Search This Blog

Loading...

Promosi April 2014

Promosi April 2014
Ostematrix

Pantang larang semasa berpantang..

Salam...



Saja nak share a few things..



Berikut adalah beberapa pantang larang yang biasanya orang-orang tua suruh patuhi ketika berpantang...



ada a few yang memang elok untuk kita ikut.. ada yang tak make any sense.. just tepuk dada. tanya selera... :)



1. jangan tersadung ibu jari kaki


2. tidur kepala kena tinggi (biasa letak dua bantal!) tinggi woo..


3. jangan minum air kosong banyak2 (yang ini saya tak setuju, kalau nak breastfeed, kena minum air banyak!)


4. jangan makan sayur/buah. nanti sejuk (tak setuju juga. patutnya sayur yang boleh makan adalah sawi... buah-buahan kalau takut, elakkan la)


5. kena mandi awal pagi (ini standard la..)



dan yang paling saya nak kata JANGAN BUAT KALAU TENGAH PANTANG ADALAH:



1. Beri baby minum air kosong.



susu ibu sebenarnya 60% adalah air. So dah tak perlu nak bagi air kosong...



2. INTRODUCE susu formula.. NO, No, No!



biasanya baby akan minum sikit-sikit. ibu biasanya akan kata : baby lapar tu, susu badan tak cukup kot.. bagi je la susu tepung!



Saya pernah alami. So saya nak stress di sini, kalau ibu kata begitu, just reason pada mereka yang susu ibu memang cepat hadam, so tu yang baby sentiasa haus/lapar.



Apa yg perlu kita buat adalah bila baby nak susu aje, kita susukan... ala, bukannya luak pun..



well, believe it or not, di sini titik tolak berjaya ataupun tidak sesuatu penyusuan itu.



kalau time pantang lagi dah bagi baby formula, jangan nanti nak komplen cakap susu badan kurang la.. nak cari supplement la... dan lain-lain.



So apa-apa pun, formula is not an option!



Sekian.



