Pages

Search This Blog

Pokok bunga yang wangi....

Salam.

Di kafe kami ada pokok bunga ni.



Sangat wangi.

Wangi especially lepas trim, then bunga pun akan bercambah cambah..






Sampai jatuh atas tanah..



Dan bila angin bertiup.. Wangi giler!!!

Oh, tapi saya tatau apa nama pokok ni.


Used to know tp da lupa..

Salam hari merdeka semua!!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Kaedah cepat mengajar anak membaca

Assalamualaikum.

Alia dah lima tahun.


kejap je dah nak 6 tahun dan tahun seterusnya masuk darjah satu.

Oleh itu, dia kena belajar membaca cepat!

tak boleh lah harap dah darjah satu baru nak belajar membaca..

Alhamdulillah, di tadika ni mereka mengajar dia membaca.

(ibu sibuk di rumah.. tak sempat nak mengajar si comel alia tu..)

So kaedah pengajaran di tadika adalah "Phonetic".

bukan yang macam kita belajar dulu,

cth: B-U BU, K-U KU BUKU

kalau phonetic pula:

dia sebut BUNYI huruf.

"beh" "uuu" "BU", "keh" "uu" "KU" "BUKU'

so gitu lah..

sebenarnya bagus juga cara gini. dia tak HAFAL, dia kenal bunyi huruf dan from there dia belajar mengeja.

so kalau nak suruh dia mengeja, akan lebih mudah la,

KATAK

So dia akan ingat, KA, so needs Keh dan aaa (dia tahu, Keh tu K dan aaa tu A)

bagus kan?

cuma kita kalau nak mengajar, memang tergeliat lidah juga la.. hihihihi :)

Hidangan Barakah di TV Alhijrah

Assalamualaikum...

siapa pernah tengok chef arab ni masak, angkat tangan!!!

Hahahah... saya pun!

sebabnya bapak saya suka buka cerita-cerita islamic time-time petang..

and then terbuka la cerita ini..

memang seronok tengok dia masak..

dengan slang arab dia..

campur bahasa melayu dengan inggeris..

and then, u all tabu tak, kenapa nama cerita ni HIDANGAN BARAKAH?

tang mana yang berkat tu..?

rupanya dia pernah cerita yang semua (atau most of) hidangan yang dia masak, merupakan hidangan para sahabat Nabi Muhammad SAW.

gitulah ceritanya.

so we get see what sahabat-sahabat nabi suka makan :)

anyway, nama chef ni apa ya...? saya selalu lupa.

ok la, selamat menonton! :)

Kebaikan susu ibu




Hihihi...

Semoga saya berjaya menyusu ariff sampai genap 2 tahun. Amin..


Posted using BlogPress from my iPhone

Resipi berbuka yang mudah dan ringkas - mana nak dapat inspirasi?

Assalamualaikum,

satu soalan, mana nak dapat resipi berbuka puasa yang mudah dan ringkas?

senang saja.

satu : website Myresipi

dua : menonton televisyen.

saya suka promote nombor 2 tu sebab bila kita tengok TV, kita tahu macam mana rupa kuih/lauk yang kita nak masak..

stages atau proses-proses yang terlibat.

kalau nak best, tengok 30 minutes Jamie Olliver, atau Naked Chef, atau Nigella Bites.

sekarang ni ada cerita yang best..

iaitu..

Hello Bro..  Tolong Masak!
diambil dari sini 

Ini adalah siri masakan, dan tukang masak, non other than Nik Michael dan Zamir, both from Masterchef Malaysia season 1.

best juga. tengok masakan yang dimasak simple dan ringkas je.

u all boleh cuba tengok, setiap hari pukul 6.00 petang di TV Astro Ria. :)

Selamat menonton!


Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)