Pages

Search This Blog

Dah makan set kulit cantik tapi tak berkesan?

Assalamualaikum.

Saya telah ditanya oleh soalan seperti di atas.

Customer saya (Cik X) telah membeli set Kulit Cantik (iaitu vitamin B, C dan E) untuk mendapatkan kulit yang:

-kurang jerawat
-kurang jeragat
-berseri dan tidak kusam
-cantik.

Ye, senang cerita nak kulit yang cantik :)

So, bila beliau dah consume set ini, ada feedback yang kurang enak, iaitu kulitnya masih sama seperti dahulu.

So, bila jadi begini, kita kena check...

adakah:

-makan vitamin ikut waktu yang dicadangkan supaya badan mendapat vitamin yang tepat pada masanya
-minum air secukupnya supaya supplement mudah diserap badan
-supplement yang diambil tidak mencukupi.

Supplement yang diambil tidak mencukupi?

Macam mana tu?

Sebenarnya tubuh badan semua orang berbeza dari segi keperluan zat, vitamin dan mineral.

So ada juga sesetengah wanita (individu) yang tidak cukup hanya sekadar mengambil tiga vitamin tersebut sahaja.

Sebenarnya yang tiga vitamin tu adalah pakej BAJET.

Kalau ada peruntukan lebih sikit, sebenarnya boleh add on dengan Energizing Soy Protein

dan

Collagen Powder

So, sudahnya begitulah.. biasanya kalau ambil, mesti ada perubahan. Sebab kalau tak ada perubahan, tak perlu la ambil supplement, betul tak..? Cuma yang membezakan BANYAK atau SIKIT perubahan tersebut, depends on tahap penerimaan setiap individu terhadap vitamin tersebut..

Sekian.. :)

Anda kalau ada kemusykilan tentang supplement boleh tanya saya ya!

FREE CONSULTATION untuk semua customer saya :)


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan dan mencegah sebarang penyakit.


***************************
Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
*******************************************


Nak Tambah Berat Badan?

Assalamualaikum.

Ada yang bertanya pada saya,

"Kak, ESP ni untuk tambah berat badan atau untuk kuruskan badan..?"

Sebenarnya ada cara, macam mana nak gunakannya untuk kuruskan badan dan juga untuk gemukkan badan.

Saya guna bukan untuk kuruskan badan.

Saya guna untuk gemukkan badan.

So, semalam memang saya cuba..

Memang TERBAIK!

bagi tenaga..

and then makan roti.. makan biskut.. So, memang rasa macam boleh makan sepinggan nasi lagi! hihihi

Tapi kalau saya guna jadual untuk kuruskan badan,

Memang satu hari TAK RASA MACAM NAK MAKAN...

Rasa kenyang sentiasa...

Nak tahu rahsianya...?

Jom tempah satu ESP sekarang! Nanti saya akan bagi FREE tips!!! :)


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan dan mencegah sebarang penyakit.



***************************
Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
*******************************************


Masalah keputihan? Jom atasi sekarang!

Assalamualaikum.

Anda ada masalah keputihan...?

Dah cuba macam macam tapi tak berjaya?

Jom ambil sebotol ALFALFA COMPLEX hari ini!

Selain mengatasi masalah keputihan, ia juga membantu mengurangkan bau yang kurang enak di kawasan vagina...

Jom tempah satu hari ini!
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan dan mencegah sebarang penyakit.



***************************
Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
*******************************************


Ba ba ba!

Assalamualaikum..

Ariff dah mula pandai cakap..

Bole la..

Skarang ni dia amat suka tgk cerita Boboi Boy..



So klau dia nk tengok kartun ni, dia akan sebut : Ba ba ba!!!



Hihihi... Comel je.. :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Pokok bunga yang wangi....

Salam.

Di kafe kami ada pokok bunga ni.



Sangat wangi.

Wangi especially lepas trim, then bunga pun akan bercambah cambah..






Sampai jatuh atas tanah..



Dan bila angin bertiup.. Wangi giler!!!

Oh, tapi saya tatau apa nama pokok ni.


Used to know tp da lupa..

Salam hari merdeka semua!!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Kaedah cepat mengajar anak membaca

Assalamualaikum.

Alia dah lima tahun.


kejap je dah nak 6 tahun dan tahun seterusnya masuk darjah satu.

