Pages

Search This Blog

Sukanya Ariff naik kereta mainan!

Assalamualaikum...

Last weekend kami mengunjungi nenek Alia dan Ariff di Kluang. Kiranya Atuk saya la...

Kasihan Atuk sakit, kena strok...

Anyway, di sana Ariff had a wonderful time when i put him in the car!

Ada kereta mainan...

Pakcik saya beli untuk anakandanya...

So saya saya bagi Ariff main..

Sukanya dia....

Padahal bukannya gerak pun!

:)

hehehe... nampaknya kena beli sebuah ni...

tunggu bonus nanti lah... (kalau ada...) :D


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Fab Friday - breastpump

Assalamualaikum...

At last...

Dapat juga daku rembat ini....

photo credit to keepitneet.wordpress.com
Alhamdulillah... So lepas ni boleh la pumping dalam kereta.... :)

Tak perlu la terkial-kial cari plug point di surau... tandas... dan sebagainya..

I LIKE!!!! :)

Syukur ke hadratmu, ya Allah.....


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ariff dah botak!!!

Assalamualaikum...

Kami dah botakkan Ariff.

Sebabnya, kami nak eliminate rambut sejemput di atas kepala dia tu...

and Ayah Ariff kata.. kita botakkan je lah!

Biar rambut lagi tebal tumbuh..

Saya ikutkan aje lah..

Harap-harap jangan rambut tebal kerinting macam afro yang tumbuh dah ler... :)

.. Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Nak buat apa dengan duit tunggakan tiga bulan?

Assalamualaikum....

Alhamdulillah. Gaji dah masuk! Dengan tunggakan 13% kenaikan sebanyak 3 bulan.

**picture dari website apa tah.. saya tak ingat.. cicak tersepit or something....**

Wah.. Makcik kaya!!!! :)

Well, kejap je duit tu rasanya..

**ehem.. tajuk entry macam poyo je kan...? abaikan je la ya. otak tengah blank. tak tau nak letak topik apa...

Ok sambung balik. Of course, my list berjela-jela.

Tengah nak potong yang mana tak penting dan beli yang mana yang penting aje.

Sekarang ni saya rasa benda yang amat crucial dalam hidup saya ialah breast pump.

Ye, saya tahu. Saya dah ada banyak pam!

Saya dah beli Spectra 3.

Saya juga ada Mamivac Dual pump yang kakak saya bagi.

Plus dua pam manual (Pureen dan brand apa tah) saya beli harga RM50 di kala saat 'genting'.

Anyway, sekarang ni, it's not the matter of nak pam baru.

Sekarang ni, saya nak beli pam yang boleh beroperasi di mana-mana saja, pada bila-bila masa saja. Boleh? :)

Sebab Spectra saya tu saya usung setiap kali pergi meeting di MOSTI... saya usung setiap kali ada convention... ada seminar... ada bengkel...

Tapi yang payah ialah ia beroperasi dengan adanya plug point.

kalau tak ada plug, nak On macam mana..?

So, saya dah alami terjah surau orang.. ofis orang.. tandas pun.. masjid pun.. (time adik saya konvo di UKM, tak ada surau. tandas tak ada plug point. so harus ke Masjid...)

So, tanpa berlengah lagi, jom kita cari pam elektrik yang portable!

Saya survey...

Sebenarnya saya dah berkenan dengan i-Spectra. Tapi macam dah discontinue aje...

so, kena la beralih arah pada Medela Swing. Medela Freestyle macam tak mampu aje... hihihi...

Anyway, tengok lah macam mana...

Semoga saya berjumpa dengan pam yang diidam-idamkan... :D



Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Kenangan zaman persekolahan: air coklat

Assalamualaikum.

One good thing when you marry someone your age, you get to say things like :

"Ingat tak time kita sekolah dulu...."

:)

And pernah kami (saya dan ayah Alia) berborak mengenai air kotak.

Ayah alia bersekolah di kawasan pedalaman. (hahaha, kalau dia baca, mati saya kena pancung!) :)

Anyway, di sekolah dulu ada satu skim. RMT namanya. Rancangan Makanan Tambahan. Now ada lagi ke tak, saya tak sure.

So RMT ni bertujuan membantu anak anak dari pendapatan rendah. So they get lunch free! Everyday!

Dan.... Air kotak free!

Biasanya perisa coklat.



Sekolah hubby rata rata semua pelajar adalah budak RMT, so they get free lunch and free milk!

Kami?

