Pages

Search This Blog

Rumah terbakar panggil bomba. Apa nombornya?

Assalamualaikum...

Biasa dengar lagu, Rumah Terbakar Panggil Bomba....?


well, now saya nak tanya, apa nombor BOMBA?

hehehe...

Senang aje, now kerajaan dah selaraskan SEMUA perkhidmatan (BOMBA, AMBULANS dan HOSPITAL) pakai satu nombor sahaja... iaitu...

999

tapi kan, itu kalau kita call pakai phone rumah..

kalau pakai handphone, nak dail apa...?

mesti u all tak tahu, kan?

Meh saya habaq mai..

kalau pakai handphone, walaupun tiada signal sekalipun (tapi kena ada bateri la..)

nombor yang perlu di dail adalah...

112

ingat ya!

So last week opis saya ada buat talk sikit.. follow up by penjualan alat pemadam api (fire extinguisher) beserta smoke detector.

Saya ingat nak rembat dua-dua.

mahal la pula. hampir rm300.

So in the end, beli smoke detector sahaja.

ini kerana kami kan duduk rumah dua tingkat, takut kalau rumah tingkat bawah terbakar, kami duk syok tido lagi di atas...

So saya beli la satu.

satu pun harganya RM139. aduhai...

Anyway, better safe than sorry.

and then company ni juga jual fire extinguisher yang 1 kg, and ada anti exposure system.

apa gunanya anti exposure system?

gunanya ialah, bila letak 1kg fire extinguisher ni dalam kereta, heat dalam kereta akan boleh menyebabkan ia meletup.

so tekanan tu boleh direlease out sebab ada injap yang membenarkan sedikit gas keluar dan tekanan di dalam dan di luar tong sama kembali.

tong ni dan smoke detector RM299. mahal kan..?

Ok la, sekian sahaja info yang tidak seberapa buat masa ini...

:)

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)