pictorial guide : bagaimana download lagu dari 4shared

Salam.









This tutorial is for my lovely adik in Sabah...


Kimi, this one is for you...


(rasanya if click on the picture, bole enlarge...)


Hope it will guide you on your downloads :)


1. just go to the website (www.4shared.com)


2. at the 'carian' atau 'search', just taip nama lagu atau beserta artis (jika tahu)


3. dia akan keluar beberapa cadangan.. just pilih yang mana berkenan di hati..


4. dia akan keluar this one, biasanya saya akan klik 'play' untuk dengar keseluruhan lagu. Sometimes ada part2 yang kita tak suka atau remix ke dll.


5. so if suka, then just klik "muat turun perlahan", kalau yg premium tu kena bayar.. huhuhu.. tapi masa download tu laju la.. :)
6. dia akan suruh tunggu few seconds.


7. after that, klik muat turun fail sekarang.


8. lepas tu akan keluar satu window, dia suh pilih kat mana nak simpan lagu...

biasanya saya akan simpan di my music.


9. lepas complete, just tekan "close"


10. lepas tu boleh ke My Music, pilih lagu tadi dan tekan play with - windows media player :)


Siap!!!

Sekian...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Hotel yang best di Port Dickson!















Salam...


Last week saya ambil cuti.


Reasonnya ialah nak spend time bersama-sama anak-anak, mak bapak dan newlyweds.


dalam erti kata lain, menumpang orang punya honeymoon! hihihihi


Anyway, adikku yang comel itu berhoneymoon di PD.



Mak telah sponsor bilik hotel di Lexis, Port Dickson.


Saya macam first time je dengar Lexis ni.



Rupanya formerly known as The Legend Water Chalet.


So memang grandios giler!


Satu level macam Pullman Putrajaya Lakeside Hotel, Cyberview Lodge Resort and Spa dan Mines Resort and Spa. (ok, tu semua hotel yang bagi saya 4.5 to 5 star)


And harga bilik pun memang taraf tu juga la..


Rm320 satu malam. Mahal giler!


Tapi bilik dia tidak mengecewakan la.


Ok, let's start from beginning.


Ini nama hotel dia..




lepas check in, naik buggy ini ke chalet anda...






masuk-masuk... ada dua twin bed.


Sangat suka! satu mak bapak punya bed, satu lagi saya dan anak-anak conqueer..






Tapi bed kami tak dapat aircond sangat, so agak panas la...


(newlyweds duduk bilik sebelah)






bestnya ialah ada tempered glass, boleh lihat air di bawah... :)




Tak banyak ikan pun, ikan todak je yang banyak...


Oh.. balkoni pun comel..






Ok, now let's go to the washroom.


Ada shower.


Ada toilet duduk.


dan ada bathtub!


Yaya suka giler! tak dan lima minit check in, terus tadah air dan terjun!!!




Anyway, ada pool juga, tapi macam strict aje, sebab kena pakai swimming suit. Tapi yang bagusnya, you get to use the pool until 10 pm! (most of the hotels sampai pukul 7 saja..)


Ada facilities lain macam gym, karaoke room, bikes...






So keseluruhannya, saya bagi 4.5 bintang lah!






:) highly recommended!



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

It was my birthday!

Salam...


Semalam hari jadi saya! kami ada la makan-makan sikit di sini...


Alhamdulillah, saya masih lagi bernafas di usia 29 tahun...


Sebenarnya bila dah berusia ni, hari jadi dah tak rasa apa..


Tak la excited macam waktu kecik-kecik dulu.


Time kecik-kecik dulu excited.. sebab dapat potong kek.. dan dapat hadiah! :)


Bila dah besar ni, dah tak rasa apa sangat...


Meskipun begitu, terasa sedikit kecil hati juga la, bila en suami lupa hari jadi kita.. wish pun tidak! hmm..


Anyway, dia kata dia tak sambut perayaan hari jadi. Katanya seperti budaya barat.


Sebenarnya kita sambut ala kadar, dan mengikut agama kita lah.


Kita potong kek (sebab kek mahal, sebiji kek secret recipe dalam RM70 - RM80) pun bukannya hari-hari. tu yang rasa spesel tu :)


And then, sebelum makan, biasanya kami (mak bapak saya la) akan baca doa.. mendoakan empunya badan supaya panjang umur dan murah rezeki.. dan kadang kala bapak saya buat tahlil ringkas.


