Pages

Search This Blog

Dugaan ibu yang bekerja dan menyusukan anak

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, 7 Julai yang lalu, genaplah setahun dan 6 bulan Ariff Ziqry breastfeed semenjak dia lahir! (syukur, alhamdulillah)

(breastfeed lagi sedap bunyi banding susu badan... huhuhu... segan pula)

Anyway, bagi ibu yang bekerja di rumah (WAHM) atau suri rumah, amatlah mudah untuk menjayakan penyusuan susu ibu sebab bagi saya tak nampak halangan pun..

Tapi, bagi ibu yang bekerjaya (bekerja di luar rumah) adalah satu pengorbanan dan satu hurdle dan saya rasa bukan calang-calang orang boleh melakukannya.

seseorang itu perlulah mempunyai :

1. ilmu
2. ketahanan mental dan fizikal
3. azam

insya allah, kalau ada 3 tu, boleh menyusu anak tanpa masalah, insya allah.

saya setakat ini memang ada azam, from azam kita cari ilmu sebanyak mungkin, and from there, barulah ada ketahanan mental dan fizikal.

Mental? oh, sebab from time to time, kita akan berhadapan dengan pelbagai masalah.

pam rosak lah.. baby tak nak menyusu lah..

Saya pernah satu ketika Ariff mengalami ulser. so dia refuse to breastfeed. it was a really heartbreaking moment for me...

tapi perah tetap perah..

alhamdulillah, masalah tu pergi after a few days.

So, in other word, jangan jadikan masalah sebagai penghalang bagi anda menjayakan penyusuan susu ibu, kerana ANDA BOLEH! :)

yup. Have faith and believe in yourself!


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)