Pages

Search This Blog

Loading...

Pantang larang semasa berpantang..

Salam...



Saja nak share a few things..



Berikut adalah beberapa pantang larang yang biasanya orang-orang tua suruh patuhi ketika berpantang...



ada a few yang memang elok untuk kita ikut.. ada yang tak make any sense.. just tepuk dada. tanya selera... :)



1. jangan tersadung ibu jari kaki


2. tidur kepala kena tinggi (biasa letak dua bantal!) tinggi woo..


3. jangan minum air kosong banyak2 (yang ini saya tak setuju, kalau nak breastfeed, kena minum air banyak!)


4. jangan makan sayur/buah. nanti sejuk (tak setuju juga. patutnya sayur yang boleh makan adalah sawi... buah-buahan kalau takut, elakkan la)


5. kena mandi awal pagi (ini standard la..)



dan yang paling saya nak kata JANGAN BUAT KALAU TENGAH PANTANG ADALAH:



1. Beri baby minum air kosong.



susu ibu sebenarnya 60% adalah air. So dah tak perlu nak bagi air kosong...



2. INTRODUCE susu formula.. NO, No, No!



biasanya baby akan minum sikit-sikit. ibu biasanya akan kata : baby lapar tu, susu badan tak cukup kot.. bagi je la susu tepung!



Saya pernah alami. So saya nak stress di sini, kalau ibu kata begitu, just reason pada mereka yang susu ibu memang cepat hadam, so tu yang baby sentiasa haus/lapar.



Apa yg perlu kita buat adalah bila baby nak susu aje, kita susukan... ala, bukannya luak pun..



well, believe it or not, di sini titik tolak berjaya ataupun tidak sesuatu penyusuan itu.



kalau time pantang lagi dah bagi baby formula, jangan nanti nak komplen cakap susu badan kurang la.. nak cari supplement la... dan lain-lain.



So apa-apa pun, formula is not an option!



Sekian.



**gambar hiasan : saya dan ariff (1 tahun ++). Alhamdulillah, saya setakat ini masih fully breastfeed Ariff... :)




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here
Post a Comment

Labels

alia (238) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) family (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)