Sekolah di KL sama juga. Untuk budak2 RMT, ada di locate satu ruangan khas... So sometimes we get to see (and know) their menu of the day..

Kadang2 mee hoon, sometimes mee goreng, nasi lemak.. Etc.

Air kotak pun sama!

They get it for free!

Tapi kami yang bukan budak RMT, kalau nak air kotak tu, kena beli.

If i'm not mistaken, 40 sen satu kotak.

So time tu saya punya duit belanja was around 50 to 60 sen saja.

Once saya dapat tahu bekalan susu ni nak datang ke sekolah, saya akan save sikit duit, just to buy the milk :)

Hmm... Memori betul!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Anakku diserang ulser!!

:(

Semalam Ariff demam. Satu hari juga la, on off. Kejap panas, kejap sejuk..

Bila malam, tiba tiba dia cranky!

Nangis.... Tak nak menyusu..

Pelik juga sebab biasanya kalau dia demam, bagi je susu dia akan terus lena..

So satu malam la kami anak beranak tak tidur... :(

Pagi ni ke klinik.

Doktor kata ada ulcer!



Patutla x nak tidur!

Tapi kasihan sebab dia x menyusu.... Macam lapar je rupa dia... Bg mkn dia makan sikit je...

Dan kesian pada saya sebab kena perah sokmo... :(

Semoga ariff cepat sembuh!!!

*ulcer dia byk pada gusi hadapan, rahang bawah...



- Posted using BlogPress from my iPhone

Kanak-kanak penyeri majlis

Assalamualaikum....
Sesungguhnya kanak-kanak sentiasa menjadi penyeri majlis..
:)
comel je budak-budak nih....
nanti bila ada wedding nanti kita pakaikan gown dan suits ya...? jadi flower girl & flower boy...
:)
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Cheap sale!!!!

Assalamualaikum.

Semalam balik kerja ternampak ini...



Tu dia!

Cheap sale!



Cheap ke? RM 240 cheap la. Tp 240k...? Hihihi

Anyway... Maybe dia nak kata cheap la, sebab rumah sini area 300k ke atas..

:)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wordless - marshmellow halal

:) yummy




Beli di sini...



- Posted using BlogPress from my iPhone

Proton Preve, Drive to believe it!

Assalamualaikum....

Malam tadi saya terbuka tv1.

Ada launching Proton Preve oleh PM Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak di MINES Convention Centre.

Saya memang dah tahu Preve ni nak launch, tapi apa keistimewaannya..?

So saya pun stayed on.

ada tayangan video sikit, and then 4 engineer telah memberi taklimat dari segi keselamatan, rekabentuk, ciri-ciri preve dan lain-lain.

Antara yang saya berkenan adalah:

-Ada airbag untuk passenger (even penumpang di belakang)

-on pakai butang (tak pakai kunci dah..)

-bonet kereta boleh buka pakai remote

-kawasan dalam yang luas

-kereta dilengkapi internet wireless 4G!

-ada GPS

-stabil dan bila drive tak 'membuang'

-di side mirror ada signal

:)

Tu among ciri-ciri yang saya rasa best ada pada Preve.

Yang paling best ialah harganya from 62k dan paling mahal adalah 72k!

Which is for me, berbaloi la.. biasanya canggih macam ni, siapa nak jual under 100k, ye tak..?

hmm...

Jom test drive hari ini! :)
*pic courtesy of star-motoring.com

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Alhamdulillah, semuanya selesai sudah...

Assalamualaikum....
Sabtu lepas adik saya bertunang...
bukan yang ini...
Yang ini pengantin lama... hihihihi...
Bukan juga yang ini...
atau ini...
Tapi... yang ini!
Selamat bertunang... selamat berbahagia...
orang kata, time bertunang ni yang banyak pancaroba dan onak, so hati hati la ya.. :)
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Selamat bertunang, wahai adikku!

Assalamualaikum.....
hehehe.. Ada orang nak bertunang... kikiki... sure berdebar-debar...
hahahaha...
Nasib baik I dah lepas... :p
So, wahai adikku...
Selamat bertunang!
Semoga semuanya berjalan lancar... Amin...
:)
Lots of love from us....
**Gambar mak dan bapak tiada la pula... :(
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Fab friday




- Posted using BlogPress from my iPhone

Swimming time!

Yup.

Ini budak sangat suka main air and mandi kolam :)



Saya ingat nak hantar Alia pi kelas swimming la. Tp tak tahu bila.






Bz sokmo..



Macam anak angkasawan negara, dr sheikh muszaphar, Bella dihantar to swimming classes as early as 3 months old!

