Pages

Search This Blog

Mana lagi bagus...? Samsung atau Apple?

Assalamualaikum.....

Memandangkan saya seorang peminat gadget, maka saya biasa ditanyakan soalan di atas...

Samsung ke Apple lagi bagus..?

Mana lagi bagus, Samsung Galaxy Tab ke Ipad?

yes, people are comparing those two. kalau nak ikutkan banyak je smartphones dan tablet lain, such as HTC, Sony E dll.

Sebenarnya gadjet2 begini, tepuk dada tanya selera.

Ada sesetengah orang suka makan KFC, ada orang suka McD, ada suka Pizza Hut dan ada suka Kenny Rogers.

Dan, gadjet2 ini juga ada pro dan kontra dia..

So kalau nak beli, one thing for sure:

1. KNOW WHAT YOU WANT

selidik dahulu apa kehendak. Then baru cari gadjet

2. CHECK YOUR POCKET

oh.. of course, no money, no talk!

Walaupun Apple punya produk (iPhone, iPad, dan lain-lain) agak pricey (mahal) berbanding Samsung, namun satu perkara yang bagusnya tentang Apple ialah harga dia maintain.

Contoh, iPad. Meskipun sekarang ini sudah keluar iPad 3 (atau lebih dikenali sebagai The New iPad), namun, harga iPad 2 masih maintain dalam region Rm1k (retail price RM1,400+-). So it is a good sign to you, buyers! :)

3. KNOW THE FUNCTIONS AND LIMITATIONS

satu yang saya perasan, sesetengah pengguna smartphones/tablet, TIDAK TAHU apa keupayaan phone atau tablet mereka. Macam iPad, dengan apps seperti aNote, macam-macam yang anda boleh buat, termasuklah, mengedit gambar, menulis nota, mencatat minit mesyuarat dan lain-lain.

Secara amnya, tak kenal maka tak cinta.

Saya masih belum jatuh cinta lagi pada Samsung.

Yes, i am an Apple lover! :)

Dan, betul, seperti yang pernah rakan saya maklum pada saya, Once you've tried Apple, you'll never look at anything else!

Dan, betul!

Start dengan iPhone, saya boleh terima call, sms dan melayari internet.

Namun, saya dapati membalas email yang panjang lebar agak payah sebab jari ku besar, dan phone tu kecil.

So beli iPad. Ha! besar.. so dapat email dan melayari internet dengan jayanya!

Dan dapat tulis nota nota penting ketika dalam meeting dengan jayanya :)

Lepas ni nak beli Mac Book Air pula! :)

Kenapa saya suka Apple?

Sebab :

-User friendly
-Mudah pakai
-Apps semua dipantau oleh Apple (compare to Samsung dan android lain, banyak apps yang crash dan ada bugs)
dan sebab yang lain...

sebab dia BEST!

hihihihihihi :)

***Pendapat di atas hanyalah pandangan dan pendapat saya semata-mata... :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

4 comments:

LeeN said...

salam zu.. lama betull tak komen sini.

pada leen la kan, ipad ke tab ke sume same je. beza harga sbb brand tu je. tapi ofkos ipad tu berbeza dgn tab yg pakai android. sbb apple is apple. manakala android ni luas. mcm2 brand ada. mahal sket ngn murah sket je. kalo psl apps crash tu tgk la kita download apa. kalo main download je tak tgk review memang cari nahas la kan.. haha

as for me, kalau pakai iphone pakailah ipad. takkan titibe nak pakai android pulak kan. tak match. nnt tak boleh nak sync pulak. kalo kita guna fon android, ha pakai je memana tablet android..

sekiann.. eh panjang pulak bebel. tak tau la betul ke salah. hahahaha

Ayah Su said...

betul arr kata si LeeN nie.. most of android's tab are available with another devices.. asalkan with same android's OS.. tak kesah la jenama apa pun...but apple...ce try connect ngan devices lain... mau xnak dia masuk.. btw, aple still menarik dari segi function dan security la... cuma kelemahan tak boleh synchronize dan terlalu memilih application menyebabkan I VOTE FOR ANDROIDS (samsung Galaxy Tab 2)...nak buat apa beli mahal2 kalau dah memang kaki suka tukar gadget...heheh... So Apple lebih sesuai utk org yg tak suka tukar2 gadget... tetapi kalu org yang suka ikut perkembangan IT..better guna android sebab model android di pasaran lebih murah...so x rugi kalau nak tukar adget lain pas tue... kalau Apple? menangis korang nak tukar...huhuhu... this is my opinion only... Everybody have voice to keep out that from mouth...huhu

cik kodok said...

salam...

just blogwalking... hehehe... tersinggah blog akak utk mendapatkan details samsung tab 10 ngan ipad 3.. so akak dah pakai ipad,kan... ok tak...? internet, calls, edit and all software dia laju tak...

Zuhaini said...

Ipad ok... Tp dia bukan mcm tab, x bleh buat call.

Internet ok. Tp sbb sy da ada iphone so senang je nk sync :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)