Pages

Search This Blog

Kenapa kempen penyusuan susu ibu kurang berkesan

Salam...

Sebenarnya dah lama nak buat entry ini...

Tapi tak pernah ada ruang dan peluang..

So saya saja nak share PENDAPAT SAYA dalam hal ini. Saya sedia maklum, lain orang, lain experience, so apa yang saya akan keutarakan di sini adalah TOTALLY based on my experience (dan mungkin ada berbaur sedikit 'bias'..)

Anyway, ceritanya begini.

Setiap hari, setiap masa ada saja bayi yang dilahirkan ke bumi Allah ini..

Saya seorang penjawat awam, so sewaktu check up time pregnancy adalah di klinik kesihatan kerajaan.

Memang tidak dinafikan, ada beberapa kelas parenting dan penyusuan di sediakan, namun saya tak dapat nak hadir atas sebab terlalu sibuk.

Sampailah masa dimana saya melahirkan anak...

Part ni saya puji.

Saya ketika di wad bersalin, telah didatangi oleh nurse dan mereka sedang mencari ibu ibu untuk diberikan short talk mengenai breastfeeding.

Walaupun saya bersalin anak ke dua, namun untuk anak pertama saya hanya mampu breastfeed sampai dua bulan saja. So saya pun join talk tersebut (bersama ibu ibu yang baru bersalin anak pertama)..

Talk tersebut singkat saja. Dalam 10 minit saja. Talk Tersebut menerangkan kepentingan susu ibu dan mengapa pentingnya diberikan susu ibu sehingga 6 bulan dan disambung sampai dua tahun.

Talk tersebut tak detail..

Saya rasa kempen penyusuan susu ibu hanya akan berjaya kalau ibu ibu ini diberi makluman dan informasi berkaitan bf selengkap-lengkapnya ketika masih mengandung lagi.

This is supaya para ibu bersedia mentally and physically.

Semasa mengandung lagi para ibu harus diberitahu:

- jenis jenis pam yang boleh digunakan untuk express the milk (apa pros and cons menggunakan pam letrik, manual, single dan double pumping)
-cara memerah susu menggunakan tangan (marmet)
-cara penyimpanan susu KETIKA DI PEJABAT.
-cara penyimpanan susu di rumah
-cara penyimpanan / bekalan stok susu ke rumah babysitter/nurseri
-berapa kuantiti (anggaran) stok susu yang perlu ada (diperah di pejabat) untuk diberikan pada pengasuh/nurseri
-apa yang perlu dilakukan sekiranya bertugas di luar (outstation)
-bagaimana hendak menghadapi masalah seperti nipple crack dan sebagainya.

So di atas adalah beberapa soalan yang kerap bermain di fikiran ibu ibu menyusu dan informasi perlu disalurkan pada mereka supaya keinginan mereka untuk menjayakan kempen penyusuan susu ibu tidak berkubur atau terhenti di tengah jalan.

Alhamdulillah, sekarang ini, sekiranya para ibu mengalami masalah atau kemusykilan, boleh segera mencari jawapan di internet ataupun menghubungi kaunselor laktasi yang bertauliah.

Akhir kata, breastfeeding tidaklah sukar sebenarnya. Namun, apa yang anda perlukan adalah ilmu di dada..

No pain, no gain.

Tak ada kejayaan yang bergolek dengan sendiri..

Jom, sama sama kita jayakan kempen penyusuan susu ibu! :)


- Posted using BlogPress from my iPhone
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)