Pages

Search This Blog

Panduan pemilihan telefon pintar (smart phone)

Assalamualaikum.

Artikel ini ditulis khas buat seorang rakan yang sedang berkira-kira untuk membeli sebuah telefon pintar (smart phone).

Ok. Nak beli phone baru bukan lah sukar.

Namun, untuk menghindari dari melakukan salah pilihan, jom kita tengok beberapa tips dalam membeli sebuah telefon pintar.

1. Tujuan

Tujuan membeli phone adalah sangat penting.

Macam saya, saya beli phone yang boleh saya guna untuk reply email, dan tak terlalu rendah pixel supaya gambar yang ditangkap cantik.

Macam anda, sila tepuk dada, tanya selera.

Apa ciri-ciri yang anda mahu...?

-nak phone yang boleh buat video call?

-nak phone yang skrinnya besar?

-nak phone yang kamera dia high spec?

dan lain-lain.

So, make sure ANDA TAHU APA YANG ANDA MAHU dari phone tersebut.

2. Bajet

Ye, disamping angan-angan, anda perlu tahu limitation anda. Perlu tahu berapa estimation dari segi kewangan yang anda mampu labur untuk memiliki phone tersebut.

Ini adalah penting, supaya anda berpijak di dunia yang nyata

3. Jenis (model, brand, spec)

ok, bila dah tahu nak phone macam mana, dah tahu berapa ringgit yang ada dalam tangan, so mudah lah anda untuk pergi survey smart phones di kedai.

Kalau tanya saya, saya rasa smart phones yang saya rasa ramai pakai adalah iPhone dan SAMSUNG.

iPhone 


iPhone saya rasa sangat user friendly. So kalau anda jenis yang mala nak explore phone, iPhone sangat bagus, kerana ia sangat straight forward dan mudah untuk digunakan.

Namun, ia ada satu jenis je. iPhone. Model lama : iPhone 4, iPhone 4s.

Model terbaru di pasaran : iPhone 5 (RM2,199 - RM2,799) harga berbeza ikut memory phone yang ditawarkan

SAMSUNG 

Samsung paling bagus dari segi kepelbagaian model dan range harga.

model yang paling murah, ada la dalam RM300... dan paling mahal dalam RM2199 (lebih kurang)

So, anda boleh lah opt for this option kalau bajet anda bawah RM2,000

4. Line

sebenarnya, kalau anda perasan, LAGI MURAH kalau beli phone DENGAN LINE sekali.

So, contohnya anda nak beli iPhone 5,

Kalau anda survey, beli iPhone 5 dengan Maxis / Digi / Celcom lagi murah apabila anda subscribe dengan line.

Anda jangan risau, meskipun anda sedang menggunakan line Digi (016 xx), anda boleh je beli phone + line dari Maxis, dan minta Maxis tukar nombor tersebut menggunakan nombor Digi anda (016 xx) tersebut.

Bil akan dikeluarkan oleh Maxis, dan coverage adalah menggunakan coverage Maxis, cuma nombor telefon sahaja nombor lama (016 xx).

Pastikan bila anda menggunakan smart phone, minta line yang ada INTERNET PAKEJ. Kadang kadang mereka call it Data Plan.. Internet Line dll.

So, bila anda ambil pakej internet ini, caj menggunakan internet melalui phone adalah murah, berbanding menggunakan line biasa.

Ok, tu je kot tips dari saya..

Ada soalan...? :)



***************************
Hendak hidup lebih sihat, badan lebih segar dan perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN..
*******************************************


Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)