Pages

Search This Blog

Mana lagi bagus...? Samsung atau Apple?

Assalamualaikum.....

Memandangkan saya seorang peminat gadget, maka saya biasa ditanyakan soalan di atas...

Samsung ke Apple lagi bagus..?

Mana lagi bagus, Samsung Galaxy Tab ke Ipad?

yes, people are comparing those two. kalau nak ikutkan banyak je smartphones dan tablet lain, such as HTC, Sony E dll.

Sebenarnya gadjet2 begini, tepuk dada tanya selera.

Ada sesetengah orang suka makan KFC, ada orang suka McD, ada suka Pizza Hut dan ada suka Kenny Rogers.

Dan, gadjet2 ini juga ada pro dan kontra dia..

So kalau nak beli, one thing for sure:

1. KNOW WHAT YOU WANT

selidik dahulu apa kehendak. Then baru cari gadjet

2. CHECK YOUR POCKET

oh.. of course, no money, no talk!

Walaupun Apple punya produk (iPhone, iPad, dan lain-lain) agak pricey (mahal) berbanding Samsung, namun satu perkara yang bagusnya tentang Apple ialah harga dia maintain.

Contoh, iPad. Meskipun sekarang ini sudah keluar iPad 3 (atau lebih dikenali sebagai The New iPad), namun, harga iPad 2 masih maintain dalam region Rm1k (retail price RM1,400+-). So it is a good sign to you, buyers! :)

3. KNOW THE FUNCTIONS AND LIMITATIONS

satu yang saya perasan, sesetengah pengguna smartphones/tablet, TIDAK TAHU apa keupayaan phone atau tablet mereka. Macam iPad, dengan apps seperti aNote, macam-macam yang anda boleh buat, termasuklah, mengedit gambar, menulis nota, mencatat minit mesyuarat dan lain-lain.

Secara amnya, tak kenal maka tak cinta.

Saya masih belum jatuh cinta lagi pada Samsung.

Yes, i am an Apple lover! :)

Dan, betul, seperti yang pernah rakan saya maklum pada saya, Once you've tried Apple, you'll never look at anything else!

Dan, betul!

Start dengan iPhone, saya boleh terima call, sms dan melayari internet.

Namun, saya dapati membalas email yang panjang lebar agak payah sebab jari ku besar, dan phone tu kecil.

So beli iPad. Ha! besar.. so dapat email dan melayari internet dengan jayanya!

Dan dapat tulis nota nota penting ketika dalam meeting dengan jayanya :)

Lepas ni nak beli Mac Book Air pula! :)

Kenapa saya suka Apple?

Sebab :

-User friendly
-Mudah pakai
-Apps semua dipantau oleh Apple (compare to Samsung dan android lain, banyak apps yang crash dan ada bugs)
dan sebab yang lain...

sebab dia BEST!

hihihihihihi :)

***Pendapat di atas hanyalah pandangan dan pendapat saya semata-mata... :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)