Pages

Search This Blog

Pokok bunga yang wangi....

Salam.

Di kafe kami ada pokok bunga ni.



Sangat wangi.

Wangi especially lepas trim, then bunga pun akan bercambah cambah..






Sampai jatuh atas tanah..



Dan bila angin bertiup.. Wangi giler!!!

Oh, tapi saya tatau apa nama pokok ni.


Used to know tp da lupa..

Salam hari merdeka semua!!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Berkesankah Nutriferon dalam membantu tubuh badan dalam melawan penyakit seperti demam, selsema dan batuk?

Assalamualaikum,

Saya ada beli Nutriferon sekotak.

Harga sekotak dalam RM 181.00.

Mahal..? Sebenarnya satu kotak tu ada dalam 30 sachets.

So kalau kita rajin klik-klik kalkulator, anda akan dapati bahawa satu sachet dalam RM6 +- sahaja.

Mahal ke RM6 sebatang? hihihih...

Anyway, sebenarnya bagi saya, produk ni bagus.

Tapi of course, anda jangan la harap effect dia macam makan paracetamol.

telan je, dalam sejam gitu, dah surut suhu.

Nutriferon takes times.

Nama pun vitamin. so memangla tindakan dia perlahan sikit.

Tapi kalau anda dah rasa suam-suam badan, dah rasa macam mual-mual, tak selera makan, rasa sebu, rasa nak muntah, rasa tak sedap badan, then u patut dah ambil satu sachet.

masukkan ke dalam setengah cawan air, dan telan.

and then, tengok keadaan.

Macam saya, kalau pagi dah telan, sometimes malam mula panas semula, so telan la lagi satu paket..

Tapi tu la, jangan la pula bagi satu paket untuk anak kecil ya!

Sebab Nutriferon ni agak panas.

So kalau budak kecil (2 tahun ke atas) hanya dalam setengah paket tu je.

if 2 tahun ke bawah, dose lagi sikit..

So, saya rasa memang berkesan Nutriferon ni dalam membantu memperkuatkan immune system kita, dalam membanteras dan melawan jangkitan penyakit serta ancaman bakteria, Insya Allah.

Cuba lah satu hari ini dan rasai perbezaannya!

Towards a healthier you, and a meaningful life!

 Berminat? Jom hubungi saya melalui sms/whatsapp : 0163236394 atau email : sitizuhaini@gmail.com

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

V is for vitamins! Vitamin terbaik untuk kanak-kanak!

Assalamualaikum,

Wah... Semua sedang dalam mood raya...

Anyway, di sini saya nak cerita sikit, mengenai Vitamin....

Vitamin Kanak-kanak. (saya pernah cerita dulu.... takpe, kita recap semula)

Ye, kanak-kanak.

Sebenarnya, saya ada baca yang "tiada kanak-kanak yang perlu pada makanan tambahan / makanan supplemen / vitamin, selagi mereka memakan makanan yang seimbang (diet seimbang)." masalahnya, anak-anak kita merupakan 'picky eater'. Mereka sungguh cerewet terutamanya dalam hal makanan.

tengok sahaja Alia.

"Sayur tak nak, ya, Ibu."

 Aduhai... macam mana nak dapat serat, kalau tak makan sayur..? and dalam sayur jugalah banyak vitamin...

So, macam mana nak buat?

Takkan nak paksa juga..?

Atau sumbat sayur dalam ayam so that bila dia makan ayam, dia telan sekali sayur.. heheheheh :)

Anyway, solutionnya adalah...

memberinya vitamin!

jangan risau.

vitamin kanak-kanak ada macam-macam jenis.

ada yang chewable.. ada yang bancuh dalam susu/jus.. ada juga yang kunyah.

Jom kita tengok vitamin ikut peringkat umur:

Umur 1 - 3 tahun : Meal Shake dan Omega Guard

Umur 4 - 12 tahun : VitaLea for children, Vita C Chewable, Meal Shake dan Omega Guard

Umur 13 tahun ke atas : Nutriferon, B- Complex, Vita-C, Carotomax, Vita E dan Vitalea.

