Pages

Search This Blog

Mewujudkan budaya Safety First!!!

Assalamualaikum.

Aduhai. Hari-hari terbaca berita budak meninggal.

Start dengan kes Dirang yg menyayat hati, and then semalam pula ada kes bayi setahun setengah lemas sebab ibunya duk membasuh baju.. Kes budak 2 tahun lemas di titiwangsa..

Hmm...

Notice a pattern?

Safety sangatla tak diendahkan!

Sebenarnya apa saja yang kita nak buat, safety should always comes first!!!

Apa sekali pun!

That's why kalau nak buat kerja rumah sekalipun, make sure our kids are in good hands / in good condition.

Don't gamble.

Dan jangan la nak harapkan budak 4 atau 5 tahun untuk tolong tengok2kan bayi.. Depa mana la reti..

So biasanya kalau susah sangat, saya biasanya letak si Ariff di dapur. At least he is in our sight!

Macam tu juga pada anak anak di pasaraya. Parents kadang2 komplen budak-budak suka lari lari. Then, ambil inisiatif, beli tali pengikat ke macam ini...



Atau pegang tangan mereka ke...

Anyway, whatever it is, SAFETY should always be FIRST!!!!!

Wassalam...

A gentle reminder for me and for you, parents out there....

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comment:

salzahari said...

yep...kena ingatkan diri sdiri. Smeua benda boleh bahaya,skrg benda mcm2 bleh jadi!

1) Pintu bilik air kena sentiasa tutup/ air baldi/besen rendam kain dikosongkan.
2) Grill rumah kena tutup..
3) Budak2 jangan biar main di living hall/ curtain cerah tanpa org tua
(ni kdg2 grill pun org dah pandai bkk senyap2-tgk2 kuar bdk dah tade).
4) Tangga kena letak safety gate.
5) Mop lantai time mereka tido.
6) Bhn2 beracun letak kat tmpt tinggi dan berkunci


Kdg2 kita percaya/ harap anak kita tapi malang itu tidak berbau.. Better safe than sorry!

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)