Pages

Search This Blog

Baju Baby sedang buat clearance sale!!!!!

Saja nak inform u all, in case u all tak tahu...

Baju baby (http://bajubaby.blogspot.com) sedang buat clearance sale!!!!

Semua dijual dengan harga murah!!!

Cepat! First come first serve!!! :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Shooting Wanita Hari Ini TV3 di Pusat Sains Negara




Mempromosi program cuti cuti @ PSN.






Dan juga pameran bertema Dinosaurs Live!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Top 5 cancer causing foods!!!

Well.....




-sweetened beverages
-fried potatoes
-doughnuts
-hot dogs
-burned meats


Most of them are my fave... *sigh*

In fact, banyak lagi rasanya..

Mcm kulit ayam kfc...etc

Tapi, itula yg sedap. Ye tak? Huhuhu...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wordless - chicken foldover








Saya dah try Chicken Foldover McD..

Sedap juga la.

Although i think the onions put me off.

But it was a nice meal :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Travelling with an infant

Assalamualaikum.

Sebenarnya travelling with an infant is not so scary. But when mr hubbs is not around, then you will have some problems (saya biasanya suruh ayah alia bawak barang, saya bawak budak aje... :)

Anyway, if u r travelling by car, mudah je. Kalau baby berak, atau cranky, boleh je stop by, nurse ke.. Tukar diapers ke.. Then proceed.

Tapi kalau di udara macam mana?

So saya dah buat a long list.

Antara barang yang jadi hand luggage when i was travelling with Ariff was:

-small toys
-snack
-diapers (6 pieces)
-wet wipes
-shawl (i thought i needed a cover when i was breastfeeding, turned out i didnt need it at all!)
Why?
Coz i took the window seat. So just duduk menghadap tingkap and u r good to go!

Saya perasan ada passanger yg bawa bayi kecik, so she asked for bassinet. MAS ada provide bassinet, so kalau baby dah tidur letak je dalam tu.. Dia macam baby cot.. Comel je :)

Oh and dont forget the golden rule, time take off dan landing, try to breastfeed atau bagi baby hisap puting. That helps to balance/reduce the air pressure inside their ears..

Budak ni, separuh jalan aktif betul!

Then, he fall asleep :)



Alhamdulillah...

Time for some rest for ibu :D


- Posted using BlogPress from my iPhone

Walaupun kupenat...

Namun kukerja juga hari ini..

huhuhu....

Berkhidmat untuk negara ;)..

pic: Wonderspark, Pusat Sains Negara

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Family Innovation Movement zon Sabah ends well

Alhamdulillah.

Berjaya sudah Family Innovation Movement zon Sabah.



After this zon Selatan pula which is going to be at Johor bahru :)

So below are some pictures of FIM Sabah that we did at wisma KDCA, Penampang, sabah on 19th and 20th May.

Cheers! And let's INNOVATE!!!









- Posted using BlogPress from my iPhone

Ariff di Sabah bah!!!

Assalamualaikum......

Ariff di sabah sekarang... Temankan ibu dia buat program SGI MOSTI zon Sabah....



Kami duduk di sini....


Petang ni setting up.



Program esok dan lusa...

Senin balik insya Allah ;)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Wordless- Super Cool!

Saya terjumpa ini...



SuperCool by Bye Bye Fever....

So cool!

Untuk orang yang ngantuk ketika drive....

Panas tengah2 malam...

Humid days....

Dan sebagainya....

Jom try!!!! :)




Posted using BlogPress from my iPhone

'Cikgu Yaya sayang Yaya'

Semalam petang alia cakap:

Ibu tau, cikgu yaya kata dia sayang kat yaya...

Saya kata balik:

Iye..? Mana tau?

Yaya ckp:

Iye... Cikgu tak marah. Dia sayang la.

Hihii... Comel... :)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Mari scan groceries!!!

Salam...

Bila shopping groceries, budak ni suka pergi di tempat scan ni





Entah la apa tujuannya..

Bukannya dapat diskaun pun! Hihihi

Dia suka bila scan barang, and harganya keluar... :)


Hmm... Layan je lah... :D


- Posted using BlogPress from my iPhone

Happy Mother's Day, Mak!

:) ye, saya tau. Tak boleh sambut...



Tapi x rasa ke yang emak kita rasa bangga bila kita wish and kita ingat padanya? :)


Mak, terima kasih di atas segala galanya.


I am who i am today because of you and Bapak :)



Tq!!!!


From all of us!!!!

































- Posted using BlogPress from my iPhone

Pengajaran dan iktibar dari kes ibu dera anak

Assalamualaikum.

Selamat hari Jumaat yang penuh berkah.

Di sini saya ingin menyuarakan sesuatu. More of sharing, actually.

Kita telah kecoh dengan video ibu mendera anaknya yang berusia lebih kurang 8 bulan.



Kes ini berlaku tahun lalu dan ibu tersebut sudahpun dibicarakan dan kini menjalani hukuman.

Apa yang saya nak share di sini ialah i think saya dan kedua ibu bapa di luar sana perlu mengambil iktibar dan pengajaran dari apa yang telah berlaku.

1. Stress.

Saya difahamkan mungkin dengan taraf hidup yang agak tinggi, ia mendatangkan masalah iaitu stress kepada golongan dewasa.

Tak silap rate orang yang mengalami sindrom kemurungan/stress semakin meningkat dari hari ke hari.

Oleh itu, lets not increase the figure by being one of them.

How to overcome stress?

Mudah saja.

Kena banyak bersabar dan pada masa yang sama, find ways to tackle the problem.