Oleh itu, dia kena belajar membaca cepat!

tak boleh lah harap dah darjah satu baru nak belajar membaca..

Alhamdulillah, di tadika ni mereka mengajar dia membaca.

(ibu sibuk di rumah.. tak sempat nak mengajar si comel alia tu..)

So kaedah pengajaran di tadika adalah "Phonetic".

bukan yang macam kita belajar dulu,

cth: B-U BU, K-U KU BUKU

kalau phonetic pula:

dia sebut BUNYI huruf.

"beh" "uuu" "BU", "keh" "uu" "KU" "BUKU'

so gitu lah..

sebenarnya bagus juga cara gini. dia tak HAFAL, dia kenal bunyi huruf dan from there dia belajar mengeja.

so kalau nak suruh dia mengeja, akan lebih mudah la,

KATAK

So dia akan ingat, KA, so needs Keh dan aaa (dia tahu, Keh tu K dan aaa tu A)

bagus kan?

cuma kita kalau nak mengajar, memang tergeliat lidah juga la.. hihihihi :)

Hidangan Barakah di TV Alhijrah

Assalamualaikum...

siapa pernah tengok chef arab ni masak, angkat tangan!!!

Hahahah... saya pun!

sebabnya bapak saya suka buka cerita-cerita islamic time-time petang..

and then terbuka la cerita ini..

memang seronok tengok dia masak..

dengan slang arab dia..

campur bahasa melayu dengan inggeris..

and then, u all tabu tak, kenapa nama cerita ni HIDANGAN BARAKAH?

tang mana yang berkat tu..?

rupanya dia pernah cerita yang semua (atau most of) hidangan yang dia masak, merupakan hidangan para sahabat Nabi Muhammad SAW.

gitulah ceritanya.

so we get see what sahabat-sahabat nabi suka makan :)

anyway, nama chef ni apa ya...? saya selalu lupa.

ok la, selamat menonton! :)

Kebaikan susu ibu




Hihihi...

Semoga saya berjaya menyusu ariff sampai genap 2 tahun. Amin..


Posted using BlogPress from my iPhone

Resipi berbuka yang mudah dan ringkas - mana nak dapat inspirasi?

Assalamualaikum,

satu soalan, mana nak dapat resipi berbuka puasa yang mudah dan ringkas?

senang saja.

satu : website Myresipi

dua : menonton televisyen.

saya suka promote nombor 2 tu sebab bila kita tengok TV, kita tahu macam mana rupa kuih/lauk yang kita nak masak..

stages atau proses-proses yang terlibat.

kalau nak best, tengok 30 minutes Jamie Olliver, atau Naked Chef, atau Nigella Bites.

sekarang ni ada cerita yang best..

iaitu..

Hello Bro..  Tolong Masak!
diambil dari sini 

Ini adalah siri masakan, dan tukang masak, non other than Nik Michael dan Zamir, both from Masterchef Malaysia season 1.

best juga. tengok masakan yang dimasak simple dan ringkas je.

u all boleh cuba tengok, setiap hari pukul 6.00 petang di TV Astro Ria. :)

Selamat menonton!


Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Rumah terbakar panggil bomba. Apa nombornya?

Assalamualaikum...

Biasa dengar lagu, Rumah Terbakar Panggil Bomba....?


well, now saya nak tanya, apa nombor BOMBA?

hehehe...

Senang aje, now kerajaan dah selaraskan SEMUA perkhidmatan (BOMBA, AMBULANS dan HOSPITAL) pakai satu nombor sahaja... iaitu...

999

tapi kan, itu kalau kita call pakai phone rumah..

kalau pakai handphone, nak dail apa...?

mesti u all tak tahu, kan?

Meh saya habaq mai..

kalau pakai handphone, walaupun tiada signal sekalipun (tapi kena ada bateri la..)

nombor yang perlu di dail adalah...

112

ingat ya!

So last week opis saya ada buat talk sikit.. follow up by penjualan alat pemadam api (fire extinguisher) beserta smoke detector.

Saya ingat nak rembat dua-dua.

mahal la pula. hampir rm300.

So in the end, beli smoke detector sahaja.

ini kerana kami kan duduk rumah dua tingkat, takut kalau rumah tingkat bawah terbakar, kami duk syok tido lagi di atas...

