Pages

Search This Blog

Senja..

Salam....



Dah senja...




Nak balik rumah!



Esok cuti!!! (esok adalah hari Wilayah Persekutuan!)



:)



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Journey 2 : The Misterious Island

Salam..,

Best juga cerita ni..

ENTERTAINING!

Ok la, rasa macam tengok cerita Disney :)

Compared to last week when we had to watch Keramat sebab tiket Journey dah sold out..

Keramat sangat tak best! (bagi saya la).

Cerita mcm x da kesinmbungan.. And then hambar je.. Huhuhu

So, journey2 sangat2 la best!!! :)




Just keep swimming!






Salam...



Hey Mr Grump Gills

You know what you gotta do when life gets you down?

Just keep swimming

Just keep swimming

Just keep swimming swimming swimming

What do we do we swim, swim, swim

OH HO HO How I love to swim

When you WAAAAAANNTTT to swim you want to swim



Just Keep Swimming Song




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Aktiviti berfaedah semasa di dalam kereta sewaktu dalam perjalanan pulang ke kampung...

... adalah:

Memakaikan tudung pada anak lelaki!!!



Hihihi

Yaya kata : comel la Ariff ni...



Hahaha :D

Photographer bidang terjun : wedding Leman










Salam.....

Sebenarnya saya memang selalu usung Nikon D5100 saya ni ke mana saja..


And then ada wedding Leman (who is my brother in law..) last weekend.


Saya pun saja snap-snap gitu..


tiba-tiba terjadi official photographer la pula..


Kasihan (saya).. Sebab bukannya terer mana pun..


Jadilah saya, photographer bidang terjun..


Enjoy!


(p.s : kalau tak cantik, ampun dan maaf... saya budak baru belajar :)


Selamat pengantin baru!!!! :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bila dugaan datang melanda...

.... barulah tersedar dari tidur..



barulah tersedar yang selama ini saya sudah makin lama makin jauh..



dari yang Esa..




So, saya hargai dugaan yang mendatang ini..



membuatkanku bertambah beriman dan cuba memperbaiki diri yang kecil dan lemah ini..




Wassalam.






Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Thursday

Salam.

Ingat nak buat entry tajuk dia FRIDAY FABULOUS!

(ala ala wordless wednesday la)

Tapi baru perasan arini thursday rupanya..

Anyway...

Di tadika alia cekgu suruh beli baju untuk fardhu ain..

Pergi kedai canggih, saiz smallest was 12.

Ini rupanya.



So nk kena mintak Atuk tolong jahitkan baju alia lah...

:)

Now gotta hunt for one and a half metre white cloth.

:D

Wordless - Berhenti!!!!




Berhenti seketika.

Muhasabah diri.

Kenali potensi diri.

Berusaha to deliver the best! :)

Bila Alia bersekolah...

Salam...

Lately alia missed her dinner.

Luckily she still drinks her milk in the bottle, so dalam dua kali round juga la minum susu at nights.

Usually at 8 pm dia dah dozed off.

Ngantuk agaknya. Mesti petang dia tak tidur..

Pagi pagi susah juga kejutkan dia.

But once she's in the bathroom, she's wide awake...

Pagi tadi...



Kami hantar alia ke tadika as soon as the kindie opens. Punya la nak beat the traffic jam! Huhuhu

Sampai sana dia akan put her bag and duduk bersandar at one corner..

Kasihan dia..

Ngantuk lagi tu... :(

Well, what to do... Nnt nak darjah satu pun, gitu juga. Ye tak..?

:)

Take care alia!

*sent from iPhone

Bolehkah di excuse dari mendapatkan vaccine?

Salam....



Oh, semalam saya terbaca status Facebook rakan saya, Hanz mengenai anaknya yang berusia 6 bulan dan setakat ini beliau tidak berhasrat mendapatkan vaccine (imunisasi) untuk anaknya itu.



Saya tertarik sebenarnya.



Masalahnya : Bolehkah?



Dan satu perkara lagi (yang amat penting) ialah : tak efek baby kah? in terms of immunity? Sebab walaupun kita bagi breastfeed, and jaga environment baby, tapi it's the immunity yang kita concern..



So saya sedang menanti Hanz punya explanation (sebab saya tak rajin google..) hahahah



Ada ibu-ibu kata kalau nak sekolah nanti, sekolah akan minta rekod perubatan.. So kalau gitu, payah juga la kalau tak berikan immunisasi pada anak kita...



hmm...



