Pages

Search This Blog

Tips cerai susu (wean off)

Assalamualaikum.

Saya terpanggil nak share satu tips untuk cerai susu a.k.a wean off.

So, Ariff Ziqry pun dah menginjak ke 3 tahun 3 bulan.

Saya rasa it is time for him untuk wean off. No more breastfeeding. rasa macam dah besar sangat dah.. :)

So, of course, it is not easy.

Sedih pun ye juga. So bila dia nangis-nangis, we tend to give in.

so salah satu caranya adalah:

1. Niat 

Kalau anda dah PASTI 100%, sila tanamkan dalam hati.

Kena cekal... keras hati, kata orang... kalau tak, memang sampai bila bila pun takkan berjaya.

2. Tips, trik dan taktik

yang ini kena buat ikut kaedah masing masing.

Macam saya, saya kurang minum kopi. So, Ariff rasanya tak familiar with the smell and look of it.

So, saya guna je kaedah tradisional iaitu sapu sedikit kopi di 'ehem.. ehem..', and of course, mulanya dia macam pelik...

Dia kata Milo. layankan je lah..

Tapi bila dia nampak 'milo' tu, dan dia try hisap, tak sedap pula.

So sudahnya it became a lesson for him.

lama lama dia tak mintak dah..

senang kan..? alhamdulillah. dalam sehari dua, Ariff pun dah berjaya di wean off kan :)

Tapi saya still bagi susu fresh milk to make sure his calcium intake mencukupi..

SO, ibu-ibu di luar sana, boleh la cuba ya! :)

Ingat, pokok pangkal, kena KERAS HATI.

Sekian, terima kasih :)




Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)