So saya beli la satu.

satu pun harganya RM139. aduhai...

Anyway, better safe than sorry.

and then company ni juga jual fire extinguisher yang 1 kg, and ada anti exposure system.

apa gunanya anti exposure system?

gunanya ialah, bila letak 1kg fire extinguisher ni dalam kereta, heat dalam kereta akan boleh menyebabkan ia meletup.

so tekanan tu boleh direlease out sebab ada injap yang membenarkan sedikit gas keluar dan tekanan di dalam dan di luar tong sama kembali.

tong ni dan smoke detector RM299. mahal kan..?

Ok la, sekian sahaja info yang tidak seberapa buat masa ini...

:)

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Baju raya rekaan / fesyen terkini

assalamualaikum... Seminggu sudah kita berpuasa...

 Amacam? Dah beli baju raya....?

Hihihihihih...  Saya belum lagi.. :)

Well, sekarang ni punya fesyen baju raya yang banyak manik di belah dada dan pergelangan tangan....

Tapi bagi saya it doesn't really matter sebab saya bertudung.. Hihihi...

Buat penat je upah org jahit manik... Anyway, baju raya saya biasanya saya beli ready made aje... Tapi ready made pun agak payah untuk tahun ni sebab saya masih menyusukan Ariff.

So... sudahnya rasanya ada juga orang yang beraya pakai baju Nursing Blouse.. :)

Saya dengar pereka terkenal Jovian Mandagie dan Rizalman ada jual baju-baju rekaan mereka di First Lady dan Tesco...

Sesiapa yang nak rembat, cepat2 lah..

kalau tak, nanti sold out pula :)




 Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Buffet Ramadhan termurah di pasaran

Assalamualaikum.

Mana tempat nak berbuka ya, yang ada buffet..?

Kami sebenarnya jarang berbuka puasa di luar.

Sebabnya leceh. Lepas berbuka nak solat.. Then nak refresh diri lg..

So better makan di rumah :p

Tapi kami pernah la juga try berbuka di Restoran Nelayan, titiwangsa.

Ok la. Sedap..

And then ada surau..

And then lepas solat boleh sambung makan lagi! :)

Steamboat pula tu! Sedap oo...

Anyway, kepada anda semua, selamat berbuka puasa! :)



Ariff @ bulan puasa..

Assalamualaikum,

Setakat 7 hari kita sudah berpuasa (aih, dah tujuh hari ke...? kejap je masa berlalu) setakat ini, boleh bilang dengan jari berapa kali yang saya memasak untuk berbuka.. hihihi..

Sebabnya..?

Bukan sebab tak larat (larat, sebab minum Performance Drink, kan!)

tetapi, Ariff Ziqry ini asyik mengganggu tatkala saya nak memasak..


Ariff Ziqry (ini gambar lama.. sekarang gigi dia dah banyak...)
 Time tu la nanti dia nak merengek-rengek..

nak susu gantung dia tu...

lepas tu bila kita masak di dapur, dia akan kacau..

usik semua mangkuk... besen.. kuali.. periuk.. pendek kata apa sahaja yang ada di dapur tu dia akan usik! :)

Ayah dia jaga juga, tapi nanti dia akan cari juga cara macam mana nak ke dapur..

last-last ayah dia give up..

ahahahahah

so, itulah sebabnya bila berbuka, saya akan beli saja di Bazaar Ramadhan.

Nak beli bukan susah pun.

satu kuih, dua meal (satu saya, satu suami) untuk mkn malam, and sebungkus air.

So, saya masak hanyalah time sahur la... :) kikiki

U all yang ada anak kecik macam mana...?

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Resipi lauk berbuka puasa yang mudah dan sedap - Ayam percik

Assalamualaikum..

Wah...

petang belum pun tiba tapi dalam kepala dah terbayang macam-macam makanan... :)

saya google Ayam Percik tadi.

dan jumpa Kak Hanielieza punya page. Beliau memang seorang yang pandai masak.

so, jom kita cuba! source here.




Ayam Percik

Bahan: 

2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

NOTA: Boleh ditukarkan ayam kepada ikan tetapi ikan tu tak perlu direbus dgn santan...cuma masakkan bahan kuah sehingga pekat. Ikan tu dibakarkan dan percikkan kuah tu saja dan bila menghidang..curahkan kuah keatas ikan.


Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Apakah itu Sindrom Marfan

Assalamualaikum...

Pagi tadi saya dengar radio KL. Berita. Just after Al-Ziqr oleh Ustaz Wan Shohor Bani Leman.

So berita memang best lah.. berita tentang bonus setengah bulan gaji untuk kakitangan awam dan RM500 untuk pesara kerajaan sempena raya...

and then ada berita

"Ibu bapa yang perhatikan anak-anak mempunyai tangan macam labah-labah sila pantau....

.... boleh menyebabkan kematian mengejut.....

.... adalah SINDROM MARFAN... "

So saya dengar bab-bab kematian ni, memang sensitif!

Tapi pelik juga la. tangan macam labah-labah...? U sure or not, that this is not some genetic disorder...?

So saya pun cari la Pak Google.

Ini hasil carian SINDROM MARFAN

sumber berita dari sini.

saya ada jumpa website, tapi ceritanya dalam bahasa indonesia pula.. so saya tak paham sangat.

so saya google bahasa inggeris lah!

Marfan Syndrome

atau di sini..

What is Marfan Syndrome?



Marfan Syndrome (‘síndrome de Marfan‘ in Spanish) is a disorder of the connective tissue. It is generally hereditary in nature. As you know, the connective tissues are the fibres that provide a frame to the body. It supports the body and gives it shape. When a person suffers from this disease, the body shape becomes somewhat abnormal. It can affect various body organs like the eyes, heart, skeleton and blood vessels. There is no specific cure for this condition. In some cases, it may even be life-threatening.



History of Marfan Syndrome


The disease first got its name in 1896. A French pediatrician named Antoine Marfan saw the symptoms of this disorder in a five year old girl. He was the first physiological expert to bring this health condition to light. The condition has been named after him.



Marfan Syndrome Symptoms


This particular disease has some unique symptoms. In most cases, these can be found out from a person’s physical features. Here are some of the well known Marfan Syndrome symptoms.






Length of body Parts


Generally, people suffering from this disorder are exceptionally tall. Even those who are not very tall are taller than average people. This is because the condition impacts the skeletal system of the affected persons. People suffering from this disorder also have long limbs. The arms, fingers, legs, toes and the face are long and thin. In medical terms, this disorder is called ‘Dolichostenomelia’.






Picture 1 : Elongated Finger and Arm Bones

Source : drmarzuki





Skeletal Abnormalities


Patients of this syndrome often suffer from skeletal curvature. In many cases, the person has a curved spine. The roof of the mouth is arched. This brings the teeth closer lending a disproportionate appearance to the face. In some people, the ‘sternum’ or breastbone is bulges outward.


Picture 2 : Skeletal Abnormality in Marfan Syndrome

Source : emedicine.medscape





Eyes


The disorder also affects the eyes. A person with this disease can have one or both his eye lenses located wrongly. The lens may be shifted to a side or located a little higher or lower. The dislocation may be a slight one or it may be more pronounced. This may also have an effect on the sight of the sufferer. The person may be myopic or short-sighted. He or she may also have glaucoma from an early stage of life. There can also be cataract problems resulting in unclear vision.










Skin


A person who has this disease may suffer from skin problems. In many cases, the patient has stretch marks on his or her body. A recent weight change can produce stretch marks in your skin. But stretch marks in Marfan Syndrome sufferers can be found even in the absence of a weight alteration.






Source : emedicine.medscape





Intestines


Sufferers of this disorder often have a hernia in their abdomen. It is known as ‘Inguinal hernia’. In such cases, a bulge develops inside the abdomen that contains some intestine parts.






Heart


Heart problems are crucial in sufferers of this disorder. The defective connective tissue actually affects the walls of the aorta. The aorta transports blood to the heart from the other body parts. In Marfan persons, the aorta walls are weak. This often leads to ‘aortic dilation’, a condition where the walls of the aorta stretch abnormally. It may lead to the sudden tearing of the aorta or other serious heart problems causing even death.






Lungs


In Marfan sufferers, the tiny air sacs in their lungs become less flexible. In some cases, the sacs also swell. If not treated in time, this can cause serious life risk.






