Pages

Search This Blog

Perbezaan anak yang menyusu badan dengan anak yang menyusu susu formula

Salam....

Rasa-rasa ada perbezaan kah antara anak / bayi yang menyusu badan dengan menyusu susu formula?

Sebenarnya ada a few la..

hasil penyelidikan adalah antara Alia (menyusu badan hanya 2 bulan) dengan Ariff (menyusu badan hingga kini (unur sekarang ~ satu tahun). So sesetengahnya mungkin tidak valid, tapi saja nak share. Boleh?

1. baby lagi senang tidur kalau menyusu badan.

Well, ni kiranya bonding la. Saya dapati baby yang menyusu badan memang lagi mudah to put them to sleep compared with babies yang minum formula..

2. kalau pergi check up dan diCUCUK oleh nurse, baby menyusu badan kurang menangis

Alhamdulillah, setakat ini kalau bawa Ariff pergi cucuk, dia memang kurang menangis. uek.. uek.. dah. Kalau Alia dulu, meraung sampai dalam kereta! I think breastfeed babies tend to be more tough (kot!)

3. Baby menyusu badan lagi pintar dari baby menyusu formula

Yang ini pun tak tahu la benar ke tidak, tapi yang saya lihat, Ariff ternyata lebih 'smart', alert dan nampak bijak banding Alia.

4. Baby menyusu badan kurang menangis

Yang ini pun varies, tapi memang saya perasan Ariff kurang menangis, tak la meraung2 macam Alia kalau terjatuh/disakiti.

Ok la, tu je kot.. apa pendapat kalian...?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)