Kalau Meal Shake tu kita boleh masukkan dalam susu (kalau minum susu dalam botol, boleh add in)

Kalau yang Omega Guard tu kita boleh suruh dia kunyah-kunyah je (dengan syarat, anak tu dah pandai mengunyah!)

yang 4 tahun ke atas tu rasanya dah tak ada masalah... :)

SO, jom kita bagi anak-anak kita makan makanan tambahan, iaitu vitamin...

Semoga dengan memakan vitamin, mereka akan lebih bertenaga, alert dan cergas, serta lebih sihat, insya Allah.

Berminat? Boleh hubungi saya melalui sms/whatsapp : 0163236394 atau email : sitizuhaini@gmail.com

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Kaedah cepat mengajar anak membaca

Assalamualaikum.

Alia dah lima tahun.


kejap je dah nak 6 tahun dan tahun seterusnya masuk darjah satu.

Oleh itu, dia kena belajar membaca cepat!

tak boleh lah harap dah darjah satu baru nak belajar membaca..

Alhamdulillah, di tadika ni mereka mengajar dia membaca.

(ibu sibuk di rumah.. tak sempat nak mengajar si comel alia tu..)

So kaedah pengajaran di tadika adalah "Phonetic".

bukan yang macam kita belajar dulu,

cth: B-U BU, K-U KU BUKU

kalau phonetic pula:

dia sebut BUNYI huruf.

"beh" "uuu" "BU", "keh" "uu" "KU" "BUKU'

so gitu lah..

sebenarnya bagus juga cara gini. dia tak HAFAL, dia kenal bunyi huruf dan from there dia belajar mengeja.

so kalau nak suruh dia mengeja, akan lebih mudah la,

KATAK

So dia akan ingat, KA, so needs Keh dan aaa (dia tahu, Keh tu K dan aaa tu A)

bagus kan?

cuma kita kalau nak mengajar, memang tergeliat lidah juga la.. hihihihi :)

Susu merudum di bulan Ramadhan? Apa nak buat!

Assalamualaikum,

Saya baru sahaja menjengah blog rakan-rakan...

ada yang cerita pasal persiapan raya..

ada juga cerita pasal berbuka puasa..

and then, saya ada terbaca tentang susu merudum.

Oh. terus my heart sank.

kasihannya.

Rupa-rupanya susu beliau merudum sebab period.

Double kasihan.

Alhamdulillah, saya semenjak melahirkan Ariff Ziqry, sehingga kini (setahun setengah) tidak lagi dikunjungi cik period.

Syukur. Senang beribadat... senang berpuasa...

Ok, berbalik kepada masalah tadi.

Saya ingin mencadangkan beliau untuk mengambil Super Dooper Milk Booster.
gambar dari http://welovesusuibu.blogspot.com

Insya allah, susu akan bertambah banyak, dan bila ambil set B (breastfeeding) ni, hati dan jiwa rasa tenteram. Mungkin sebab B Complex tu membantu dalam meredakan stress :)

ESP juga sebenarnya menambah kuantiti susu, pernah saya baca testimoni, apabila minum sahaja ESP, susu terus melimpah ruah! wah...

Ok la, kepada sesiapa di luar sana yang berada di dalam situasi yang sama dengan blogger tadi, boleh hubungi saya untuk mendapatkan Super Dooper Milk Booster ya!

**sebenarnya masalah susu merudum di dalam ramadhan tidak boleh dipandang sepi, sebab nanti kalau tak ada stok susu, nak hantar baby ke rumah pengasuh dengan susu apa..? ye tak..?

:) wassalam..


Boleh hubungi saya melalui sms/whatsapp : 0163236394 atau email : sitizuhaini@gmail.com

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Hidangan Barakah di TV Alhijrah

Assalamualaikum...

siapa pernah tengok chef arab ni masak, angkat tangan!!!