What causes Marfan Syndrome?


Since the disease was first diagnosed, scientists and researchers have spent hours on it. They have tried hard to discover what are the real causes of Marfan Syndrome. It is now believed that heredity is the prime reason behind the appearance of this condition in a person. The child of a Marfan sufferer has a fifty percent chance of inheriting the disease. The disease may also happen because of a gene abnormality occurring during the formation of the sperms. This can lead to a child developing Marfan Syndrome even without any parent suffering from it.






Marfan Syndrome Treatment and Diagnosis


Marfan Syndrome has no specific cure. Naturally, there are no laboratory tests to discover the presence of the disorder. Generally, a diagnosis of Marfan Syndrome is done by:




Picture 4 : The ‘Thumb and Wrist Sign’ in Marfan Syndrome

Source : gfmer





•Collecting records of the presence of the disease in any parent, family member or ancestor of the patient.


•Physical check-up that mainly focuses on the analysis of the skeletal structure of the sufferer.


•Eye tests, to detect any abnormality in the eye lens or vision of the affected person.


•Heart tests that check the cardiovascular condition of the person. These examinations are carried out to detect the rhythm of heart-beat as well as the size and shape of the aorta. The echocardiogram test is a must for Marfan Syndrome sufferers.


Marfan Syndrome Life Expectancy


Marfan Syndrome is generally not life-threatening. Even in the case of serious abnormalities, timely check-up and proper medication can keep the affected person in good health and lead a normal life. Famous persons like Austin Carlile, Sir John Tavener and Flo Hyman are known to have this condition. But you can see that the disorder has not stood in their way of reaching to the top. Marfan Syndrome is not the end of life. You can lead a happy life even with this disorder.






References






http://en.wikipedia.org/wiki/Marfan_syndrome


http://www.nhs.uk/conditions/Marfan-syndrome/Pages/Introduction.aspx


http://www.marfan.org/marfan/




anyway, kalau nak baca bahasa melayu (tak dak)... tapi ada la saya copy paste sikit dari website indonesia ini...

Sindrom Marfan (juga disebut sindrom Marfan) adalah gangguan genetik dari jaringan ikat.



Kadang-kadang diwariskan sebagai sifat dominan. Hal ini dilakukan oleh sebuah gen yang disebut FBN1, yang mengkode protein ikat yang disebut fibrillin-1. Orang-orang memiliki sepasang gen FBN1. Karena dominan, orang-orang yang telah mewarisi satu gen mempengaruhi FBN1 dari orang tua baik akan memiliki Marfan. Sindrom ini dapat dijalankan dari ringan sampai berat.


Orang dengan itu Marfan biasanya tinggi, dengan tungkai panjang dan jari-jari yang panjang dan tipis.


Komplikasi yang paling serius adalah cacat katup jantung dan aorta. Hal ini juga dapat mempengaruhi paru-paru, mata, kantung dural yang mengelilingi sumsum tulang belakang, kerangka dan palatum durum.


Selain menjadi protein ikat yang membentuk dukungan struktural untuk jaringan di luar sel, protein fibrillin-1 yang normal mengikat protein lain, mengubah pertumbuhan beta faktor (TGF-β). TGF-β memiliki efek merusak pada pengembangan otot polos vaskuler dan integritas dari matriks ekstraseluler. Para peneliti sekarang percaya bahwa sekunder untuk fibrillin bermutasi ada TGF-β yang berlebihan di paru-paru, katup jantung, dan aorta, dan ini melemahkan jaringan dan menyebabkan fitur dari sindrom Marfan. Sejak angiotensin II receptor blockers (ARB) juga mengurangi TGF-β, mereka telah menguji ini dengan memberikan ARB (losartan, dll) untuk sampel kecil dari muda, pasien sindrom Marfan sangat terpengaruh. Pada beberapa pasien, pertumbuhan aorta memang berkurang.


Hal ini dinamai Antoine Marfan, dokter anak Perancis yang pertama kali mendeskripsikan kondisi tersebut pada 1896 setelah melihat fitur mencolok dalam seorang gadis 5 tahun. Gen terkait dengan penyakit ini pertama kali diidentifikasi oleh Francesco Ramirez di Mount Sinai Medical Center di New York City pada 1991.