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Hot n roll

Salam...

Wah... Dah ada Hot n Roll di Saujana ni!!!






Saya paling suka crispy crunchy -chocolate peanut!






Ni muka budak yang happy :)




Perbezaan anak yang menyusu badan dengan anak yang menyusu susu formula

Salam....

Rasa-rasa ada perbezaan kah antara anak / bayi yang menyusu badan dengan menyusu susu formula?

Sebenarnya ada a few la..

hasil penyelidikan adalah antara Alia (menyusu badan hanya 2 bulan) dengan Ariff (menyusu badan hingga kini (unur sekarang ~ satu tahun). So sesetengahnya mungkin tidak valid, tapi saja nak share. Boleh?

1. baby lagi senang tidur kalau menyusu badan.

Well, ni kiranya bonding la. Saya dapati baby yang menyusu badan memang lagi mudah to put them to sleep compared with babies yang minum formula..

2. kalau pergi check up dan diCUCUK oleh nurse, baby menyusu badan kurang menangis

Alhamdulillah, setakat ini kalau bawa Ariff pergi cucuk, dia memang kurang menangis. uek.. uek.. dah. Kalau Alia dulu, meraung sampai dalam kereta! I think breastfeed babies tend to be more tough (kot!)

3. Baby menyusu badan lagi pintar dari baby menyusu formula

Yang ini pun tak tahu la benar ke tidak, tapi yang saya lihat, Ariff ternyata lebih 'smart', alert dan nampak bijak banding Alia.

4. Baby menyusu badan kurang menangis

Yang ini pun varies, tapi memang saya perasan Ariff kurang menangis, tak la meraung2 macam Alia kalau terjatuh/disakiti.

Ok la, tu je kot.. apa pendapat kalian...?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Umur setahun dah tak payah buat bubur!!!

Salam..

Semalam check up ariff.

Nurse kata : oh.. Dah setahun. Dah x payah buat bubur la. Boleh bagi makan apa yang kita makan...

Oh.. Seronoknya!!!

Saya sampai dah x da idea nak masak bubur nasi campur apa..

Lately kerana dah ketandusan idea plus di rumah banyak cheese, saya masak ini je!

Bubur nasi + cheese (+ parsley)



:) hihihi

Lepas ni dah x payah masak bubur lah!! Bestnya!!!! ;D

Wordless : What's in the bag?


Salam...



What's in the bag...?




Tada!!



A baby boy! :)

**ini kerja ibu dan makcik Ariff.. ahahaha...


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Happy 1 year old, Ariff Zyqry

Salam....

From the first day you were born..





... and now you are 1 year old!



Alhamdulillah...


Happy 1 year old, Ariff Zyqry..


(entry tertunggak. patutnya on the 7th Jan yang lalu)


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Pantang larang semasa berpantang..

Salam...



Saja nak share a few things..



Berikut adalah beberapa pantang larang yang biasanya orang-orang tua suruh patuhi ketika berpantang...



ada a few yang memang elok untuk kita ikut.. ada yang tak make any sense.. just tepuk dada. tanya selera... :)



1. jangan tersadung ibu jari kaki


2. tidur kepala kena tinggi (biasa letak dua bantal!) tinggi woo..


3. jangan minum air kosong banyak2 (yang ini saya tak setuju, kalau nak breastfeed, kena minum air banyak!)


4. jangan makan sayur/buah. nanti sejuk (tak setuju juga. patutnya sayur yang boleh makan adalah sawi... buah-buahan kalau takut, elakkan la)


5. kena mandi awal pagi (ini standard la..)



dan yang paling saya nak kata JANGAN BUAT KALAU TENGAH PANTANG ADALAH:



1. Beri baby minum air kosong.



susu ibu sebenarnya 60% adalah air. So dah tak perlu nak bagi air kosong...



2. INTRODUCE susu formula.. NO, No, No!



biasanya baby akan minum sikit-sikit. ibu biasanya akan kata : baby lapar tu, susu badan tak cukup kot.. bagi je la susu tepung!



Saya pernah alami. So saya nak stress di sini, kalau ibu kata begitu, just reason pada mereka yang susu ibu memang cepat hadam, so tu yang baby sentiasa haus/lapar.