Hahahah... saya pun!

sebabnya bapak saya suka buka cerita-cerita islamic time-time petang..

and then terbuka la cerita ini..

memang seronok tengok dia masak..

dengan slang arab dia..

campur bahasa melayu dengan inggeris..

and then, u all tabu tak, kenapa nama cerita ni HIDANGAN BARAKAH?

tang mana yang berkat tu..?

rupanya dia pernah cerita yang semua (atau most of) hidangan yang dia masak, merupakan hidangan para sahabat Nabi Muhammad SAW.

gitulah ceritanya.

so we get see what sahabat-sahabat nabi suka makan :)

anyway, nama chef ni apa ya...? saya selalu lupa.

ok la, selamat menonton! :)

Persediaan untuk pulang ke kampung untuk berhari raya

Assalamualaikum,

Siapa dah balik kampung, angkat tangan!!!

Saya rasa paling awal pun mungkin next week kot.

Saya...? Saya tak tahu lagi...

Anyway, apa persediaan untuk pulang ke kampung halaman yang PERLU anda fikirkan dan consider...?

Untuk yang ada anak kecil / bayi, biasalah, tentu kena bawa semua kelengkapan...

-puting (bagi baby yang hisap puting)
-susu, botol, pembasuh botol...
-buaian (bagi baby yang tak boleh tidur tanpa buaian)
-blanket (untuk alas baby)
-selimut / blanket
-baju secukupnya
-pampers secukupnya (atau cloth diapers)
-toiletries baby (sabun mandi, shampoo, baby oil, bedak)
-ubatan.. (satu yang saya suka ialah Angel Baby Bottom Balm... memang bagus untuk cure nappy rash)

and then biasanya saya akan bawa paracetamol, ubat selsema dan batuk, beserta thermometer sekali, oh ya, dan Kool Fever sekali.

-biskut-biskutan baby... kalau baby bole makan, saya pernah bawa BLENDER! untuk blend nasi jadi bubur nasi.. hihihi (cth: Baby Bites)

-mainan (ok ini terpulang la, kalau rasa takut mainan tu mahal, dan menjadi rebutan, tak payah bawak. diulangi, TAK PAYAH bawa. bawa yang murah2 je.. at least kalau anak buah tengok dan rampas mainan tu, kita tak ralat sangat.. :)

dan...

tahu tak, apa...?

NUTRIFERON!

ya, ini untuk SEISI KELUARGA.

Kalau mula rasa macam nak demam, selsema atau batuk, boleh makan ini.

untuk baby bagi jilat-jilat je...

Apa kegunaan NUTRIFERON? 

Gunanya dia untuk BOOST kita punya immune system..

Setakat ini NUTRIFERON memang tidak pernah mengecewakan la..

anak nak demam, terus tak jadi demam :)

So, kalau nak, boleh hubungi saya ya...

Boleh hubungi saya melalui sms/whatsapp : 0163236394 atau email : sitizuhaini@gmail.com

Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Kebaikan susu ibu




Hihihi...

Semoga saya berjaya menyusu ariff sampai genap 2 tahun. Amin..


Posted using BlogPress from my iPhone

Resipi berbuka yang mudah dan ringkas - mana nak dapat inspirasi?

Assalamualaikum,

satu soalan, mana nak dapat resipi berbuka puasa yang mudah dan ringkas?

senang saja.

satu : website Myresipi

dua : menonton televisyen.

saya suka promote nombor 2 tu sebab bila kita tengok TV, kita tahu macam mana rupa kuih/lauk yang kita nak masak..

stages atau proses-proses yang terlibat.

kalau nak best, tengok 30 minutes Jamie Olliver, atau Naked Chef, atau Nigella Bites.

sekarang ni ada cerita yang best..

iaitu..

Hello Bro..  Tolong Masak!
diambil dari sini 

Ini adalah siri masakan, dan tukang masak, non other than Nik Michael dan Zamir, both from Masterchef Malaysia season 1.

best juga. tengok masakan yang dimasak simple dan ringkas je.

u all boleh cuba tengok, setiap hari pukul 6.00 petang di TV Astro Ria. :)

Selamat menonton!


Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)