Sindrom Marfan mempengaruhi pria dan wanita sama-sama, dan mutasi menunjukkan tidak ada bias geografis. Estimasi menunjukkan bahwa sekitar 60.000 (1 di 5.000, atau 0,02% dari populasi) Amerika memiliki sindrom Marfan. Setiap orang tua dengan kondisi memiliki risiko 50% dari melewati cacat genetik pada setiap anak karena sifat autosomal dominan. Kebanyakan individu dengan sindrom Marfan memiliki satu anggota keluarga terkena, tetapi kira-kira 15-30% dari semua kasus disebabkan oleh''de novo''mutasi genetik Hal ini terkait dengan ekspresivitas variabel; penetrasi lengkap belum definitif didokumentasikan.


Nak tengok rupa kalau ada sindrom ini...?




Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
Picture 3 : Stretch Marks (One of the symptoms of marfans syndrome)

Resipi berbuka yang mudah dan ringkas : Spaghetti Carbonara

So.. petang aje mulalah cari idea berbuka..

Siapa lagi, saya la tu!

Tapi biasanya akan pergi Bazaar Ramadhan dan time tu baru dapat ilham nak makan apa..

tapi kalau nak masak, saya rasa Spaghetti Carbonara amatlah mudah.

Saya buat pakai resipi diambil dari internet...

dah x jumpa pula...

anyway, mudah aje.

celur spaghetti n rinse.

panaskan kuali

masukkan mentega + sikit minyak (supaya mentega x hangus)

masukkan bawang (saya pakai bawang besar je, tak pedih mata..)

garam n ajinomoto

then masukkan perencah.. kadang2 pakai sosej, kadang2 daging cincang yang dah dimasak terlebih dulu. Tapi sosej ayam memang sedap!

then ada dua step.

sama ada masukkan sos prego carbonara n spaghetti ~ siap!

atau

masukkan whipping cream satu kotak and campur segenggam Parmesan Cheese.

siap!

:)

cuba lah!

last skali sprinkle sikit parsley... baru nampak macam ala ala western sikit :)


Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Alia puasa tak..?

Alia ke sekolah seperti biasa.



Saya tanya, Alia puasa tak?

Dia senyum je..



Lepas tu dia jawab : cikgu kata siapa tak puasa turun bawah, jadi yaya pun turun bawah la..

Erm... Ok la. Dia x puasa la jawabnya..

Anyway, pelan2 ya, nak? :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

One Direction - What makes you beautiful

One Direction - What makes you beautiful...

i started to fell in love with this song when i heard Mr Henry Middleton (of Oh My English!) plays guitar to this rythm.

quite nice... :)

Enjoy!
Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Macam mana Alia berpuasa?

Assalamualaikum..

Agak-agak u all, macam mana Alia berpuasa...?

hahahahah....

saya saja test Alia.

"Alia, alia puasa tak...?"

dia kata "puasa"

Saya tanya lagi.. "Puasa tu maksudnya apa?"

dia kata "tak makan dengan tak minum"

wah.. bijaknya!

tak sampai lima minit, dia datang pada saya dan minta susu!

saya kata "aik.. kata puasa...?"

dia jawab " cikgu tak kata tak boleh minum susu pun!"

oh.. gitu ye...

So walaupun Alia 'berpuasa'.. namun dia dah makan ais krim, lauk pauk, susu (unlimited bottles) dan lain-lain..

mungkin dia ingat tak boleh makan tu nasi sahaja... hihihi

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Selamat datang, ya Ramadhan!

Assalamualaikum.....

Ahlan ya wasahlan, ya Ramadhan...

Picture googled..
Syukur alhamdulillah...

daku masih bernafas hingga ke hari ini dan dapat akhirnya untuk bersama-sama menikmati bulan Ramadhan al Mubarak, bulan yang penuh berkah, bulan yang lebih baik dari seribu bulan..

Setakat ini, alhamdulillah, saya telah berpuasa selama dua hari dengan jayanya... harap-harap diterima Allah SWT dan bukan sekadar lapar dan dahaga saja.

I really hope saya akan dapat puasa sehingga hujung bulan ini...

semoga saya juga akan dapat mempertingkatkan amal ibadah saya... semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lepas-lepas..

Amin ya rabbal 'A lamin..



Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Mee Kolok (made in sarawak...)