Apa yg perlu kita buat adalah bila baby nak susu aje, kita susukan... ala, bukannya luak pun..



well, believe it or not, di sini titik tolak berjaya ataupun tidak sesuatu penyusuan itu.



kalau time pantang lagi dah bagi baby formula, jangan nanti nak komplen cakap susu badan kurang la.. nak cari supplement la... dan lain-lain.



So apa-apa pun, formula is not an option!



Sekian.



**gambar hiasan : saya dan ariff (1 tahun ++). Alhamdulillah, saya setakat ini masih fully breastfeed Ariff... :)




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Hari Jumaat adalah hari berbaju kurung...

Salam.....
Hari Jumaat kena pakai baju kurung...
Nasib baik ada beli time raya beberapa bulan yang lalu..
Kalau tak, mana nak cari baju kurung agaknya... :p
Agaknya setiap jumaat ke Tadika Alia ni suruh pakai baju kurung...? kena beli banyak la jawabnya..
mintak-mintak la hari ini aje yg disuruh pakai baju kurung.. hopefully lepas ni just pakai uniform aje :)
*doa ibu yang agak kedekut.... :)
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Siapakah JUARA Masterchef Malaysia Musim Pertama?


Salam...



Semalam dari ber empat - Amitha, Wahidan, Ezani dan Zamir... telah down to two.



Amitha dan Zamir telah tersingkir.. oh tidak!!!



Anyway, Finale akan menyaksikan Ezani berentap dengan Wahidan...



Siapa calon yang anda rasakan akan menang dan bergelar JUARA Masterchef Malaysia 1st season?



Wahidan...?




Ezani...?



Jom vote di bawah ini!!!!


















Siapa JUARA Masterchef Malaysia Musim 1?
Ezani
Wahidan

pollcode.com free polls



Next week (8 hb, Ahad) kita tengok siapa juara ya!!!!)





Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Happy Birthday Pusat Sains Negara!


Salam...



Dalam tak diam dah 25 tahun rupanya Pusat Sains Negara ini... :)




Dah muda remaja...



Semoga terus maju jaya dan terus unggul dalam menyuntik dan menyemai minat masyarakat terhadap bidang sains, teknologi dan inovasi ke arah lifelong learning ;)




Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Alia start tadika this year!!!

Salam..

Insya Allah this year alia start tadika.. She'll be five years old this year.

Setakat ni hanya ada satu tadika yang ada daycare sekali. Tadika lain semua hanya tadika. Kalau nak ambil anak petang (kira daycare la), mereka outsource pd taska berdekatan.

Saya malas nak suruh berangkut, naik van ke hulu ke hilir..

So ambil tadika yang tak berapa ternama, tapi ada daycare sekali.

Walaupun tak ternama (macam little caliph atau smart reader kids), namun yuran tahunan tadika alia mahal. Tak mahu kalah dengan tadika handalan agaknya. Yuran dia rm715 setahun.

Tiap tiap bulan pula rm260 (untuk tadika + daycare + iqra'). Petang2 sebelum saya ambil alia, cekgu dia ajar iqra' dan solat.. Ok la, kan..? :)

So patutnya hari ini tadika alia start "orientasi".. Tapi kami ponteng satu hari. Sebabnya adalah ayah alia periksa. So lagi senang kalau kami lepak2 di keramat ni ha...

Ok la. Esok kita tengok macam mana alia start her tadika ya :)



Sambutan tahun baru 2012 dan hari jadi!

Salam...



Alhamdulillah, kita sudahpun masuk tahun baru! Tahun 2012!



Cantik juga... kalaulah saya tak kahwin lagi, saya akan ambil tarikh 20.12.2012... hihihi.. sure en suami tak lupa nak celebrate! ;)



Anyway, untuk tahun baru ini saya harap ada a few impian/angan-angan yang saya harap to achieve menjadi kenyataan.



Salah satu : Breastfeeding Journey.



Alhamdulilllah, setakat ini masih ok. Mujur tak terlibat program luar. mungkin pada 2012 nanti kena keluar outstation, so time tu kena stand by stok susu banyak-banyak...


So, hopefully perjalanan menyusu Ariff saya dapat cukupkan sampai dua tahun.. now da dekat setahun :)



Angan2 lain tu nanti saya share di lain hari ya :)



And last but not least, bila tahun baru saja, menandakan my younger sister turned one year older! :)



Happy birthday Elly :)







Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)