Pages

Search This Blog

Susu badan banyak - perlu kah?

Salam,

Saya terpanggil untuk membincangkan hal ini.

baru baru ini saya ditanya oleh seorang ibu muda.

"saya nak ESP dan ALfalfa untuk tambah susu badan. Susu saya tak banyak. Baby saya kerap menangis, so saya tak tahu nak buat apa, saya bagi susu tepung (susu formula)"

So, sebenarnya saya rasa kesedaran umum tentang breastfeeding dan kepentingannya kepada bayi sudah meluas.

namun, macam mana nak capai ke arah itu, adalah satu hal yang lain.

Bagaimana nak BERJAYA MENYUSUKAN BAYI SEHINGGA DUA TAHUN bukanlah satu perkara yang mudah, namun, dengan ilmu di dada, insyaa Allah boleh!

Saya adalah seorang ibu yang berjaya menyusukan anak saya sehingga dua tahun, alhamdulillah.

So, nak kata di sini, ia bukanlah perkara yang mustahil, especially bagi ibu bekerja, namun, apa yang perlu di sini ialah PENGETAHUAN.

Sekiranya anda memiliki ilmu pengetahuan, tiada apa yang mustahil, bukan?

Ok, berbalik kepada soalan ibu muda tadi.

Sebenarnya SUSU YANG BANYAK bukanlah satu KEMESTIAN.

Bayi yang minum susu badan memang akan cepat lapar.

kenapa?

Sebab susu badan mudah dihadamkan oleh tubuh bayi, so bayi akan rasa cepat lapar.

Pasal tu kita akan rasa "eh, tadi baru lepas menyusu, nak lagi..?"

So, sesetengah ibu akan rasa :

" bayi aku tak kenyang kot.. asyik minum susu je.."

so, jalan penyelesaian, bagi susu formula.

Salah, tu sebenarnya.

Kita harus berpegang pada konsep :

Baby nak je, bagi... baby nak je, bagi..

So, jangan rasa ralat.. jangan rasa malas..

dan, jangan sekali kali merendahkan taraf / kualiti susu badan kita.

kalau kita yg rasa susu kita tak cukup, susu kita tak pekat, susu kita tak memadai..

So, ia akan jadi begitu.

so jangan sekali kali 'downgrade' susu kita :)

more tips penyusuan??  sila hubungi saya :)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan dan mencegah sebarang penyakit.



***************************
Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
*******************************************


Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)