Pages

Search This Blog

Pengalaman berkhatan (bersunat) buat kali pertama

Ok. Tajuk tu misleading sikit.

Bukan I yang berkhatan...

Tajuk sebenar: pengalaman mengkhatankan Ariff Ziqry 😁

Alhamdulillah. Umur dia pada 2019 ialah 8 tahun. So kami pun rasa macam dah boleh kot Kalau nak sunatkan dia.

Cari punya cari, ingat nak buat Di UiTM Specialist Centre, Sungai Buloh. Dah survey harga, dalam RM300. Initial idea nak khatankan dia dalam 9 hb gitu. Rasa sempat la kot nak recover. Nurse UiTM minta datang, doc nak check dulu katanya....

So kita pun datang lah.... siap cuti, okeh? 😁




Tapi tunggu punya tunggu, nombor tak dipanggil juga... tunggu dah lama dah. Perut pun dah start berkeroncong. Sudahnya, kami cancel je lah...

Survey di klinik area rumah pula.

Kebetulan klinik Muiz yang kami terjah ni ada orang tarik diri... so ada la slot kosong... yes! Moh le kiter....

Nak dipendekkan cerita, kos dalam RM180. Potong pakai laser, Tapi lepas tu jahit macam biasa je.



Nurse kata, mai klinik pakai kain pelikat siap siap...



Kita sebagai mak yg concern, tengok juga la macam mana dia buat... Kalau tak, kita tak tahu nanti nak jaga anu tu macam mana...

Kesian pun ada. Dia sakit time nak cucuk bius tu...









Time potong tak de apa...

Time jahit dia mengadu sakit....

Banyaaaaak darah.

Omg. Kalau jenis tak boleh tengok darah ni, sure dah pengsan.

Anyway, cut short, setel lah....

Doc bagi ubat tahan sakit (ibuprofen) dan antibiotik (kena habiskan dalam 4 Hari).

Dan bermula lah episod menjaga budak berpantang.

Duk google, katanya dalam 24 jam pertama Lepas bersunat, kena buka kain kapas. Ya, kami hari tu pun bila dah sampai rumah, Ariff gaduh nak buang air kecil. Nak tak nak, mmg buka la kapas tu...terus darah menitik nitik.... aduh.... panik kejap.

Sudahnya kita Balut dengan gauze lain. Dan Lepas tu sengsara pula nak Cabut.... kena rendam dalam air baru boleh tertanggal.

Rupanya ada benda alah kita boleh guna Kalau tak nak gauze melekat pada kulit/ jahitan... next time jaga budak bersunat, nak beli BACTIGRAS.

Throughout the whole period of 1 week juga, Ariff mandi dalam besen saja. Saya tambah garam. Nak bagi kurang bengkak... Lepas tu bagi kering di udara saja. Kita try cuci dengan saline Tapi dia tak bagi. Mungkin takut sakit... so sudahnya kita minta dia je yg lap lap kalau ada part yang basah....

Makan tak de la pantang pun... walaupun cuba juga utk elak benda yang gatal.. Tapi ada terbaca aritu katanya pantang sunat dengan pantang bersalin lain. Pantang bersunat nak jaga luka luaran... pantang bersalin nak jaga luka dalaman... tu yang strict sikit pemakanan dan penjagaannya.

Kesimpulannya, walaupun kita harapkan Ariff sembuh dalam 7 Hari, namun, Betul Betul sembuh (confident pakai seluar dalam etc) ialah dalam tempoh 14 Hari juga la.

Sepender bersunat ada juga beli tapi tak kerap pakai, dia takut kena anu dia.

Dan bila berpantang, Saya just letak je sebuah meja atas badan dia. Dan tutup meja tersebut dengan selimut. Senang. Tak payah nak ikat ke siling dan sebagainya 😁

Alhamdulillah... and now dah sekolah pun budaknya.

Risau la nak sunatkan pula adik nya empat tahun lagi... huhuhu. Ya allah. Permudahkanlah segalanya... amin...





No comments:

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) Ariff (36) achievements (35) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) Aqiff Zhafry (9) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) video (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) challenge (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) fun (1) happy (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kids (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)