Assalamualaikum..

Semalam dan kelmarin puas makan Mee Kolok...

Ada yang sedap..

Ada yang kurang..

:)




Anda yg berkunjung ke sarawak WAJIB rasa Mee Kolok ni...

:) sedap woo!!!




- Posted using BlogPress from my iPhone

White Lady! Jumpa di Waterfront!

Salam.

Saya di waterfront, kuching ni..

Jumpa 'white lady'..


Boss saya berkenan...

Rupanya gini rupa dia.



Air jagung + cocktail... :)

Oh.. Now i know..

:)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Cepatnya masa berlalu...

Assalamualaikum....

Wah... rasa macam semalam Ariff baru sebesar gini....
















Hari ni... dah besar gini!


how time flew so fast!

Insya allah next week nak bawa dia cucuk yang setahun setengah punya jab.

(tapi bila counting days, rasa lambatnya nak cukup 2 tahun.. Tak sabar nak genggam segulung ijazah breastfeeding tu :) hahahahah)

:)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Dugaan ibu yang bekerja dan menyusukan anak

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, 7 Julai yang lalu, genaplah setahun dan 6 bulan Ariff Ziqry breastfeed semenjak dia lahir! (syukur, alhamdulillah)

(breastfeed lagi sedap bunyi banding susu badan... huhuhu... segan pula)

Anyway, bagi ibu yang bekerja di rumah (WAHM) atau suri rumah, amatlah mudah untuk menjayakan penyusuan susu ibu sebab bagi saya tak nampak halangan pun..

Tapi, bagi ibu yang bekerjaya (bekerja di luar rumah) adalah satu pengorbanan dan satu hurdle dan saya rasa bukan calang-calang orang boleh melakukannya.

seseorang itu perlulah mempunyai :

1. ilmu
2. ketahanan mental dan fizikal
3. azam

insya allah, kalau ada 3 tu, boleh menyusu anak tanpa masalah, insya allah.

saya setakat ini memang ada azam, from azam kita cari ilmu sebanyak mungkin, and from there, barulah ada ketahanan mental dan fizikal.

Mental? oh, sebab from time to time, kita akan berhadapan dengan pelbagai masalah.

pam rosak lah.. baby tak nak menyusu lah..

Saya pernah satu ketika Ariff mengalami ulser. so dia refuse to breastfeed. it was a really heartbreaking moment for me...

tapi perah tetap perah..

alhamdulillah, masalah tu pergi after a few days.

So, in other word, jangan jadikan masalah sebagai penghalang bagi anda menjayakan penyusuan susu ibu, kerana ANDA BOLEH! :)

yup. Have faith and believe in yourself!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Program Special Science Day @ PSN

Assalamualaikum.

Special science day day 2.



Alhamdulillah.. So far so good...

It has been two wonderful days with the students...

Kasihan tengok mereka.. Ada yg oku, slow learner, down syndrom, orphans.. Ada juga yg hyperactive ..

So saya ada juga masa-masanya terasa betapa beruntungnya diri ini...

Alhamdulillah..

Baru terasa betapa jarangnya daku mensyukuri nikmat yang Allah berikan..

Semoga dikurniakan Allah Taala kesabaran yang tinggi pada golongan pendidik dan juga ibu bapa pelajar-pelajar ini.. Amin..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Siapa pernah buat begini...?????

Assalamualaikum..

Ulang soalan...

Siapa pernah buat begini...?

ahahahahah....

Well, saya tadi duk surfing perkhidmatan kereta sewa di Kuching for our next program FIM di Kota Samarahan.

And then saya ter-stumbled upon this blog.

and sebenarnya agak flattered la juga bila empunya blog telah menggunakan gambar dari blog saya...
(kena mintak komisyen ni... hihihi)

Cuma dari segi etika, nak ikutkan, kena la minta permission dulu dari kita kalau nak guna gambar kita.. ye tak..? at least letak la link gambar ini diambil dari website sekian sekian..

Anyway, just sharing... :)

 Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Family Innovation Movement (FIM) Zon Utara selamat sudah

Yeah!!!


Nak tahu apa yang mereka buat...? nanti saya free free saya update ya... :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Jom puasa esok sempena Nisfu Syaban!!!

Assalamualaikum....