Tak molek begitu..?


And then sebenarnya bila kita meraikan hari jadi ni, secara tidak langsung ia satu kesedaran buat empunya diri.


Yang ni saya tak tahu lah, u all perasan atau tidak.


Tapi di balik angka 29 itu, saya sebenarnya merasa takut..


Takut kerana semakin hari, semakin hampir kita dengan kiamat..


Semakin hampir kita dengan alam barzakh.


Adakah kita sudah bersedia untuk itu?


Adakah amalanku sudah mencukupi untuk mengharungi itu semua?


Terkenangkan itu semua, saya merasa takut...


Takut juga mengenangkan apa nasib anak-anak saya pada masa depan..


Adakah saya berupaya mendidik mereka sehingga mereka besar panjang nanti..


Kalau saya ditakdirkan dijemput Allah terlebih dahulu di kala Alia dan Ariff memerlukan bantuan, didikan dan asuhan dari saya, bagaimana nanti...


Oh.. risau....


Oleh itu, saya memanjat kesyukuran kerana masih dikurniakan Allah hayat dan kesihatan yang baik..


Semoga saya menggunakan ia sebaik-baiknya...


Semoga saya menggunakan hayat ini di jalan Allah..


Amin ya rabbal 'a la min....


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Persediaan menimang cahaya mata

Salam...


Hari ke hari kawan saya menunggu hari... ahahahah...


Pada my cubicle jiran, Zaza yang akan menimang cahaya mata pertama, saya ucapkan good luck...


Insya allah...


Banyakkan berdoa, makan kurma banyak2 (rasanya kurma boleh beri tenaga) dan mohon ampun dan maaf dari suami...


sebagai persiapan menimang cahaya mata, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan adalah susu badan.


Jangan khuatir sekiranya susu badan belum diproduce. Insya allah, selepas sahaja melahirkan anak, just sua saja pada baby anda.


Insya allah nanti baby hisap.. and pagi nanti anda lihat, susu pun dah ada... :) mcm magic, kan..?


Ok, so ketika berpantang, susukan bayi dengan susu ibu..


dia merengek je, sua.


merengek je, sua.. kan senang.. :)


Insya allah susu akan banyak.


Tapi bear in mind, bayi banyak tidur.


So kalau dia tidur lebih empat jam je, nurse biasanya suruh kejutkan baby, suruh minum susu.


Tapi kadang2 kita kasihan.. so ibu-ibu PERLU mengepam.


sebab, kalau tak pam, badan (otak) akan ingat susu tidak diperlukan, so penghasilan akan menjadi makin sikit.


So inilah masanya untuk membuat STOK susu.


pemilihan pam bergantung pada bajet anda.


Kalau dalam 2 atau 3 ratus, boleh je beli Spectra 3 (macam saya..)


Kalau bajet seribu lebih, tepuk dada, tanya selera.


Ada pelbagai jenama di pasaran. Avent, Medela, dan yang terbaru, MODU.


Boleh survey harga di online shop macam sarakids.com, momslittleones.com dan sebagainya.


Setengah orang (macam saya), tak suka beli online. especially benda yang harganya beratus. So better ke kedai dan beli.


Macam saya hari tu saya beli di Bebehaus di One Utama.


So, selamat mencari pam...


Nanti saya sambung entri Persediaan menimang cahaya mata Part 2 pula ya! (haruslah ada second part, macam breaking dawn kan...) :)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Masterchef Malaysia : siapa juara?

Salam..

Semalam dua org lg yg tersingkir. Kak zu dan saiful..






Kasihan kak zu. Dia nmpk mcm pandai masak..

Anyway, saya ada a few peserta favourite yg saya harap2 bole menang..

Antaranya:

Brian



Deena



Ezani



Zamir



:)

Anda pula...?

Science Festival at Pusat Sains Negara!!!!

Salam...

Forgot to mention that pusat sains negara is having a Science Festival, in conjunction with it's 25th anniversary.

Entrance if FREE, except to thematic exhibition n special programmes.

It will be fom 3rd Dec till 11th Dec, that's this Sunday!!

So come n join the fun!!!







More info, please visit www.psn.gov.my

- Posted using BlogPress from my iPad

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)