So i guess its never too young to learn how to swim :)

Jom kita hantar anak belajar berenang :)

*venue: bayview hotel, penang.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Cuti umum sempena Pertabalan Agung

Assalamualaikum..

Semalam kita cuti umum.

Apa kami buat?

Duduk di rumah...

Tolong alia habiskan homework..

Ada la dalam a few pages, and semuanya dalam 3 buah buku...

Khusyuk....






- Posted using BlogPress from my iPhone

Tudung saji pun jadi!

Assalamualaikum....
Semalam menjaga budak-budak di rumah atuk dan wan diorang..
sangat kreatif!
sampai tudung saji pun jadi mangsa!
hmm...
:)
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bapa celik IT

Assalamualaikum.....
Semalam after lunch my bapak was sitting at the dining table.
with his ipad2.
entah apa yang membuatkan beliau khusyuk...
I was too busy with the kids..
sampai ke petang, dan sampai bateri dah tinggal about 10 percent.
At last, my dad cakap:
"nasib baik kakak hang belikan aku benda alah ni.. kalau tak, aku tak tahu nak buat apa..."
Sweet, kan..?
Yup, many thanks to my dearest sister who bought him an iPad2 for my dad as his birthday present... :)
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Sotong kangkung sedap!

Assalamualaikum...

Last weekend kami ke penang.

A quick getaway. Quick betul sebab pi sabtu, balik ahad..

Malam sabtu tu carik makanan..

Rupanya di Padang Kota ada medan selera...

Pergi belah melayu punya lot gerai...

Mintak ini..


Sotong kangkung..

Sedap juga la walaupun kangkung dia tak berapa kelihatan..

:)

Will story more on the trip after this ya!

:D

Happy monday, y'all!


- Posted using BlogPress...

Roti bakar yang sedap!

Yup...

Roti bakar yang saya suka adalah disapu majerin dan ditabur gula...

:)

Sodap!!!!


- Posted using BlogPress :)

dua meeting....

Saya ada dua meeting.....
Same time, different venue..
mana nak pergi ni.... :(
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Alia dibuli!

Assalamualaikum.....

Kelmarin balik sekolah Alia macam biasa.

Malam menjelang, dia mula cerita dia tak nak pergi sekolah.

Bila ditanya, dia cakap "Danish pukul yaya"

Aiseh..

Sapa pula Danish ni..

Rupanya ada budak di sekolah dia yang suka tolak-tolak.. tumbuk-tumbuk dia..

Kasihan Alia...

(i wish i can just homeschool her.. )

Anyway, saya pun ajar, kalau kena tumbuk, tumbuk balik macam ni...

Lepas belajar cara menumbuk, she looks happy.

early morning, dia start menangis-nangis tak nak pergi sekolah.

bila pakaikan baju sekolah, dia tak nak pakai...

aduhai..

hantar juga la..

but i text her teacher, bagitau ada budak suka kacau dia..

Alhamdulillah, teacher dah ambil maklum, and yesterday, when i took her from school, she looked happy :)

Semoga keceriaan ini berkekalan...

:)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Wordless

Ariff with his push walker..



*i just bought this push walker last night at Kidz and Mom, got 30% off :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Kasut Nine West sale 50% off!

Assalamualaikum.

Terpandang ini.



Wah!! Bestnya!!

Walaupun saya bukannya seorang yang rajin beli kasut, tapi saya buka juga websitenya..

http://hishop.my/sales/nine-west



Cantik cantik juga kasutnya..

Jom terjah!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Jom isi questionnaire!!!! (dapat hadiah free!) :)




Atau terus ke Questionnaire
dan
Jangan lupa klik SUBMIT!

Bila Ariff nak pandai berjalan...?

Assalamualaikum...

Bila lah Ariff nak pandai berjalan...

7 April ni genap setahun 3 bulan...

patutnya dah reti la sikit2..

Setakat ni kalau kami pimpin tangannya, dia nak la juga berjalan..

namun, kadang2 tu ikut mood.

Kalau dia nak kita dukung, dia tak nak berjalan..

Dia akan menangis, suruh dukung.. hish!

Saya risau.

Next week appointment klinik kesihatan..

nanti nurse tanya: Dah pandai berjalan..?

Ha.. saya nak jawab apa..? huhuhuh

Cepat berjalan ya nak!!!

**malam tadi mimpi Ariff dah pandai berjalan.. steady je... rupanya mimpi... :(

*Gambar: Ariff when he was a few months old...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)