Tak silap saya la, esok 15 Syaban. rasanya Nisfu Syaban esok... (Khamis, 5 Julai 2012)...

Jom puasa!

Tak silap ada beberapa aktiviti yang kita boleh lakukan pada malam Nisfu Syaban (malam ni la tu kot..)

antaranya...

(taken from http://dakwah.org/blog/?p=398 )

Selesai sembahyang Maghrib hendaklah membaca Yasin dengan niat panjangkan umurnya dalam mentaati Allah. Kemudian berdoalah. Kemudian dibacakan pula Yasin dengan diniatkan diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula Yasin dengan niat minta mati dalam iman, kemudian lalu dibacakan doanya.



Pada malam Nisfu Syaaban sangat baik memperbanyakkan beristighfar (memohon keampunan) dan taubat dari dosa-dosa besar dan kecil serta meminta diampunkan Allah ibubapa kita dan keluarga kita. Maksud doanya:


Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada ada Tuhan melainkan Engkau, Engkau telah menjadikan aku dan aku adalah hambaMU, sentiasa berada dalam genggamanMu dan ketetapanMU, tiada ada kesanggupanku. Aku mengaku padaMU nikmatMu atasku dan aku mengaku kepadaMu dengan dosa-dosaku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tiada apa yang akan mengampun dosa melainkan Engkau jua. Aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan apa yang telah aku lakukan.


Memohon keampunan dua ibubapa, maksudnya: Ya tuhanku ampunilah aku dan kedua ibubapaku dan rahmatilah duanya sepertimana mereka mendidik aku di waktu kecil. (Rabbigh firli waliwa lidaiya warham huma kama rabbayaani soghiro)


Memohon keampunan dan taubat diri: (70/100 kali pagi petang). Maksudnya: Aku mohon keampunan Allah dan aku bertaubat kepadanya. (Astagfirullah hal a’zim wa atu bu ilaih)


Membaca: (beberapa kali – pahala seperti ibadat seribu tahun). Maksudnya: Tiada tuhan melainkan Allah dan tiada kami sembah melainkan dianya, dengan cara ikhlas kepadanya, lagi tetap teguh di atas tauhid, walau pun membenci oleh orang-orang kafir. (La ila haillallah wala na’budu illa iyyahu mukhliseena lahuddin walau karihal kaafirun)


Membaca Al-Quran.


Membaca Tasbih: Seratus kali tiap-tiap satu.


Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi. (Subhanarob biyal a’ala)

Maksudnya: Maha Suci Allah dan dengan segala kepujianNya. Maha Suci Allah yang Maha Agung. (Subhanallah wabihamdih, Subhanallahal ’azim)


Maksudnya: Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar (Agong) tiada suatu daya dan tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Agong. (Subhanallah, walhamdulillah, wala ila ha illallah, Allahhu akbar, walahaula wala qhuwwatailla billahil ‘aliyyil ‘azeem)

Membaca Salawat Atas Nabi: (Allahhummasolli ‘ala Muhammad) 10 atau 100 kali pagi dan petang.


Membaca Zikrullah: (La ila ha illallah) 100 kali selepas sembahyang Subuh dan Asar.


Sembahyang-sembahyang sunat: Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, Sunat Dhuha, Sunat mengiringi Fardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat di tengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu.

Jom! Semoga usaha kita mendekatiNya diberkati dan diredhai Allah SWT. Amin...



Smile!!! Peace!

Assalamualaikum.

Kalau kita nak tgkp gambar Ariff, kita kata; smile!!!

Atau senyum!!!

Mesti dia buat gini...


I think he wants to do "peace", buat that's his version.. Hahaha...

Budak comel..




- Posted using BlogPress from my iPhone

Sarapan yang ringkas..

Budak ni suka mkn cereal...

Tapi ada masa masanya dia bosan makan cereal...

Sudahnya makan ini je..


Iye... Makan cheese!

Dia boleh makan berkeping keping pula tu!

Hihihihi :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tired.

Saya penat.

Baru balik outstation sudah kena pergi lagi...

Semoga boleh rehat secukupnya bulan Ramadhan nanti... :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wordless - FIM Zon Selatan











Family Innovation Movement (FIM) zon Selatan pada harini dan esok (21 jun) di UTM Skudai.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)