**gambar hiasan : saya dan ariff (1 tahun ++). Alhamdulillah, saya setakat ini masih fully breastfeed Ariff... :)




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here
Post a Comment

Labels

1 tahun (16) 10 bulan (5) 11 bulan (4) 30 hari (1) 4 bulan (10) 5 bulan (4) 6 bulan (8) 7 bulan (14) 8 bulan (17) 9 bulan (8) achievements (35) acu (6) advertise (2) advertorial (8) ahli (2) alfalfa (7) alfalfa complex (5) alfalfa shaklee (1) alia (238) alia's school (1) anak sukar makan (2) announcement (12) anti aging (2) anti penuaan (3) antioksidan (4) Ariff (34) artritis (1) asid folik (1) ask me (2) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (6) atasi masalah senggugut (1) atasi PMS (1) atasi rambut gugur (2) atuk (14) aunties (3) awards (3) ayah alia (15) b complex (5) baby (1) babysitter (7) bags (1) baju baby (2) baju saya (2) bantu atasi period tidak teratur (2) beguk (1) bisnes ibu alia (4) blog (35) bola (1) book (4) breastfeeding (27) breastfeeding set (10) business (3) car seat (1) car wash (1) cara banyakkan susu ibu (4) cara tambah susu badan (5) celebrations (59) check up (4) cinch (1) collagen powder (12) collagen powder shaklee (7) confinement (4) consultation (1) contest (50) crave (2) current issues (21) danial (8) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) detoks (1) diabetes (2) diet sihat (1) diet tanpa lapar (1) dish wash (1) dose vitamin (1) Dr Sukida (1) dslr (1) ekzema (1) elak rambut gugur (1) elak senggugut (1) ely (1) energizing soy protein (7) energizing soy protein shaklee (7) EPO shaklee (1) esp (34) eva (3) event (24) events (5) exhibitions (3) fab friday (1) faedah collagen powder (6) faedah meal shakes (5) family (2) filem (2) Fim (2) free stuffs (1) gadgets (5) game (30) gaya hidup sihat (1) get clean (1) get clean shaklee (1) giveaway (19) gla complex (9) golongan tidak boleh makan (1) gossip (6) guide (3) habbits (2) healthy lifestyle (1) herb lax (2) hickups (57) hilangkan parut (1) hobbies (1) hope (1) hospital (14) how to (8) ibu alia (33) ibu hamil (6) ibu mengandung (4) icon (1) ideas (13) info (45) interrior design (1) islam way of life (6) jadi ahli shaklee (2) jadi ahli Shaklee Percuma (1) jalan-jalan (58) jawatan kosong (1) jerebu (1) jimat (1) jobs (1) just my thought (212) kanak-kanak (3) keajaiban vitamin (1) kebaikan (1) kecantikan (5) kecutkan cyst (1) kek na (3) kekal bertenaga (1) kembalikan kulit berseri (6) kencing manis (3) keputihan (1) kesihatan (1) kesihatan rambut (1) kesuburan (1) khasiat (13) khasiat Collagen powder shaklee (7) khasiat ESP (10) khasiat Vivix (2) kolagen terbaik (2) kolesterol tinggi (1) konsultansi (1) kulit cantik (10) kurus dengan berkesan (9) kurus dengan cepat (9) kurus selepas bersalin (10) kurus tanpa lapar (9) kuruskan badan (13) lambat tua (1) landscape (2) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) lecithin (2) lepas bersalin (1) list (6) macam mana nak kurus (10) macam-macam (134) majalah (1) makan-makan (74) malaysia (1) masa sesuai (1) masak-masak (5) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (2) masalah rambut (3) masalah wanita (1) meal replacement (4) meal shakes (10) melancarkan period (2) membantu melambatkan menopaus (1) member (1) membership shaklee (1) men's vitamin (1) mengarut (23) menyusukan anak (1) Mighty 3 Gem (2) milk booster (1) money (3) movie (15) mudah (1) multivitamin (2) murah (1) nak dapatkan hati tenang (1) neil (1) new gadget (9) new house (15) new stuffs (26) new year (1) news (1) nuffnang (14) nuffnang gift ideas (1) nurseri (2) nutriferon (1) off day (1) omega guard (6) omega guard shaklee (5) ostematrix (1) parenting (1) penyakit (1) performance drink (1) period pain (1) perkumuhan (1) pertumbuhan bayi dalam perut (1) perut kempis (3) petua (1) petua kuruskan badan (10) petua tambah susu badan (5) photography (18) pil tambah susu badan (4) pinggang ramping (2) poll (1) preggy (1) pregnancy (20) presents (7) product review (6) produk kuruskan badan (8) promo (2) promos (1) promosi (3) promosi esp shaklee (8) promotion (4) prosante (1) protein (1) rahsia kulit cantik (10) rahsia susu badan (2) ramadhan (11) rambut gugur (3) raya (2) realmart (1) recruitment (1) renungan (1) resipi (2) review (9) sakit sendi (1) sale (13) sembang kosong (10) sembelit (4) senarai set (2) set (4) set 3 M (4) set A (2) set B (3) set berpantang (3) set breastfeeding (5) set c (1) set D (6) set G (1) set gemuk (2) set ibu hamil (5) set ibu mengandung (3) set kulit cantik (19) set kurus (10) set lepas bersalin (2) set menyusu (1) set slimming shaklee (1) shaklee (84) shaklee promotion (7) shoes (1) shopping (21) siblings (1) skin problem (1) slimming set (1) songs (4) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (2) supplement (2) survey (2) susu protein shaklee (3) tadika alia (3) taman (6) tambah berat badan (3) tambah darah (1) tambah selera makan (1) tambah susu (6) tambah tenaga (2) testimoni (1) The Beginning .... (1) the IT world (13) the look (2) thyroid (1) tips (18) tips emosi (1) tips kurus (4) tips tambah susu badan (7) toys (4) trial pack shaklee (3) trimester (1) trip (8) tv (13) twilight (2) uda (5) update (1) video (1) vita-C (5) vitalea (6) vitamin (10) vitamin buat darah (1) vitamin c (1) vitamin E (6) Vitamin ibu hamil (4) vitamin ibu mengandung (3) vitamin ibu menyusu (1) vitamin kanak-kanak (5) vitamin penting (1) vitamin shaklee (4) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk hb rendah (1) vitamin untuk kulit (6) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk subur (3) vitamin untuk wanita (3) vitamin wanita (4) vivix (7) vivix shaklee (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wan (19) wean off (1) wedding (3) weekends (26) weight gain (1) wellness set (1) wish (3) wordless (8) work (81) zinc (1)