Contoh:

(ini saya selalu alami)

Kita pulang dari pejabat. Baru nak berehat, anak nak susu (alia la tu!). Pada masa yang sama Ariff pun nak menyusu. Sedangkan kita nak mengemas rumah lagi., masak lagi...

So how?

Senang je, kita tackle ikut priority.

Kalau takut alia mengamuk, kita buat susu dia dulu. In the meantime, kita bagi mainan pada ariff so that dia leka dan lupa dia pun nak susu at the same time.. Hihi

Masak? Tak menjadi masalah. Sekarang ni saya sama ada beli atau makan di luar. Masak jarang sebab, tak dak siapa nak jaga budak2. (ayah dia sibuk belajar)..

Anyway, please have faith and believe in yourself. Dont forget that semua masalah boleh diselesaikan.

Janganlah sebab kita ada masalah, kita lepaskan pada anak.

Sometimes kita as parents geram sebab anak merengek dan mengada ngada.

So kita pukul dia sesuka hati.

Janganlah macam tu, budak budak pun ada perasaan.. Nanti dia trauma, end up dia akan bertindak pukul adik dia atau jadi gangster pula. Kan dah jadi masalah pula!

So sebelum rotan anak tu, seeloknya kita niat :

Sahaja aku memukul anakku ini bertujuan untuk mengajar/mendidik dia.

Insya allah, pukulan tersebut akan berbeza dari pukulan yang kita buat ketika kita mengikut perasaan.

Lastly, ayuhlah kita sama sama berusaha menjadi seorang ibu atau bapa yang hebat dalam mendidik dan mengasuh anak anak agar menjadi Khalifah yang beriman dan bertaqwa.. InsyaAllah!

Amin!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Ariff tak sihat...

Ariff demam + selsema + batuk....

Ya Allah, berikanku kekuatan dan ketabahan dalam menjalani ujuan dariMu, ya Allah!

Amin....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Bestnya ada pam yang portable! (Review : Medela Freestyle)

Assalamualaikum....

Lanjutan dari entry saya yang lalu, seperti yang anda semua tahu, saya sudah berjaya merembat satu Medela Frestyle. Alhamdulillah.

Takdak duit pun, nasib baik pak Najib bagi tunggakan kenaikan tiga bulan.

So, duit itu la yang saya guna untuk beli pam Freestyle.

Alhamdulillah, nak pakai senang.

(although at first saya baca la juga manual dia.... in fact, saya siap google : Penjagaan Pam Medela Freestyle)

Sebab benda mahal, kita takut salah jaga, karang rosak, macam mana? duit bukannya banyak nak beli yang baru, ye tak?

Anyway, saya beli harga RM1500, which is quite cheap juga la, compared to retail price RM22++.

Ok, back to the topic, Semenjak ada Freestyle ni, adalah amat mudah saya untuk ke mana-mana :)

Last week pun saya terbang ke Sabah dan Johor, senang je.

Asal cukup je 3 jam, cari port.

Kalau tak da surau, tandas pun jadi :) Asalkan selesa :D

tak payah dah nak cari plug point.... tengok celah2 lemari dan dinding kot2 ada plug point tersorok...

In fact saya berangan nak pam atas flight.

Sekali sebelah tu orang lelaki.... so terus cancel niat... ahahahahaha

ALhamdulillah.

Syukur ya Allah :)

Semoga saya dapat meneruskan penyusuan ekslusif Ariff Ziqry sampai dua tahun dan seterusnya :)

Amin....


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Travelling with an infant!

..is quite scary.

Even scarier when it is a business trip and daddy is not around.. :(

So i will be a supermama..

Hopefully can get through the 2 hour flight...




- Posted using BlogPress from my iPhone

Ariff Zyqry

Ariff Ziqry....


Kesian budak kecik ni....

Ibu dia kena pergi outstation... siapa nak jaga ya..? hmm...

Saya rasa critical point dia ialah bila ayah dia jaga, dia tak nak minum susu EBM sama ada dari botol atau dalam cawan.

Dia sanggup tunggu saya pulang walaupun lewat malam...

So, how can i leave him for several days...?

Mau lembik anak aku sorang nih....

hmm....

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Kalau saya sibuk, saya update guna apps ini...

Assalamualaikum...

Ye. Perasan tak, kalau saya sibuk je, saya akan update pakai Apps Blogpress.

Sebab, dalm lima minit je dah boleh compose and publish an entry..

Kan mudah! :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Jelly!!!!

Saya suka kalau jelly ni difreezekan...

Sedap...

Jadi ice jelly :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Doctor in the house dah dialihbahasa...

Saya haritu berkenan sangat nak beli / baca Doctor in the house, hasil karya Tun Dr Mahathir Mohamad..

Tau tau dah di alihbahasa..

Jadi Doktor Umum.

Hihihi kelakar bunyi...

Anyway... Nak pi cari lah Doctor in the house...

Library ofis khabarnya ada... :)

*jimat duit, x yah pi beli :D


- Posted using BlogPress from my iPhone

Cuti Hari Pekerja pergi Taman Rimba Templer

Salam..

Semalam cuti Hari Pekerja :)



So kami saja ja bawa alia ke taman rimba templer (Templer Park)..


Best juga la...

Tapi alia takut!!!

Sebab ada pasir... Dia takut nak pijak...

Lepas tu dia kata : 'nak pergi hotel...'

Kami naik atas sikit...






Ada 'pool'...


Pun Alia x suka...






Hmm.....



- Posted using BlogPress from my iPhone

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)