Pages

Search This Blog

Pengajaran dan iktibar dari kes ibu dera anak

Assalamualaikum.

Selamat hari Jumaat yang penuh berkah.

Di sini saya ingin menyuarakan sesuatu. More of sharing, actually.

Kita telah kecoh dengan video ibu mendera anaknya yang berusia lebih kurang 8 bulan.



Kes ini berlaku tahun lalu dan ibu tersebut sudahpun dibicarakan dan kini menjalani hukuman.

Apa yang saya nak share di sini ialah i think saya dan kedua ibu bapa di luar sana perlu mengambil iktibar dan pengajaran dari apa yang telah berlaku.

1. Stress.

Saya difahamkan mungkin dengan taraf hidup yang agak tinggi, ia mendatangkan masalah iaitu stress kepada golongan dewasa.

Tak silap rate orang yang mengalami sindrom kemurungan/stress semakin meningkat dari hari ke hari.

Oleh itu, lets not increase the figure by being one of them.

How to overcome stress?

Mudah saja.

Kena banyak bersabar dan pada masa yang sama, find ways to tackle the problem.

Contoh:

(ini saya selalu alami)

Kita pulang dari pejabat. Baru nak berehat, anak nak susu (alia la tu!). Pada masa yang sama Ariff pun nak menyusu. Sedangkan kita nak mengemas rumah lagi., masak lagi...

So how?

Senang je, kita tackle ikut priority.

Kalau takut alia mengamuk, kita buat susu dia dulu. In the meantime, kita bagi mainan pada ariff so that dia leka dan lupa dia pun nak susu at the same time.. Hihi

Masak? Tak menjadi masalah. Sekarang ni saya sama ada beli atau makan di luar. Masak jarang sebab, tak dak siapa nak jaga budak2. (ayah dia sibuk belajar)..

Anyway, please have faith and believe in yourself. Dont forget that semua masalah boleh diselesaikan.

Janganlah sebab kita ada masalah, kita lepaskan pada anak.

Sometimes kita as parents geram sebab anak merengek dan mengada ngada.

So kita pukul dia sesuka hati.

Janganlah macam tu, budak budak pun ada perasaan.. Nanti dia trauma, end up dia akan bertindak pukul adik dia atau jadi gangster pula. Kan dah jadi masalah pula!

So sebelum rotan anak tu, seeloknya kita niat :

Sahaja aku memukul anakku ini bertujuan untuk mengajar/mendidik dia.

Insya allah, pukulan tersebut akan berbeza dari pukulan yang kita buat ketika kita mengikut perasaan.

Lastly, ayuhlah kita sama sama berusaha menjadi seorang ibu atau bapa yang hebat dalam mendidik dan mengasuh anak anak agar menjadi Khalifah yang beriman dan bertaqwa.. InsyaAllah!

Amin!


- Posted using BlogPress from my iPhone
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)